13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Visok krvni prtisk - "tihi ubijalec"

Arterijska hipertenzija ali visok krvni tlak je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap in ledvične bolezni. Ker nima posebnih opozorilnih znakov, jo imenujemo tudi “tihi ubijalec“.

Merjenje krvnega tlaka
Visok krvni tlak je glavni povzročitelj bolezni srca in ožilja, povzroča pa tudi možgansko kap in ledvične bolezni. (Foto: iStockphoto)

Hipertenzija je epidemija svetovnega pomena, ki vsako leto prizadene kar 1,5 milijarde ljudi po vsem svetu, večina pa se njene nevarnosti sploh ne zaveda. Visok krvni pritisk je namreč razlog za kar 7 milijonov smrti na leto. Okvari namreč ožilje in tako vpliva na delovanje srca, ledvic in možganov. Če je krvni tlak previsok, mora srce delovati močneje, kar lahko primerjamo s stalnim treniranjem pri športu. Srce se zaradi tega poveča (hipertrofira), ker pa ni dovolj prehranjeno, lahko pride do srčne kapi. V možganih lahko pride do okvare določenega dela možganov, kar lahko pripelje do možganske kapi, v ledvicah pa do okvare ledvičnih tubulov. Zaradi tega ledvice začnejo zamirati, na koncu pa lahko celo popolnoma odpovejo, kar pripelje do dialize.

Dejavniki tveganja - največji krivec je sol!

debelost
Tudi debelost zvišuje tveganje za nastanek visokega krvnega pritiska. (Foto: iStockphoto)

Po evropskih in slovenskih merilih, začetek hipertenzije pomeni krvni tlak 140/90 ali več mm Hg (140 je vrednost zgornjega, 90 pa spodnjega krvnega pritiska), največji razlog zanjo pa naj bi bila pretirana uporaba kuhinjske soli. Po opravljenih raziskavah naj bi namreč, če bi razpolovili uporabo kuhinjske soli, na svetu pred smrtjo zaradi možganske kapi, srčnih okvar in ledvičnih obolenj, rešili kar 2,5 milijona ljudi. Sol je namreč krivec za hipertenzijo kar pri 30 odstotkih ljudi, predvsem zaradi visoke vsebnosti natrija. Natrij povzroča visok krvni tlak predvsem pri ljudeh s sladkorno boleznijo, povišano telesno težo in pri starejših, saj se pri njih s sečem izločijo manjše količine natrija kot pri zdravih ljudeh. Na visok krvni tlak pa seveda vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so:

- debelost: Višja, kot je telesna masa, višji je krvni tlak.

- prehrana: Povečati je potrebno vnos kalija in magnezija, - zmanjšati vnos soli v prehrani ter zaužiti več žitaric, sadja in zelenjave.

- kajenje: Nikotin aktivira delovanje simpatičnega živčevja, zaradi česar se zviša krvni tlak.

- kofein: Akutno zaužitje povzroči zvišanje tlaka predvsem pri ljudeh, ki ga niso navajeni. Vpliv kofeina je večji pri ljudeh, ki ob kavi tudi kadijo.

- alkohol: Krvni tlak povečuje redno uživanje alkoholnih pijač

- starost: Pri moških se visok krvni tlak pojavi v zgodnjih srednjih letih, pri ženskah pa po menopavzi

- rasa: Hipertenzija je pri črncih pogostejša kot pri belcih, poleg tega pa se pojavlja pri nižji starosti

- genetika: Genetika ima vpliv na pojav hipertenzije, vendar v kombinaciji z drugimi dejavniki tveganja

- nosečnost: Krvni tlak se pri nosečnicah pojavi zaradi povečanega delovanja materinega metabolizma.

Zdravljenje arterijske hipertenzije

Srce
Krvni pritisk si lahko uredite s spremembo načina življenja, če pa ste prepozni, vam bo zdravnik predpisal zdravila, ki jih boste najverjetneje jemali doživljenjsko. (Foto: iStockphoto)

Prvo pravilo, ki ga morate poznati je, da se krvni tlak nikoli ne zniža sam po sebi, temveč se kvečjemu zvišuje, poleg tega pa se krvnega tlaka ne da pozdraviti, temveč se ga da le urediti. Pri povišanem krvnem tlaku je najbolj pomembno, da ga začnete zdraviti dovolj hitro. Če še ni pretirano povišan, vam bo zdravnik v začetku priporočil zdravljenje s spremembo življenjskega stila. To pomeni, da boste morali spremeniti prehrano (pomembno je, da uživate prehrano polno svežih sestavin, z malo soli in nasičenih maščob), redno telovaditi in opustiti kajenje ter uživanje alkoholnih pijač. Šele nato pa vas bo zdravnik naročil na kontrolni pregled, na katerem bo preveril, če se je vaš pritisk uredil ali boste v nadaljevanju zdravljenja potrebovali zdravila.

Če ste k zdravniku prišli prepozno, vam bo zdravnik predpisal zdravila za zniževanje pritiska, ki jih boste morali jemati doživljenjsko. Ta zdravila imenujemo tudi antihipertenzivna zdravila ali učinkovine, zdravnik pa vam jih bo predpisal glede na to, koliko in kako dolgo imate povišan pritisk, ali imate kakšne dodatne zdravstvene težave.

Zdravila vam bo zdravnik predpisal takoj, če bo vaš krvni tlak višji od 180/100 mm Hg, nekaj časa vztrajno višji od 160/100 mm Hg oziroma višji od 140/90 mm Hg pod pogojem, da imate sladkorno bolezen, srčne ali ledvične bolezni, ste utrpeli možgansko kap ali imate okvare ožilja.

Sprehajanje je primerno za vse generacije
Srce in telo vam bosta hvaležna, če se boste kdaj odpravili na sprehod v naravo. (Foto: iStockphoto)

Naredite nekaj za svoje zdravje

Zaradi vse hitrejšega in vedno bolj stresnega načina življenja, vse slabše kvalitete prehrane in premalo gibanja, arterijska hipertenzija predstavlja vedno večjo grožnjo svetovnemu prebivalstvu. Za svoje zdravje pa nekaj lahko naredite tudi sami. Dovolj je že, če v prehrani mastno in slano prehrano nadomestite z več zelenjave. Poleg tega pa poskrbite za rkreacijo – če se le da, v službo hodite peš ali pa izstopite eno avtobusno postajo prej, uporabljajte stopnice namesto dvigal in si privoščite daljši večerni sprehod. Srce vam bo hvaležno, kljub temu pa ne pozabite, da imajo lahko visok krvni pritisk tudi aktivni in zdravi ljudje!
 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
jamajaka 19.03.2010 12:33:15
ja sej dosti je treba nardit zase samo ena stvar je najboljši si sam svoj zdrevnik in pritisk je povišan samo če si ga meriš
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave