14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Učinkovito se znebite genitalnih bradavic

Genitalne bradavice so najpogostejša spolno prenosljiva okužba, ki jo povzročajo humani papiloma virusi HPV. Večina okuženih s HPV za okužbo ne ve, vse dokler se ne razvijejo genitalne bradavice. Ker od okužbe do pojava genitalnih bradavic lahko preteče veliko časa, pojava le-teh ne povezujte z nezvestobo partnerja. Obstaja pa več možnosti, kako se jih učinkovito znebiti.

Ženski spolni organi
V večini primerov se HPV izloči iz telesa in ne povzroča nikakršnih zdravstvenih težav. Kadar pa se ne izloči, se izrazijo genitalne bradavice. (Foto: iStockphoto)

Kaj so HPV?

Do danes je poznanih več kot 150 podtipov tega virusa. V grobem pa jih delimo v dve večji skupini: visoko rizični in nizko rizični humani papiloma virusi. Visoko rizične HPV povezujemo z nastankom raka materničnega vratu, skupino nizko rizičnih pa z nastankom genitalnih bradavic. Danes ne bom govorila o okužbi z visoko rizičnimi HPV, ampak samo o okužbi z nizko rizičnimi HPV! Opozorim naj samo, da ženska, ki se okuži z nizko rizičnimi HPV in se pri njej razvijejo genitalne bradavice ni v nevarnosti, da se bodo pri njej razvile predrakave spremembe na materničnem vratu. Seveda pa se te spremembe lahko razvijejo, če se je ženska istočasno okužila tudi z visoko rizičnimi HPV.

Ksenija Šelih Martinec
Piše: ginekologinja Ksenija Šelih Martinec, dr. med. (Foto: Aljoša Kravanja)

Kako se HPV širi?

Kontakt s HPV je tako pogost, da se praktično vsaka spolno aktivna ženska in vsak spolni aktiven moški vsaj enkrat v življenju sreča z njim. Z virusom se okužimo z neposrednim dotikom, kadar imamo spolni odnos: vaginalni, analni ali oralni z okuženo osebo. Pri tem ni nujno, da so pri okuženi osebi prisotne bradavice. Okužba se lahko izrazi takoj ali pa ostane dalj časa prikrita. Okužba se izrazi v obliki genitalnih bradavic. Genitalne bradavice se lahko izrazi tudi po več letih po spolnem odnosu z okuženo osebo.

Kakšne zdravstvene probleme povzroča HPV?

V večini primerov se HPV izloči iz telesa in ne povzroča nikakršnih zdravstvenih težav. Kadar pa se ne izloči, se izrazijo genitalne bradavice. Na to vpliva stanje imunskega sistema. Ob dobrem imunskem sistemu človek HPV izloči, v primeru slabega imunskega sistema pa virus ostane v površini kože ali sluznice dalj časa.

Genitalne bradavice se pojavijo kot izrastki kožne barve predvsem na predelu zunanjega spolovila in ob anusu, pa tudi na ustni sluznici in grlu. Bradavice so lahko majhne ali večje, izjemoma se pojavijo zelo velike. Lahko se pojavi samo nekaj bradavic ali zelo veliko. Včasih je predel posut z drobnimi bradavicami in na dotik se čuti negladka površina.

Kako se lahko izognemo okužbi s HPV?

Cepljenje: Danes poznamo cepivo, ki je varno in učinkovito. Najboljši učinek dosežemo, če se cepimo pred prvim spolnim odnosom. Pri nas se lahko v 6. razredu osnovne šole brezplačno cepijo deklice. Cepljenje ni obvezno. Cepimo s štirivalentnim cepivo Silgard, ki vsebuje zaščito pred okužbo z virusoma tipa 16 in 18 , ki povzročata vsaj 70 % raka materničnega vratu in tipa 6 in 11, ki povzročata 90% genitalnih bradavic.

Genitalne bradavice
Genitalne bradavice se lahko izrazi tudi po več letih po spolnem odnosu z okuženo osebo. (Foto: medibiztv.com)

Cepljene deklice imajo vsaj 70% manj možnosti za razvoj raka materničnega vratu in 90% manj možnost za razvoj genitalnih bradavic. V nekaterih državah cepijo tudi dečke. 

Čeprav danes ne govorim o okužbi z visoko rizičnimi HPV, pa vas opozarjam, da je potrebno hoditi na redne kontrole brisa materničnega vratu in tako slediti spremembe, ki jih lahko povzroča okuža s visoko rizičnimi HPV.

Seveda je spolna abstinenca ednini način, da ne prideš v kontakt s HPV. Ni pa primerna za veliko ljudi. Dobro je vedeti, da kondom ne ščiti pred okužbo s HPV, lahko pa jo prepreči. Okužba s HPV je namreč tudi po koži, ki jo kondom ne prekrije. Bodite v monogamni zvezi.

Kako vem, da sem okužen/a s HPV?

Z brisom materničnega vratu na HPV lahko testiramo okužbo materničnega vrati s visoko rizičnimi HPV. Večina okuženih s HPV ne ve za okužbo. Za okužbo zvedo, ko se razvijejo genitalne bradavice. Ker lahko od okužbe do pojava bradavic preteče kar veliko časa, ni pametno pojav genitalnih bradavic povezovati z nezvestobo partnerja!
Kako zdravimo genitalne bradavice?

Obstaja možnost t.i. destruktivnih tehnik: CO2 laser, elektrokoagulacija, zamrzovanje s tekočim dušikom ali pa uporaba kreme Aldara. Kadar uporabljate kremo, se natančno držite navodil.

Med najprimernejše destruktivne metode štejemo odstranitev bradavic s CO2 laserjem. Poseg izvajamo v lokalni anesteziji. Sam poseg ni boleč. Po posegu pa je par dni trajajoča občutljivost zdravljenega predela. Odstranimo lahko samo vidne spremembe. Vedeti moramo, da je lahko okužba prisotna tudi v okolni koži ali sluznici, zato se lahko kasneje tudi na tem delu pojavijo bradavice. Vedno skušamo odstraniti vse bradavice.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 5
 
BŠK 31.10.2015 21:00:40
Priporočam reden servis in abstinenco ter dobro razkuževanje
 
cosmosjasnovidec 31.10.2015 19:14:28
Tole se zgodi ženskam katere si ne perejo mednožja.
 
devlon 28.10.2015 13:28:59
'abstinenca ni primerna za veliko ljudi'... verjetno res ne. tudi župniki ga ne morejo držati v hlačah. Bi bila pa abstinenca primerna za Primca morda..
kajenje je zdravo 28.10.2015 10:46:42
Zato mam jes Ančko, če pa ta spusti pa sosedovo kozo.
THEdocktor 31.10.2015 18:13:23
sosedovo ančko
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave