14.08.2018
LJ
26° / 19°
Krompir Se boste zaradi krompirja res zredili? Bolečina v hrbtu Skrivnost, kako se znebiti bolečin v hrbtu, je v resnici v vaših nogah Lasje To je hrana za lepše, bolj sijoče lase Kamilica V hipu do večje pomirjenosti in sproščenosti

V tem primeru so ženske v večji nevarnosti za infarkt kot moški

Ženske, ki so v kroničnem stresu, imajo v primerjavi z moškimi večje tveganje za težave s srcem, tudi takšne, ki se lahko končajo s prezgodnjo smrtjo, je pokazala študija. Kronični stres sploh ni nekaj, kar bi smeli jemati zlahka.

Srčni infarkt
Kronični stres je pomemben dejavnik tveganja. (Foto: Thinkstock)

Študija, ki jo je objavilo ameriško Združenje za srce, kaže, da lahko stres pusti hude posledice. Podatke so zbrali pri 150 ženskah in 156 moških, ki so bili mlajši od 61 let in so bili v bolnišnici zaradi srčnega infarkta, ter pri 112 moških in ženskah, ki niso imeli srčnega infarkta. Preverili so, kako dobro je ožilje pri njih delovalo, ko so počivali, ter trideset minut po stresni situaciji. Ta je bila javni govor, v katerem so si morali predstavljati, da so z njihovim bližnjim sorodnikom slabo delali v domu za upokojence. Morali so si izmisliti cel scenarij okoli te ideje.

Moški imajo sicer še vedno več težav s srcem

Ugotovili so, da imajo ženske večje tveganje, da stres pri njih vodi v težave s srcem. Imajo pa sicer zaradi manj zdravega življenjskega sloga (slabša prehrana, več alkohola ...) moški trenutno statistično še vedno pogosteje težave s srcem.

To ni prva raziskava s tem zaključkom

Raziskovalci so ugotovili, da duševni stres ožilje zoži, posledično pa srce ne dobiva dovolj krvi. To se je pogosteje zgodilo pri ženskah, ki so bile na duševni stres torej občutljivejše. Že prej je tudi študija, ki so jo opravili na univerzi Cambridge, pokazala, da imajo ženske večje tveganje za ishemično bolezen srca. To je ime za spremembe (zožitve), ki nastanejo v arterijah, ki srcu dovajajo kri. Ishemija je poimenovanje za zmanjšano prekrvavitev srčne mišice. To pa se lahko pokaže kot angina pektoris, akutni srčni infarkt, nenadna srčna smrt ali srčno popuščanje.

Ste prepoznali, da ste v stresu?

S stresom imajo danes seveda težave moški in ženske, a treba je priznati, da slednje danes še vedno občutijo veliko stresa, ker imajo zahtevne službe, kjer se poskušajo izkazati, hkrati pa veliko obveznosti tudi, ko pridejo domov.

Nenehno letanje od enega do drugega opravila vodi v izgorelost. Če imate veliko obveznosti, ki jih ne morete odpovedati, mislite tudi na to, da potrebujete čim več sproščanja. Več kot imate obremenitev, več potrebujete tudi sprostitve in miru. Dober in preprost nasvet je, da si najdete nekaj, kar vas veseli, in za to redno najdete čas. Veliko krat kdo odmahne z roko, češ da nima časa. A to v svojem življenju potrebuje vsak. In če želite biti srečni in zdravi, mora tudi to postati vaša prioriteta.

Prepoznajte opozorilne znake

Sicer pa se naučite tudi prepoznati simptome, ko morate takoj k zdravniku – to so bolečina ali pritisk v prsih, ki se lahko razširi v ramena, vrat, roke, kratka sapa, oteženo dihanje, omedlevica, slabost, bruhanje, potenje, utrujenost. Ko to začutite, pojdite takoj k zdravniku.

Stres
Kronični stres lahko pusti posledice tudi na zdravju srca. (Foto: iStock)
Meditacija
Več kot imate obremenitev, več potrebujete tudi miru in sprostitve. Tudi to je pomembno, če želite ostati srečni in zdravi. Kronični stres se sicer sčasoma vsekakor konča z izgorelostjo in različnimi boleznimi. (Foto: iStock)

Preberite si tudi o venski trombozi, bolezni ožilja, ki vas lahko ogroža tudi, če ste mladi.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
Stauffenberg 23.02.2018 20:19:25
Ta članek je čist mim. Stres je lahko sprožilec težav, vzrok pa je zapacanost žilja ( srce, možgani ) zaradi napačne prehrane. Poraba sladkorja in rafiniranih olj se je samo od leta 1960 do sedaj povečala na prebivalca za 40%.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Vročina

Kako prenašate vročinski val?

Uporabne povezave