20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

'To se zgodi, če vse otroštvo piješ energijske pijače'

Najstnica, ki je spila tudi do pet pločevink energijske pijače na dan, je prepričana, da je za njene težave s srcem in dva splava kriva energijska pijača. Danes močno obžaluje svojo razvado, ki ji je - kot pravi sama - uničila zdravje.

 

18-letna Dion Parratt iz britanskega okrožja Northamptonshire je na svojem Facebook profilu delila fotografijo, na kateri je prepredena z žicami, ki jih mora nositi vsak dan. Poleg je pripisala: ''To se zgodi, če vse otroštvo piješ energijske pijače. Sedaj sem obsojena na žice in veliko škatlo, ki je name priključena 24 ur na dan. Preden pijete poceni energijske pijače, še enkrat premislite, kaj z njimi delate svojemu telesu. In vsakdo, ki je starš, prosim ne dovolite svojim otrokom, da jih pijejo. Morale bi biti prepovedane.''

Dion Parratt trdi, da je zaradi zasvojenosti z energijskimi pijačami razvila resne težave s srcem. Trpi za nevarno nizkim krvnim pritiskom. Ko ji ta nenadno upade, izgubi zavest. Kot pravi, so ji zdravniki pojasnili, da je to posledica prekomernega pitja energijskih pijač. Sedaj mora ves čas nositi napravo, ki spremlja bitje njenega srca, tako imenovan elektrokardiogram. Prepričana je tudi, da sta bila oba njena splava posledica odvisnosti od energijskih pijač. Piti jih je pričela že pri 11 letih in včasih spila tudi do pet energijskih pijač na dan. Ker je z njimi želela shujšati, je jedla tudi zelo malo hrane. Energijo je prejemala večinoma z napitki, ki vsebujejo veliko kofeina in tavrina.

Kardiolog dr. Graham Jackson iz St Thomas bolnišnice je za britanski Mail Online povedal, da je kofein v energijskih napitkih stimulant in povzroči, da srce prične biti hitreje. Čeprav so bile energijske pijače dolgo časa povezane s srčnimi palpitacijami (napadi hitrega bitja srca), je malo verjetno, da bi povzročile upočasnitev srčnega utripa do te mere, da posameznik izgubi zavest, je dejal. ''Verjetno je imela prikrito motnjo srca, ki je bila odkrita potem, ko je prišla v bolnišnico zaradi srčne palpitacije. Sedaj jo z napravo, ki je priključena nanjo, opazujejo, da bi odkrili, kaj povzroča prekinitev bitja srca. Najverjetneje skušajo odkriti, kaj je osnovni problem srca.'' A dodaja, da je pitje več kot dveh energijskih pijač na dan 'nevarno', saj s tem vnesemo v telo okoli 800 mg kofeina. ''Do 400 mg kofeina na dan je varna raven. Karkoli več od tega lahko vodi do napadov hitrega bitja srca. Lahko bi dobili tudi odtegnitvene simptome, če bi prenehal s to količino kofeina – tresavica, slabo počutje,'' še pojasnjuje. Večina mladih, ki odkrije te težave in preneha s prekomernim uživanjem kofeina, kasneje premaga težave.

Dion je svojo razvado prekinila, ko je imela drugi splav. ''Šele, ko sem izgubila drugega otroka, so odkrili moje težave s srcem,'' je povedala. Njena mati Debby Frost je bila presrečna, ko se je odločila opustiti svojo razvado. ''Res ni prijetno gledati svojo 18-letno hči, ki gre skozi vse to. Vsakič, ko ji je upadel srčni utrip,  je izgubila zavest, sedaj je prepredena z žicami. Srce se mi para, ko to vidim. Če lahko s to zgodbo enega človeka prepričamo, naj preneha piti energijske pijače, potem eni osebi ali družini preprečimo, da bi morali skozi kaj takega. Zelo sem ponosna na svojo hči,'' je dejala.

Z energijskimi napitki so povezali tudi nekatere smrti, zaradi česar nasprotniki opozarjajo, da bi morali biti ti napitki bolje regulirani. Med bolj tragičnimi smrtmi so bile smrt 19-letnega Joshue Merricka iz Manchesterja, ki je pil energijsko pijačo z visoko vsebnostjo kofeina, da bi izboljšal rezultate vadbe in smrt 16-letne Lanne Hammam iz Arizone, ki je utrpela srčni infarkt, po tem ko je pila energijsko pijačo brez vode. Nekaj manjših študij je pokazalo povezavo med temi pijačami in težavami s srcem.

Španski raziskovalci so opozorili, da lahko pitje le ene energijske pijače na dan pri zdravih najstnikih sproži neredno bitje srca in srčni napad. Novembra lansko leto pa so ameriški raziskovalci opozorili, da lahko le ena velika pločevinka energijske pijače na dan poveča tveganje za težave s srcem pri mladih odraslih. Le ena pločevinka na dan poviša tudi raven stresa, krvnega pritiska, sposobnost krčenja srca in povečuje razdraženost ter budnost.  Te spremembe lahko vplivajo na sicer zdrave mlade odrasle, da razvijejo težave s srcem, so še opozorili. Nevarnost je še večja pri ljudeh, ki imajo že težave s srcem.

Predstavnik britanskega združenja za gazirane pijače, ki zastopa proizvajalce energijskih pijač, je očitke zavrnil: ''Trenutno mnenje EFSE potrjuje, da so energijske pijače varne, prav tako tudi njihove sestavine. Ker ne obstaja nobene znanstveno utemeljene trditve, ki bi nakazovala drugače, se jih obravanava enako kot preostala živila, ki vsebujejo kofein, vključno s čajem in kavo.''

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave