Tragična smrt: Zamudila je le en pregled
BOLEZNI

Tragična smrt: Zamudila je le en pregled

18.03.2019, 13:05
0

Samo nekaj mesecev po tem, ko je zamudila redni preventivni pregled, pri katerem bi ji ginekologinja odvzela bris materničnega vrata, da bi preverila, če se spopada z rakom na materničnem vratu, je mati dveh otrok umrla za posledicami tega raka.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Mati dveh otrok Carly Gorstiz mesta Speke v Liverpoolu je umrla po tem, ko je zamudila le en pregled pri ginekologu. Bila je preveč zaposlena, da bi lahko šla na PAP test in ga je prestavila za nekaj mesecev. Pred tem je redno obiskovala ginekološke preglede in hodila na PAP teste za odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu. A kmalu po tem, ko je preložila ginekološki pregled, je pričela močno krvaveti. Takrat so ji opravili nekaj preiskav in decembra 2017 odkrili, da ima 10 centimetrski tumor na materničnem vratu.

Gre za prvi rak, ki ga bomo lahko eliminirali
PREBERI ŠE
Gre za prvi rak, ki ga bomo lahko eliminirali

39-letnica je prestala operacijo, kemoterapijo in radioterapijo, da bi premagala raka, a se je ta razširil in postal neozdravljiv. Samo 18 mesecev po diagnozi, 3. marca letos,  je umrla v rokah svojega moža Craiga.

''Dekleta, ne zamudite niti ene priložnosti za PAP test. Posledice so lahko katastrofalne. Sam sem zaradi raka materničnega vratu izgubil svojo čudovito ženo, s katero sem bil poročen le teden dni. Zamudila je le en PAP test. A rak ubija, če ga ne odkrijemo dovolj zgodaj.''
''Dekleta, ne zamudite niti ene priložnosti za PAP test. Posledice so lahko katastrofalne. Sam sem zaradi raka materničnega vratu izgubil svojo čudovito ženo, s katero sem bil poročen le teden dni. Zamudila je le en PAP test. A rak ubija, če ga ne odkrijemo dovolj zgodaj.''/ FOTO: iStock

Obupani Craig pripoveduje, da sta se z ženo poročila le teden dni pred njeno smrtjo in da je bila poroka, ki sta jo dolgo odlašala, sanjska. Za britanski Mail Online je spregovoril o tragični smrti svoje žene:

''Moje srce je zlomljeno in otopelo. A rad bi delil z vsemi, kako pomembni so redni pregledi pri ginekologu in PAP testi, ki odkrivajo predrakave spremembe še preden je prepozno. Dekleta, ne zamudite niti ene priložnosti za PAP test. Posledice so lahko katastrofalne. Sam sem zaradi raka materničnega vratu izgubil svojo čudovito ženo, s katero sem bil poročen le teden dni. Zamudila je le en PAP test. A rak ubija, če ga ne odkrijemo dovolj zgodaj.''

Carly je za seboj pustila dva otroka 19-letno Ashley in 15-letnega Toma. Preden so ji diagnosticirali raka je bila vedno nasmejana in ljudje so jo imeli radi. Delala je kot negovalka v domu za ostarele. ''Rada je bila mama in bila je obupana, ko je izvedela, da je zbolela in da ne more več opravljati običajnih stvari, ki jih opravljajo mame, kot je kuhanje čaja za otroke in likanje oblačil,'' pripoveduje Craig. ''Vse te stvari, ki jih vzamemo za samoumevne in glede katerih se pritožujemo. Bila je čudovita mama in super oseba, zraven katere je bil pravi užitek preživljati čas. Vsi so jo imeli radi.''

Rak na materničnem vratu je rak, ki ga večinoma lahko preprečimo z rednimi ginekološkimi pregledi in PAP testi, ki zgodaj odkrijejo predrakave spremembe, ki jih je nato lažje zdraviti. V Sloveniji PAP teste izvajajo v okviru državnega presejalnega programa imenovanega ZORA. Program omogoča testiranje ženskam starim od 20 do 64 let na vsake tri leta. V tem času je mogoče večino nevarnih sprememb odkriti zgodaj in pravočasno zdraviti. V Sloveniji v tej starostni skupini uspejo pregledati 70 odstotkov žensk, zato večinoma za rakom na materničnem vratu zbolijo ženske, ki se ne udeležujejo preventivnih presejalnih pregledov. V primerjavi z Evropo se Slovenija lahko pohvali z dobro prepoznavnostjo programa med ciljno skupino in visoko pregledanostjo žensk.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Čim bolj je neka družba pokvarjena, tem več ...
ŠPORT
Nurmagomedov spoštuje Poirierja in mu sporoča: ...
POP IN
Domov odhaja Jana, Škufca napovedal novo ...
TV ODDAJE
Domov odhaja Jana, Škufca napovedal novo ...
VIZITA.SI
Kako preprečiti zgago in napihnjenost?
OKUSNO.JE
10 minut za izvrsten namaz!
ZADOVOLJNA.SI
Princesa Diana: Ko sem prišla iz bolnice, sem ...
MOSKISVET.COM
Tako na dopustu uživa vroča Lindsey Vonn
BIBALEZE.SI
Priljubljenost iz dneva v dan narašča
CEKIN.SI
Policija opozarja: previdno, če v reži bankomata ...
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Nika Zorjan živi svoje sanje