21.06.2018
LJ
32° / 17°
Lubenica To vas zagotovo osveži! Trebuh Narobe smo se lotili hujšanja. Tu je ključna napaka, ki jo delamo naprava ReduStim
ReduStim – napovejte vojno trdovratnim maščobam
Amar Samad ''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes

Tragično preminila po tem, ko je zbolela za angino

20-letna študentka Chelsea Jackson je umrla le 19 dni po tem, ko ji je zdravnik rekel, da ima angino in jo domov poslal z receptom za antibiotike. Na žalost se je kmalu izkazalo, da trpi za redko, a smrtno nevarno avtoimunsko boleznijo, imenovano HLH.

Chelsea
Mlada Chelsea Jackson je zbolela za angino, 19 dni kasneje pa povsem nepričakovano umrla. (Foto: Facebook)

Ko je študentko Chelsea Jackson pričelo boleti grlo in je težko požirala, ni niti pomislila, da bi šlo lahko za kaj resnega. Čeprav je imela tudi rumene beloočnice in je težje dihala, je osebni zdravnik najprej pomislil na angino in ji predpisal antibiotike. A zdravila niso pomagala. Njeno stanje je bilo iz dneva v dan slabše. Prav zato jo je mati odpeljala v bolnišnico, kjer so prav tako mislili, da gre za angino. ''Nekaj dni kasneje se ji je v grlu začel nabirati gnoj in dali so ji še močnejše antibiotike. Niti sanjalo se nam ni, da bi lahko šlo za kaj hujšega,'' je pojasnila njena mati 41-letna Nicki. ''Nihče ni pričakoval, da bo umrla. Mnogi zbolijo za angino in nato okrevajo.''

A na žalost ni šlo za angino. Chelsea je bila vse bolj bolna, zdravniki pa niso vedeli, kaj se dogaja. ''Vse se je dogajalo tako hitro in kmalu so jo namestili na intenzivno nego, saj so ji zaradi infekcije v telesu pričela odpovedovati jetra in vranica. Ko smo najprej prišli v bolnišnico, je svojim prijateljem napisala, da bo v nekaj dneh doma. Nihče od nas se ni zavedal, da gre za tako resno stvar,'' je še danes šokirana mati. 10. januarja je bila že tako slaba, da je pristala na to, da ji dajo močne anelgetike, da bi si telo nekoliko opomoglo. Dali so ji tudi kisikovo masko in prejela je transfuzijo krvi. Poskusili so tudi s kemoterapijo in steroidnimi zdravili. Nič ni delovalo. Zdravniki so tavali v temi.

''Šele štiri dni po tem, ko so jo omamili, so ji postavili diagnozo HLH. Gre za redko avtoimunsko motnjo, ki prekomerno stimulira imunski sistem in poškoduje zdrave celice organov, kot so jetra, možgani in celice v kostnem mozgu,'' je pojasnila Nicki. HLH je kratica za avtoimunsko bolezen Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, ki je življenjsko nevarna. To pa je pojasnilo, zakaj se ni mogla boriti proti infekciji, čeprav so ji dali močne kemoterapevtike, da bi upočasnili škodo. Tri dni kasneje je 20-letnica umrla.

Zdravniki pravijo, da je HLH v resnici sprožila angina. A deklice obupanima staršema ne bo nič več vrnilo. ''Nihče ni pričakoval, da bo umrla. Bilo je grozno, ko smo se morali posloviti, saj je bilo veliko prezgodaj in imela je še toliko pred seboj. Ko so nas poklicali v bolnišnico, da se poslovimo, ni bila videti, da bo preživela noč. Nič več niso mogli narediti, da bi jo rešili in čas je bil, da izklopimo aparate, ki so jo ohranjali pri življenju. 17 januarja je umrla mirno ob meni, svoji sestri Lauren in ob svojemu očetu Scottu.''

Nekaj dni kasneje so jo pokopali, sedaj pa družina ustanavlja dobrodelno organizacijo, s katero bi povečali osveščenost o tej redki avtoimunski bolezni. ''Več ljudi, kot bo vedelo, da HLH obstaja, bolje bo. Ne vemo, ali bi to stanje prizadelo Chelsea, če ne bi zbolela za angino, a upamo, da ta zgodba kaže na to, da se lahko pripeti komurkoli,'' je še dodala mati, ki sredstva za dobrodelno organozacijo zbira na spletni strani GoFundMe.

 

 

 

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 7
breezer 24.02.2016 07:50:42
in pol naj hodimo zdravniku.... da pomaga , ti da pa recept da se te znebi....zdravniški poklic je namenjen da pomagaš ljudem in misliš z glavo in ne da pišeš birokracijo!!!. Žal se to pri nas preveč dogaja, zlasti na otroški kliniki.... treba je dat glave skup takoj , in ne čez 14 dni 2 mesca ... ko je že bolezen na koncu razvita..... Zakonsko bi moral odgovarjat samo ta lobij je tko zaščiten da mu ne moreš nič!!..
 
prekomeje 23.02.2016 20:01:09
To je tako kruto... Jaz bi za svojega otroka dal vse... srce, jetra, ledvice, vranico,...vsak del telesa, ki bi ga rabil... Obozujem svije otroke! Za napacne diagnoze pa bi razparal zdravnika/co...
 
RamzesII 23.02.2016 16:06:25
Kakšno angino, če je sploh ni imela.
kurcvasgleda01 23.02.2016 09:55:09
če bi se to zgodilo pri nas bi pisalo...hčerka umrla krivi so zdravniki gremo v tožbo...slovenci pač
ni_mi_vse_eno 23.02.2016 11:24:06
Pri nas zdravniki naredijo napako, otrok umre. Primer srčna kirurgija. Vendar primer zastara, tako da starši niso upravičeni do odškodnine.
ni_mi_vse_eno 23.02.2016 09:08:51
Ko imate infekcijo in dobrega zdravnika vam predpiše antibiotike. Če imate nesrečo, vam predpiše kemoterapijo.
ni_mi_vse_eno 23.02.2016 08:34:40
Zakaj so ji dali kemoterapevtike? "zakaj se ni mogla boriti proti infekciji, čeprav so ji dali močne kemoterapevtike" --- Mogoče so ji odpovedala jetra in možgani zaradi kemoterapevtikov. Saj poznate izraz "chemo brain". Vzemi moj strup, mogoče te strup pozdravi. Poskusimo.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave