21.01.2019
LJ
/ -2°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Umirajoča ženska roti za svoje življenje

''Nihče ne bi smel rotiti za svoje življenje,'' je v solzah za ameriški CNN dejala 38-letna Erika Zak, ki ji je zdravstvena zavarovalnica večkrat odrekla presaditev jeter - operacijo, ki ji lahko reši življenje. Mati enega otroka je bila tako obupana, da je preko medijev rotila, naj ji zavarovalnica krije stroške operacije, saj je bila to njena edina možnost za preživetje.

Erika
'Rada bi opozorila, v kakšni državi živimo. Nihče se ne bi smel tako močno boriti za svoje življenje, sploh, ko ti toliko zdravnikov reče, da ti ta poseg lahko reši življenje.'' (Foto: Facebook)

Njen boj za življenje se je pričel kmalu po rojstvu male Loïe pred štirimi leti. Takrat so Eriki Zak iz zvezne države Oregon diagnosticirali raka debelega črevesa v četrti fazi, ki se je razširil na jetra. Z operacijo so raka odstranili iz črevesa in 38-letnica se je dobro odzivala na zdravljenje. A operacija, s katero so ji odstranili še dva tumorja iz jeter, je bila neuspešna in je zaradi nje ima danes kot pest veliko luknjo v jetrih in uničen žolčnik. Vse odtlej se Erika bori za svoje življenje.

V zadnjem letu dni so jo zaradi infekcij, krvavitev in drugih zapletov kar 19-krat hospitalizirali v bolnišnici, imela je visok krvni pritisk v jetrih, zaradi česar lahko žile v požiralniku počijo in Erika v trenutku izkrvavi do smrti.  Njen onkolog je ves čas zaskrbljen, da bi se okužila z nevarno infekcijo in umrla. ''Vsakič, ko me pokliče in ima vročino ali krvavi, zadržujemo dih in nas skrbi, ali bo tokrat Erika izkrvavela do smrti,'' je za CNN povedal njen zdravnik dr. Skye Mayo iz Univerzitetne bolnišnice Oregon. ''Tako je videti končni stadij odpovedi jeter.''

Erika
Vse, kar si Erika želi je, da bi svojo deklico videla odrasti. (Foto: Facebook)

Več kot 100 zdravnikov iz treh največjih bolnišnic v Oregonu je pretehtalo situacijo v njenem zapletem primeru, a večkrat že ocenilo, da lahko Erika preživi samo še, če ji opravijo presaditev jeter. Po več tednov ocenjevanj na Clevelandski kliniki so Eriki 2. februarja letos le odobrili operacijo in jo dali na listo čakajočih za darovani organ. Erika je končno dobila upanje, da bo svojo 4-letno deklico videla odrasti in Loïe ji je rekla: ''Mami, ko boš dobila nova jetra, me boš lahko guncala na gugalnici.'' A njenih sanj je bilo konec v trenutku, ko ji je zdravstvena zavarovalnica UnitedHeathcare sporočila, da ne bodo krili stroškov presaditve jeter, češ da je premalo možnosti, da preživi. ''Njihove besede so me 'ožgale' kot kemoterapija,'' pove. Bila je šokirana in podala pritožbo, a so jo znova zavrnili.

Ne bomo krili stroškov operacije, ker ima premalo možnosti za preživetje

Erika si je dobro prebrala zakonodajo in pravice do dostojanstvene smrti ter napisala štiri strani dolgo pismo Davidu Wichmannu, generalnemu direktorju UnitedHealthGroup, ki je matična družba podjetja UnitedHealth care, kjer mu je pojasnila, da je bilo veliko napak storjenih pri tem, ko so ocenili, da njenega življenja ni več vredno reševati. Nekaj tednov kasneje je podjetje še enkrat ocenilo njen primer in zavrnilo njeno prošnjo po odobritvi operacije.

Bil je april, ko je znova sedla za računalnik in podala novo pritožbo ter mu pojasnila, kako zelo si želi živeti, kako si želi videti svojo deklico odraščati in kako je operacija presaditve jeter njena edina možnost za preživetje. ''Glede na to, da je moje življenje odvisno od te odločitve, se mi zdi sporno, da je bil moj primer ocenjen brez pravih informacij in brez upoštevanja profesionalnih mnenj zdravnikov,'' je zapisala. Bila je šokirana nad neprofesionalnostjo ene največjih zdravstvenih zavarovalnic v državi in znova opisala vse napake, ki so jih naredili ob oceni njenega primera - vključno s tem, da je bila njena odpoved jeter posledica toskičnosti kemoterapije in da ima ogromne smrtno nevarne lezije v telesu. ''Nič od tega ni res,'' je pisala generalnemu direktorju. ''Obravnava mojega primera s strani zdravstvene zavarovalnice je povzročila nepotrebne zamude, prinesla nepopolne ocene, nespametno načrtovanje, ima protislovne izjave in številne napake v zvezi z mojo zgodovino zdravja. Najpomembnejše pa je to, da so odločitve osnovane na netočnih informacijah in analizah že odložile mojo operacijo in presaditev jeter.''

V eni od ocen, ki so jih podali, je tudi pisalo, da ima Erika še vedno ogromen tumor na jetrih, v resnici pa ima luknjo v jetrih, ki je posledica ablativne operacije, kar povzroča njeno kronično odpoved jeter. ''V zadnjih štirih letih delam vse, kar je možno, da bi ostala živa. Mučim se, se borim, molim vsako noč in  v trenutkih, kot je ta, ko imam dejasnko največje možnosti za preživetje, mi je zavarovalnica obrnila hrbet in mi odrekla pomoč,'' je še zaključila svoje pismo.

Podprli so jo tudi zdravniki, ki so poslali pismo, v katerem so zagotovili, da njena odpoved jeter ni posledica toksičnosti kemoterapije ali raka, ampak zapletov, ki so nastali med operacijo. Na zavarovalnici so ji znova dejali, da bodo ocenili njeno pritožbo in da ji bodo odgovor sporočili do določenega datuma. To se ni zgodilo in datum so večkrat prestavili.  

Erika je v tem času znova zbolela, dobila visoko vročino in pristala v bolnišnici. Na svoj Instagram je napisala: ''Čakam, čakam, čakam. Čakam, da mi zavarovalnica odobri edini poseg, ki mi lahko reši življenje. Čakam, da mi jetra popolnoma odpovedo. Čakam, da umrem. Čakam, da me rešijo.''

Erika
(Foto: Facebook)

Njena zgodba je prišla v medije in na njeno stran so stopili tudi zdravniki. ''Njeno življenje sedaj ne ogroža več rak, ampak dejstvo, da ji bodo odpovedala jetra. V naslednjih nekaj mesecih lahko umre, če ji ne presadimo jeter,'' je dejal dr. Skye Mayo.

Končno so Eriki in Scottu na zavarovalnici dejali, da bodo svojo odločitev sporočili 2. maja. Erika dan pred tem ni mogla spati in posnela na svoj telefon besede: ''Moje življenje je dobesedno v njihovih rokah, vsak dan mi življenje bolj in bolj polzi iz rok. Nočem še iti. Nočem še umreti.'' Naslednji dan je prejela klic in znova doživela hudo razočaranje. Bila je obupana in izgubila je vse upanje. Moški, ki ji je sporočil novico, se je opravičil in dejal, da si želi, da bi imel boljšo novico, a da je taka odločitev.  

Pet dni kasneje pa se je zgodil čisti čudež. Telefon je znova zazvonil, ko sta Erika in njen mož Scott pripravljala malo Loïe za v vrtec. Tokrat je bila novica dobra. Dobila je kritje stroškov za operacijo. Ob tem ji niso nič pojasnili, zakaj so se tako odločili, a ta informacija je bila za Eriko dovolj. Scott je pričel skakati gor in dol po sobi, Erika pa je bila prav tako presrečna. 

Čeprav je po mesecih boja končno prejela odobritev, je svojo zgodbo želela še naprej deliti v medijih, saj je želela spregovoriti tudi za tiste, ki so se ali se bodo znašli v podobni situaciji. Želela jih je spodbuditi, naj se borijo za svoje pravice. ''Rada bi opozorila, v kakšni državi živimo. Nihče se ne bi smel tako močno boriti za svoje življenje, sploh, ko ti toliko zdravnikov reče, da ti ta poseg lahko reši življenje.''

Eriko so sedaj znova dali na čakalno listo za darovanje organov, nemogoče pa je vedeti, kdaj bo prejela operacijo, saj je odvisna od darovalca. Bi Erika do sedaj že imela presaditev jeter, če bi ji zavarovalnica že februarja odobrila operacijo? To je težko napovedati, pravijo zdravniki in dodajajo: ''Glavno, da so ji sedaj odobrili poseg in to je najpomembnejše.''

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 6
 
moscito 14.05.2018 12:55:43
Tudi to je Amerika, žal bo kmalu tudi pri nas tako.
zurbrigen 14.05.2018 13:09:20
pri nas je ŽE tako, in to že kr nekaj let, z eno malo bolj sodobno spremembo (da je več keša za zaverovalnico) pri nas tudi na pregled ne prideš kaj šele na operacijo, ker pač kao vedno lahko rečejo, ja nismo vedeli za diagnozo, ker še ni opravil spec. pregleda. Takoo imamo sistem da kot SAMOPLAČNIK čakaš Na ultrazvok 3-4 tedne, na koncesijo pod zelo hitro 4-6 tednov, kot redno pa leto-leto in pol še amerikanci ne upajo narest, naši pa to delajo že desetletja.
MurgelAA 14.05.2018 13:39:41
Nobeden se ne zaveda kako brezskrbno živimo. kritizirajo tisti, ki z zdravstvom nimajo izkušenj, ampak poznajo samo nekoga, ki pozna nekoga, ki je rekel...
zurbrigen 14.05.2018 14:01:57
jest ti govorim iz prve roke, vse preverljivo če bi oblast hotela.
abc123def456 14.05.2018 15:19:34
iz prakse, tocno tako je v sloveniji. cakas in cakas in umres. pa ne cakas na nov organ, cakas na PREGLEDE!!!?!!!!
abc123def456 14.05.2018 15:20:55
murgel, pojdi na dnevni jogging in zdrav ostani. drugace se ti bo svet podrl.....
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave