21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Svetovno znan onkolog o novih metodah zdravljenja raka

Napredne tehnološke naprave za diagnosticiranje in zdravljenje raka

Rak je bolezen, s katero se vsako leto prvič sreča več milijonov ljudi po svetu. Dejstvo, da je ta bolezen smrtno nevarna, je vodilni dejavnik pri novih raziskavah in odkritjih znanstvenikov glede zdravljenja tega obolenja. Napredne tehnološke naprave, ki so bile razvite zaradi teh prizadevanj, zagotavljajo novo diagnosticiranje in zdravljenje raka.

 

Acibadem
Skupina Acibadem Health Group ima osem centrov po vsej Evropi, ti centri pa so opremljeni z napredno tehnologijo za diagnosticiranje in zdravljenje raka.

Prof. dr. Enis Özyar, specialist radiacijske onkologije v bolnišnici Acıbadem Maslak, ki je del skupine Acibadem Health Group, je predstavil nekatere napredne tehnološke naprave za zdravljenje raka in njihove značilnosti. 

Acibadem
Dr. Özyar je svojo specializacijo iz radiološke onkologije opravil na Univerzi Hacettepe v Ankari (Turčija) in je na isti ustanovi nato delal od leta 1988 do leta 2008. Leta 2003 je postal profesor radiološke onkologije. Za stereotaktično kirurgijo se je začel zanimati leta 2001, prvega bolnika pa je s kibernožem zdravil leta 2007. S kibernožem in stereotaktičnim sistemom na podlagi linearnega pospeševalnika (linaka) je od leta 2001 zdravil več kot 1.000 bolnikov. Dr. Özyar ima več kot SCI indeksiranih publikacij. (Foto: Acibadem)

''Skupina Acibadem Health Group ima osem centrov po vsej Evropi, ti centri pa so opremljeni z napredno tehnologijo za diagnosticiranje in zdravljenje raka. Ustanova Acibadem Health Group zelo hitro uvaja zelo napredno tehnologijo, kar pomeni, da v svoja področja zdravljenja in za svoje bolnike uvedemo novo tehnologijo, kadar koli je na voljo. Mislim, da je to glavna razlika med nami in drugimi centri. Drugi centri običajno vlagajo v stroje, vendar si po kratkem času ne morejo privoščiti njihovega posodabljanja. Za Acibadem je torej najpomembnejše, da začnemo zelo napredno tehnologijo uporabljati zelo hitro.'' Prav zato je lahko prof. dr. Enis Özyar predstavil nekatere najsodobnejše in najnaprednejše možnosti pri diagnosticiranju in zdravljenju raka.

Pri zdravljenju raka je ključnega pomena pravilna začetna radiološka diagnoza je potrebna, saj le ta lahko določi ustrezno zdravljenje in potek zdravljenja. Poleg izkušenega radiološkega osebja so za postavitev radiološke diagnoze potrebne tudi metode, ki temeljijo na sodobni in napredni tehnologiji. Napredek glede metod slikanja je precej olajšal diagnosticiranje onkoloških bolnikov. Velik napredek danes predstavljaja naprava PET/CT, ki pomaga pri odkrivanju tumorjev v zgodnji fazi in odkrivanju ali gre za maligne ali benigne tvorbe. Prav tako magnetna resonanca 3 Tesla intraoperative MRI, ki naredi tako natančne slike, da je med operacijo možganov mogoče odstraniti tumor v celoti. Na ta način zmanjša tveganje za nadaljnje operacije, če tumor ne bi bil v celoti odstranjen. 

Pri zdravljenju raka, pa pri kar 50% bolnikov uporabljajo radioterapijo. ''Pri nekaterih tumorjih je radioterapija zelo pomemben del zdravljenja. Pri nekaterih tumorjih oziroma nekaterih rakavih boleznih se radioterapija v algoritmu zdravljenja ne uporablja. Glede na to, da obstaja približno 500 različnih rakavih bolnikov, je zelo težko reči, katera vrsta raka je najbolj primerna za radioterapijo. Uporabimo pa jo lahko pri raku glave in vratu, rakih osrednjega živčevja, rakih pljuč in rakih požiralnika. Radioterapija je tako zelo učinkovit način zdravljenja skoraj vseh delov telesa. Uporabimo jo lahko pri večini tumorjev, bodisi v zgodnji ali v napredovali fazi,'' pojasni zdravnik. 

Kot omenjeno ima skupina Acibadem Health Group osem centrov po vsej Evropi, ti centri pa so opremljeni z najbolj napredno radioterapijo.  ''Radioterapija se denimo uporablja z različnimi pripomočki, npr. linearnimi pospeševalniki, pripomočki za brahiterapijo in nekaterimi namenskimi pripomočki. Naši linearni pospeševalniki so vsi opremljeni z intenzivnostno modulirano radioterapijo, volumetrično modulirano ločno terapijo ter stereotaktično radioterapijo in radiokirurgijo. V eni od bolnišnic imamo tudi medoperacijsko radioterapijo, poleg tega pa za različne indikacije uporabljamo brahiterapijo z visokimi odmerki. Drugi napravi sta gamanož in kibernož. To sta stereotaktični napravi za obsevanje in sta v naših centrih na voljo.'' In številne druge najnovejše metode. Bolj podrobno jih je zdravnik opisal spodaj.

 

Napredne tehnologije pri diagnosticiranju raka so naslednje:

PET/CT za hitro in zanesljivo diagnostiko

Naprava PET/CT se uporablja pri zdravljenju raka zlasti pri odkrivanju tumorjev v zgodnjih fazah in ugotavljanju, ali gre za maligne ali benigne tvorbe.

MAGNETNA RESONANCA 3 TESLA INTRAOPERATIVE MRI

S slikami, ki jih naredi ta naprava med operacijo možganov, je mogoče odstraniti tumor v celoti. Tako se zmanjša tveganje za nadaljnje operacije, če tumor ni bil v celoti odstranjen.

Napredne tehnologije pri zdravljenju raka so naslednje:

KIBERNETSKI NOŽ: Varna radiokirurgija z milimetrskim obsevanjem

Žarek upanja za bolnike, ki jih ni mogoče zdraviti z običajno radioterapijo, ali tiste, ki potrebujejo zelo zapletene operacije oziroma imajo tumorje, ki jih ni mogoče operirati ...

Acibadem
(Foto: Acibadem)

GAMANOŽ: Radioterapija za odstranjevanje možganskih tumorjev pri enem obisku

Gamanož je radiokirurška naprava za odstranjevanje možganskih tumorjev brez operativnega posega, anestezije in intenzivne nege po operaciji. Zdravljenje se opravi pri enem samem obisku. Bolnik se lahko vrne domov še isti dan po opravljenem posegu.

Acibadem
(Foto: Acibadem)

RAPIDARC: Tehnologija, ki skrajša čas obsevanja na dve minuti

Rapidarc je visokotehnološka naprava, ki skrajša čas radioterapije. Ker je čas slikanja, ki pri običajni radioterapiji traja od 15 do 30 minut, skrajšan na dve minuti, je ta naprava udobnejša in priročnejša.

TRILOGY: »Tehnologija tri v enem«

Naprava Trilogy, ki vključuje tri različne metode radioterapije in deluje kot linearni pospeševalnik (LINAC), zadosti različnim potrebam od slikanja do zdravljenja. Ta napredna tehnološka naprava, ki se uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje, bolniku omogoča pomembne prednosti, kot je ustrezna prilagoditev intenzivnosti obsevanja.

TRUEBEAM: »Tehnologija vse v enem«

Čas intenzitetno moduliranega obsevanja se skrajša z 20 do 30 minut na 1 do 2 minuti. Bolniki z rakom imajo lahko bolečine, težave z dihanjem, kašljajo ali niso mobilni. Taki bolniki težko prenesejo dolgotrajno obsevanje, ta naprava pa jim omogoča udobje. Naprava je pomembna tudi z ekonomskega vidika, saj druge naprave obsevajo samo 30 bolnikov na dan, ta naprava pa veliko več. Naprava lahko obseva točno določeno točko. V primerjavi z drugimi napravami se obsevanje s to napravo skrajša za pet- do šestkrat.

Več informacij na:

+387 33 223 013

+90 216 544 9661

http://www.acibademinternational.com/

Sponzorirana vsebina

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave