13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

'Mislil sem, da je moja koža prekletstvo, sedaj vem, da je dar'

22-letni Curtis McDaniel iz New Jerseyja je bil star 11 let, ko so se po njegovi temni koži pričele pojavljati bele lise, ki jih je povzročila avtoimunska bolezen vitiligo. Lise so se kmalu razširile na njegov obraz in na večji del kože. Sošolci so se iz njega norčevali in ga poimenovali 'Zebra' in 'Michael Jackson', a nekaj let kasneje je Curtis zaradi svoje posebnosti postal priznani model in maneken. Oglejte si fotogalerijo modelov z vitiligom.

Fotogalerija (15)

 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
 • Vitiligo
Vitiligo
''Prej sem mislil, da je moj obraz prekletstvo, nato sem spoznal, da je moja koža moj dar.'' (Foto: Profimedia)

To pa ni le njegova zgodba. Podobno se je zgodilo tudi kanadski manekenki Winnie Harlow, ki pravi, da skoraj ni imela otroštva zaradi bolezni vitiligo.

Winnie Harlow
“Naučila sem se imeti rada ne glede na to, kar drugi ljudje govorijo o meni. Dalo mi je pogum, da se zoperstavim komer koli ali kateri koli oviri v življenju.” (Foto: Profimedia)

Diagnosticirali so ji jo že pri štirih letih, njeni vrstniki pa so jo kmalu označili za 'kravo in 'zebro'. Iz nje so se tako hudo norčevali, da so jo starši vzeli iz šole in jo pričeli šolati doma.

Preberite še: Sprejela svojo drugačnost in ponosno pozirala gola

Kljub temu se danes zaveda, da ji je prav njena posebnost odprla vrata v manekenski svet. Ko je sprejela svojo bolezen in svoj drugačen videz, je pričela svoje fotografije ponosno objavljati na Instagram profilu. Kmalu so jo opazili agenti iz manekenskih agencij in odprla se ji je pot v svet mode. Nastopila je v oddaji Naslednji ameriški top model in bila glavni obraz španske modne znamke Desigual. Pojavila se je na naslovnicah španske in italijanske edicije revije Glamour, italijanske verzije revije Vogue in Cosmopolitan. Sedaj sodeluje na številnih modnih revijah in je svetovno znana manekenka. Pojavila se je celo v Beyonceinem vizulanem albumu Lemonade.

Da je do tega prišla, je morala najprej odkriti, da je kljub drugačnosti lepa in popolna. “Naučila sem se imeti rada, ne glede na to, kar drugi ljudje govorijo o meni. Dalo mi je pogum, da se zoperstavim komer koli ali kateri koli oviri v življenju.”

Vitiligo
(Foto: Profimedia)

Podobno opisuje tudi Curtis McDaniels, ki se je kar pet let spopadal s hudo depresijo in skušal razumeti, zakaj se je vitiligo zgodil ravno njemu.

Vitiligo
''Včasih sem sovražil svoje fotografije, zato si seveda nikoli nisem mislil, da bom kdaj maneken.'' (Foto: Profimedia)

''Bele lise sem imel že na zapestjih, na rokah, pod nosom, okoli ustnic in na moji levi veki. Vsakič, ko sem zagledal novo belo liso, sem postal jezen. Ko se je pričel razvijati na mojem obrazu, sem od jeze s pestjo udaril v ogledalo. Res sem bil v hudi depresiji.''

Nato se je obrnil k duhovnosti in spremenil svoj način razmišljanja. Odkril je, da mora svoje stanje sprejeti in ga videti v pozitivni luči. Nekega dne se je odločil, da bo na svojem Instagram profilu objavil svojo nasmejano fotografijo in to je storil, preden je šel v šolo. ''Ko sem se vračal iz šole, sem pogledal na svoj telefon in videl, da se je Instagramu zmešalo. Opazil sem, da je nek supermodel objavil mojo fotografijo na svojem profilu.''

Kmalu je njegova fotografija postala viralna in v kontakt z njim so stopili različni fotografi, ki so želeli posneti fotografije z njim. K sodelovanju ga je povabila tudi televizija MTV, kjer so z njim posneli dokumentarno serijo ''Resnično življenje''. Danes sodeluje na številnih modnih revijah.

''Prej sem mislil, da je moj obraz prekletstvo, nato sem spoznal, da je moja koža moj dar. Ko sem sprejel nov pogled na videz moje kože, nisem bil več tako jezen in sem se pričel pogosteje smejati. Včasih sem sovražil svoje fotografije, zato si seveda nikoli nisem mislil, da bom kdaj maneken.''

Z vitiligom pa se spopada tudi slovenska manekenka Sabina Remar, ki je o njem pred časom spregovorila tudi za Vizita.si. ''Vitiligo se mi je pokazal v puberteti. Najprej sem opazila bele lise okoli oči in ust, kasneje so se pojavile tudi na nogah in trebuhu. 'To je težko obdobje, ko težko sprejmemo spremembe. Moji vrstniki so to opazili in so se tudi velikokrat spotaknili ob to mojo drugačnost.'' A k sreči večjega napada vrstnikov ni doživela, vsake toliko časa je padla le kakšna opazka. ''A z njimi se nisem tako obremenjevala. Nekako sem bila vzgojena tako, da sprejmem vse svoje pomanjkljivosti in prednosti in sem to sprejela kot del sebe.''

Preberite še: Sabina Remar odkrito o svoji bolezni

Sabina Remar
'Sem že popolnoma zverzirana. To so leta in leta vaje. Enostavno lise okoli oči prekrijem s korektorjem, tako da se nič ne vidi,'' pove slovenska manekenka Sabina Remar. (Foto: Facebook)

Sčasoma se je naučila tudi dobro prikriti bele dele okoli oči. ''Sem že popolnoma zverzirana. To so leta in leta vaje. Enostavno lise okoli oči prekrijem s korektorjem, tako da se nič ne vidi. In k sreči imam takšno službo, da vedno nosim ličila, zato tudi veliko ljudi ne ve, da imam vitiligo. Sem naličena in ljudje tega sploh ne opazijo,'' pojasni. ''Ne gre za bolezen, ki bi bolela ali se razširila v smrtonosno bolezen. Dokler je samo to, je super. To sprejemam in sem ponosna na to. Pravzaprav je to neka drugačnost, moja posebnost.''

Kaj je vitiligo?

Vitiligo je avtoimunska bolezen, ki povzroči, da deli kože pričnejo izgubljati pigmentacijo. To se zgodi zaradi pomanjkanja pigmenta melanina v koži. Bolezen ni nalezljiva in ni boleča. En odstotek populacije pa se spopada z njo. Ključni simptom te bolezni so predeli kože, ki so bolj svetli od drugih delov kože. Sčasoma ti predeli postanejo popolnoma beli. Kljub temu vitiligo ne prinaša neudobnega občutka na koži, kot je suhost. Bele lise lahko včasih le nekoliko srbijo. Res pa je, da vitiligo močno vpliva na videz kože in depigmentacije običajno ne moremo zatreti in je ustaviti. Za manjše lise vitiliga lahko zdravniki predpišejo steroidno kremo, ki lahko včasih upočasni napredovanje bolezni ali ohrani prvotno stanje kože. V velikih primerih to ne pomaga.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave