09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Zakaj si je po kopanju treba preobleči kopalke?

Še posebej za ženske je pomembno, da si po kopanju preoblečejo kopalke. Mokre kopalke lahko povečajo tveganje za infekcijo intimnih predelov, vnetje mehurjev in jajčnikov.

Kopalke
Ženske, ki se pogosto srečujejo z vnetjem mehurja, dobro vedo, kako pomembno je, da si po kopanju preoblečejo kopalke. (Foto: Thinkstock)

Vnetje mehurja

Ženske, ki se pogosto srečujejo z vnetjem mehurja, dobro vedo, kako pomembno je, da si po kopanju preoblečejo kopalke. Mrzle in vlažne kopalke lahko povečajo tveganje za vnetje mehurja. Vnetje se pogosteje pojavi, ko smo izpostavljeni nenadni spremembi temperature, kot je odhod v morje ali izhod iz klimatiziranega prostora. Znaki, ki kažejo na vnetje mehurja, so pogostejše odvajanje vode, bolečine v predelu mehurja, boleče uriniranje ali kri v seču. Da bi preprečili vnetje mehurja, je priporočljivo, da vsak dan spijete vsaj dva litra tekočine. Zdravljenje poteka z antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik. Študije pa so pokazale, da so pri preprečevanju vnetja mehurja izjemno učinkovite tudi brusnice.

V študiji, objavljeni v ugledni ameriški reviji American Journal of Clinical Nutrition, so objavili raziskavo univerze v Bostonu, ki je pokazala, da sok brusnic vsebuje proantocianid, ki učinkovito preprečuje, da bi se škodljive bakterije lepile skupaj. Prav zato brusnice zmanjšujejo tveganje za vnetje mehurja. Najučinkovitejše so kot preventiva. ''Večina ljudi čaka na pitje brusničnega soka, dokler se simptomi že ne začnejo, in takrat bodo verjetno potrebovali že zdravljenje z antibiotiki,'' so zapisali strokovnjaki. Prav zato bi ženske, ki se pogosto spopadajo z vnetjem mehurja, sok brusnic morale piti redno.

Preberite še: Vnetje mehurja: To morate vedeti!

Vnetje nožnice

Mokre kopalke lahko prav tako povečajo tveganje za razvoj vnetja nožnice. Vlaga lahko pospeši razvoj bakterij in glivic, zaradi česar hitreje nastane vnetje. Poleg tega mokre kopalke na telesu znižujejo temperaturo na tem predelu. Glivični okužbi nožnice so bolj izpostavljeni ljubitelji kopanja v bazenu, medtem ko po kopanju v morju glivična okužba nastane redkeje. Bolj so ji izpostavljene tudi ženske, ki jedo veliko sladkarij, pijejo alkohol, imajo oslabljen imunski sistem in so pogosto izpostavljene stresu. Vse to so ugodni pogoji za razrast glivic, ki porušijo ravnovesje bakterij in glivic v nožnici.

Glivična okužba se lahko razvije tudi po uporabi antibiotikov. Najpogosteje se kaže z rdečico, srbečico, otekanjem in povečanim belim tokom. Takrat se je treba obrniti na ginekologa, ki lahko odvzame bris, s katerim postavi bolj natančno diagnozo in predpiše ustrezno zdravljenje.

Vnetje jajčnikov

V času kopalne sezone so pogosteje vneti jajčniki. Vnetje se kaže z bolečino v spodnjem levem ali desnem delu trebuha. Lahko tudi na obeh straneh. Vnetje včasih spremlja tudi povišana telesna temperatura. Vnetje te vrste je treba zdraviti z antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik. Da bi preprečili vnetje jajčnikov, se izogibajte hladni pijači in ne hodite bosi. Poleg tega si po kopanju nadenite suhe kopalke. Pomembno je, da je predel nog in trebuha vedno suh, zato se po kopanju obrišite z brisačo in preoblečite vsaj spodnji del kopalk.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 4
 
majazmaja2 08.08.2018 14:23:12
Mokre kopalke lahko povečajo tveganje za infekcijo intimnih predelov, vnetje mehurjev in jajčnikov. -> katerih MEHURJEV? Da bi preprečili vnetje jajčnikov, se izogibajte hladni pijači in ne hodite bosi. ... Pomembno je, da je predel nog in trebuha vedno suh, zato se po kopanju obrišite z brisačo in preoblečite vsaj spodnji del kopalk. -> toliko bedarij, kot je v tem članku, pa že dolgo nisem prebrala. Drugače pa do vnetja adneksov pride izjemno redko, saj so zelo 'daleč in globoko.' Pred tem pride do infekcije 'poti' - torej tega, kar je pred jajčniki. In ne, hladna pijača, bose noge in moker trebuh še nikoli niso povzročili ali sprožili adneksitisa. Hladne pijače pomagajo pri hlajenju telesa, bosa hoja pa k utrjevanju stopalnih mišic.
 
komir10 02.08.2016 21:50:34
pametovanje
NapovedovalecPrihodnosti 02.08.2016 22:39:26
In na poplaknitev lulike ste pozabili,da ne bi na njej pričela rasti trava.
NightStalker 03.08.2016 06:20:46
oziroma alge
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave