Znate preprečiti četrtega najpogostejšega raka?
BOLEZNI

Znate preprečiti četrtega najpogostejšega raka?

01.03.2019, 11:50
0

"Vsako leto za rakom na debelem črevesu in danki zboli okoli 1400 Slovencev, več kot 700 jih umre," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). To je še vedno prevelika številka glede na to, da gre za enega redkih rakov, ki ga je mogoče preprečiti. Kako? Z udeležbo na presejalnem programu SVIT, ki lahko odkrije že predrakave spremembe.

To je eden redkih rakov, ki ga je mogoče preprečiti.
To je eden redkih rakov, ki ga je mogoče preprečiti./ FOTO: Shutterstock

Program SVIT praznuje 10. rojstni dan. Od takrat je rak na debelem črevesu in danki z mesta drugega najpogostejšega raka pri nas padel na četrto.

Preden so uvedli program presejanja pa je število primerov tega raka iz leta v leto naraščalo.

V desetih letih je bilo v okviru programa opravljenih 84 tisoč kolonoskopij. Odkrili so 23.800 napredovalih predrakavih sprememb in jih odstranili, pove gastroenterolog prof. dr. Borut Štabuc, predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo na UKC Ljubljana. To pomeni, da so preprečili, da bi iz njih nastal rak.

Program SVIT je v prvi fazi test blata na sledove prikrite krvavitve. Če je izid pozitiven, osebo pogledajo na kolonoskopiji, ki odkrije vzrok krvavitve.

Pomembno je poudariti, da se to dogaja v fazi, ko ljudje ne čutijo nobenih znakov bolezni.

Slovenska pisateljica o svojem boju z rakom
PREBERI ŠE
Slovenska pisateljica o svojem boju z rakom

Preventiva pred rakom je poleg udeležbe na presejalnem programu, prenehanje kajenja, izogibanje prekomernemu uživanju alkohola, zdrava hrana in redna telesna vadba.
Preventiva pred rakom je poleg udeležbe na presejalnem programu, prenehanje kajenja, izogibanje prekomernemu uživanju alkohola, zdrava hrana in redna telesna vadba./ FOTO: Shutterstock

"Cilj programa je med zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz odkritih sprememb na steni črevesa razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo," razloži gastroenterolog.

Pomembna je hitra diagnoza

Vzorci, ki so vzeti med kolonoskopijo, se pošljejo na histopatološko preiskavo.

"Čas do histopatološke diagnoze v sklopu programa mora biti kratek, ker gre za osebe, ki so bile pred preiskavo brez znakov bolezni in jih je nepričakovana najdba spremembe v črevesu nedvomno pripeljala v stanje negotovosti – zato je zelo pomembno, da so z diagnozo in priporočenim nadaljnjim potekom obravnave lahko čimprej seznanjeni. Histopatološko diagnozo v sklopu Programa SVIT tako v več kot 90 odstotkih postavimo v treh dneh," pove dr. Snježana Frković Grazio, vodja Laboratorija za patologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana

Povabilo v program prejmejo prebivalci v starosti od 50 do 74 let, ko je tveganje za raka največje. Lansko leto je bil odziv povabljenih največji doslej, in sicer se jih je odzvalo 64,6 odstotkov. Še vedno se moški manj udeležujejo programa kot ženske.

Gre za prvi rak, ki ga bomo lahko eliminirali
PREBERI ŠE
Gre za prvi rak, ki ga bomo lahko eliminirali

Tatjana Kofol Bricz NIJZdodaja: "Od vseh rakov se je najbolj povečalo preživetje bolnikov z rakom debelega črevesa in danke." So pa raki, ki so odkriti v bolj napredovalih stadijih, ko je zdravljenje težje in manj učinkovito, običajno odkriti pri tistih, ki se niso odzvali vabilom v program SVIT.

Da bi se zavarovali pred rakom na debelem črevesu in danki zdravniki poleg udeležbe na presejalnem programu svetujejo redno telesno udejstvovanje, zdravo prehrano, izogibanje kajenju in prekomernem uživanju alkohola.

Rak na debelem črevesu in danki se večinoma razvije iz predrakavih sprememb na steni črevesa – polipov, pišejo na strani programa SVIT. Majhni polipi pogosto ne povzročajo nobenih težav, razen s prostim očesom nezaznavno krvavitev, ki jo odkrije presejalni program. Pomembno je še enkrat poudariti, da gre za odkritje predrakavih sprememb, ko človek še nima nobenih bolezenskih znakov, zaradi katerih bi poiskal pomoč zdravnika.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?