27.05.2018
LJ
28° / 14°
Popolna poslovna ženska Je perfekcionizem nekaj pozitivnega ali negativnega? Debelost Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina! Srce Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino! Kaj je res? To je prava resnica!

Aluminijeva folija povečuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Aluminij v aluminijevi foliji povzroča Alzheimerjevo bolezen, je pokazala zadnja raziskava univerze Keele. Povezavo med aluminijem in Alzheimerjevo boleznijo strokovnjaki že dolgo poznajo, a šele zdaj so uspeli dokazati, da aluminij v resnici povzroča poslabšanje funkcije možganov.

Aluminijeva folija
Izogibajte se aluminiju, tudi tistemu, ki ga vsebujejo aluminijeve foliju. (Foto: Thinkstock)

Da je aluminij v foliji, ki jo uporabljamo pri peki lahko nevaren, so strokovnjaki opozarjali že dolgo, a mnogi so očitke zavrnili, češ da nimamo trdnega dokaza za to. In res je bilo tako. A trden dokaz so sedaj dobili strokovnjaki britanske univerze Keele.

Možgani
Staranje telesa in kopičenje aluminija v možganskem tkivu je, kot pravi profesor Chris Exley, največji dejavnik tveganja za razvoj Alzheimerjeve bolezni. (Foto: Thinkstock)

''V zadnjih 50-ih letih smo opazili močno povezavo med izpostavljenostjo aluminiju in incidenco Alzheimerjeve bolezni pri ljudeh. Vendar pa brez nedvoumnih dokazov v znanstveni skupnosti nismo dosegli soglasja o vlogi tega nevrotoksina na možgane. Zadnja raziskava pa je to povezavo utrdila. Po mojem mnenju so ugotovitve jasen dokaz o tem, da aluminij igra ključno vlogo pri nekaterih, če ne pri prav vseh vrstah Alzheimerjeve bolezni,'' je dejal vodja raziskave profesor Chris Exley, ki je ugotovitve svoje ekipe znanstvenikov razkril v znanstveni reviji the Journal of Trace Elements in Medicine and Biology.

''Ti rezultati bi morali vsakega spodbuditi vsaj, da ni več tako prepričan o tem, da aluminij ni nevaren. Upam, da bo vsak, ki je to mislil, sedaj pomislili še enkrat. Mislim, da to ni edini dejavnik tveganja za Alzheimerjevo bolezen, a vseeno je pomemben in bi ga bilo treba jemati zelo resno. Ko smo naša nova odkritja vključili v kontekst tega, kaj do sedaj že vemo o aluminiju in Alzheimerjevi bolezni, rezultati te študije postanejo prepričljivi,'' je zapisal na medicinskem blogu The Hippocratic Post in nadaljeval s pojasnili:

''Vemo, da je vsebnost aluminja v možganskem tkivu ljudi, ki se spopadalo s sporadično Alzheimerjevo boleznijo veliko višja v primerjavi z možgani ljudi iste starosti brez te bolezni. Posamezniki, ki razvijejo Alzheimerjevo bolezen v poznih 60-ih letih in kasneje tako shranijo več aluminija v možganskem tkivu kot posamezniki brez te bolezni iste starosti. Še višji nivo aluminija smo odkrili v možganih posameznikov, ki smo jim diagnosticirali zgodnjo obliko sporadične Alzheimerjeve bolezni, ki so bili izpostavljeni visokim odmerkom aluminija iz okolja ali na delovnem mesti. To pomeni, da se Alzheimerjeva bolezen razvije še hitreje - na primer v petdesetih, zgodnjih šestedestih letih - pri ljudeh, ki so bili aluminiju izpostavljeni v okolju ali na delovnem mesti.'' Prepričan je tudi, da je kopičenje aluminija v možganih ključni vzrok za pojav te demence tudi pri ljudeh z genetsko nagnjenostjo.

Alumijieva folija
Bolj kot izpostavljenost aluminiju preko peke, je nevarna izpostavljost aluminiju v okolju ali v delovnem okolju. (Foto: Thinkstock)

Staranje telesa in kopičenje aluminija v možganskem tkivu je, kot pravi, največji dejavnik tveganja za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Bolj kot izpostavljenost aluminiju preko peke, je nevarna izpostavljost aluminiju v okolju ali v delovnem okolju. Aluminij je dobro poznan nevrotoksin, ki povzroča okvaro jeter in možganskega tkiva. Prav zato bi vsi morali biti pozorni na izpostavljenost aluminiju pri svojih vsakodnevnih aktivnostih, je prepričan profesor Chris Exley. Na to bi morali biti pozorni že kar se da zgodaj, je prepričan.

Kako zmanjšati tveganje za demenco?

Za vse, ki bi radi zmanjšali tveganje za razvoj katere koli demece pa bo zagotovo zanimiva še ena študija, ki je pokazala, da redna uporaba savne lahko zmanjša tveganje zanje. Moški, ki so v savno hodili 4 do 7-krat na teden so imeli 66 odstotkov manjše tveganje za razvoj demence kot tisti, ki so savno uporabljali enkrat na teden, je pokazala 20 let trajajoča študija univerze Vzhodna Finska. Zdrava prehrana, ki vsebuje veliko antioksidantov (borovnice), gibanje (tek) in nenehno učenje so še ukrepi, ki lahko pomagajo preprečevati prehitro staranje možganov in razvoj demenc.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 5
York 22.12.2016 09:26:08
V kaj so zaviti Raffaello bomboni, Prešernove in Mozartove in kroglice, Gorenjka in Lind čokolada, hladilne vrečke, vrečke v katero vam zapikirajo pečeno meso ......... samo nekaj od tisoče izdelkov, ki so pakirani ali pa je Al folijo sestavni del embalaže.
 
olaf45 21.12.2016 22:37:37
ne hodite iz postelje.raje se pokrijte in prespite življenje!PA NE BOSTE DELEŽNI AL FOLIJE!!!
Dule Med 21.12.2016 20:04:53
Zato pa je v prodaji, ker je nevarno, drugače nebi bilo zanimivo in mediji nebi imeli o čem nakladat, to je nevarost vsega, kar nam prikazujejo servirajo.
 
tornadotex 21.12.2016 14:28:22
Torej sedaj bo na udaru čokolada,pivo v piksnah,bomboni......
damirg@email.si 21.12.2016 11:00:47
še prevest jim ni uspelo vseh besed iz srbo-hrvaščine.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave