19.04.2018
LJ
25° / 8°
UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Srčno-žilni sistem 'Čudežna molekula', ki preprečuje srčno-žilne bolezni Noseča Noseči 29-letnici diagnosticirali neozdravljivega raka

Vsakdanje tegobe so lahko znak srčnega obolenja!

Nekatere tegobe, s katerimi se srečujemo praktično vsakodnevno, se na prvi pogled zdijo minljive in skorajda nedolžne, v resnici pa so lahko simptomi nevarnega srčnega obolenja.

srcni napad
Tegobe, ki jih običajno jemljemo za minljive in vsakdanje, so lahko znak resnejšega srčnega obolenja. (Foto: iStockphoto)

Sicer je lahko končna oblika težav s srcem srčni infarkt, vendar obstajajo tudi drugi simptomi, ki opozarjajo na težave s srčnim obolenjem. Nekatere izmed njih zlahka spregledamo, saj se kažejo kot povsem vsakdanje in nedolžne težave, ki bi jih lahko po laičnem mnenju tako ali drugače odpravili. Strokovnjaki opozarjajo, da so lahko prav ti simptomi ključnega pomena in da jih ne gre spregledati, saj lahko rešijo življenje.

bolečina
Bolečina v zobeh ali čeljusti, ki se pojavlja med telesnim naporom, se pogostokrat pojavi nekaj tednov, preden nastopi srčni napad. (Foto: iStockphoto)

Zobobol med hojo

Kot poroča portal Daily Mail, je angina klasični znak srčnega obolenja. Bolečine zaradi zoženih arterij, ki omejujejo dotok krvi in dovod kisika, se lahko pojavijo ne le na predelu prsi, temveč tudi v vratu, čeljusti, roki, na predelu med lopaticami in na zobeh, trdi kardiolog Klaus Witte z Univerze v Leedsu. "Klasičen, vendar pogosto spregledan znak težav s srcem je ponavljajoči se zobobol, ki se pojavi le pri telesnem naporu, na primer med hojo, zlasti med hojo v hrib,“ je kardiolog povedal za omenjeni spletni portal. "Živci, ki izhajajo iz srca in prenašajo bolečino zaradi angine, se lahko stikajo z živci od drugod,“ doda kardiolog David Lindsay, ki deluje tudi v britanski dobrodelni organizaciji Heart. Prav bolečina v čeljusti naj bi bila priznana kot simptom, ki se pojavi nekaj tednov pred srčnim infarktom. Zdravnik Lindsay dodaja, da bolečino lahko občutimo v samem zobu, po čeljusti ali pa tudi kot bolečino ušesa.

Migrena z motnjami vida

Strokovnjaki združenja American Academy of Neurology opozarjajo, da naj bi imele ženske, ki vsaj enkrat na mesec občutijo migreno z motnjami vida, dvakrat več možnosti za srčno obolenje. Strokovnjaki predvidevajo, naj bi bilo to po zaslugi nepravilnosti v obtoku krvi, kar povzroča močne glavobole in po možnosti tudi težave s srcem. Kardiolog Lidsay pravi, da naj bi bila migrena z motnjami vida povezana s srčno motnjo, imenovano patent foramen ovale (PFO), mikromehanizmi povezave pa še niso povsem pojasnjeni. Zdravnik kot znanstveno podlago navaja raziskavo, ki je PFO našla pri 62 odstotkih ljudi, ki trpijo za migreno.

Srčni utrip
Aritmija, pri kateri srce bije počasi, prehitro ali pa ima na splošno nepravilen ritem, lahko zaradi nizkega krvnega tlaka povzroči vrtoglavico in nezbranost. (Foto: iStockphoto)

Bule na dlaneh in gležnjih

Zatrdline oziroma bule (rumenkaste barve ali barve kože) na dlaneh in gležnjih so lahko znak hiperholesterolemije (družinsko podedovana motnja, pri kateri je raven holesterola v krvi previsoka, zaradi česar se ta začne kopičiti). To pomeni, da se holesterol ne prenaša pravilno po krvi. Sicer pogostokrat ni očitnih simptomov, se pa lahko pojavijo bulice na kitah, zlasti na ahilovi tetivi ali na zadnji strani dlani. V teh bulicah se odlaga odvečen holesterol. Kardiolog Lindsay svetuje, naj vsak, ki na svojem telesu opazi takšne spremembe, zlasti kadar se pojavljajo v družini, obišče svojega zdravnika.

Bolan moški
Če se stanje 'gripe' ne izboljša v petih ali šestih dneh, gre verjetno za srčno obolenje. (Foto: iStockphoto)

'Gripa', ki nikakor noče stran

Kadar se gripa ne izboljša v času petih ali šestih dni, je lahko simptom težav s srcem, ki očitno ne more pravilno črpati krvi. Zdravnik Witte pravi, da se pacienti v takšnem primeru pogosto pritožujejo nad občutkom utrujenosti in pomanjkanjem sape, bolečine v sklepih pa niso prisotne. Te so vendarle tipičen znak gripe. Takšna nenavadna oblika gripe je lahko povezana tudi z miokarditisom, virusno infekcijo, ki vodi do vnetja in poškodbe srca. Med drugim se kot simptomi pojavijo tudi bolečine v prsih, povišana telesna temperatura in nepravilen utrip srca.

Vrtoglavica in težave s koncentracijo

Kardiolog Witte pojasnjuje, da sta tudi vrtoglavica in slaba koncentracija lahko znak srčnih težav, in sicer aritmije. Pri aritmiji srce bije prepočasi, prehitro in ima na splošno nepravilen ritem. "To povzroči, da ljudje niso povsem zbrani, ker jim pade krvni tlak in možgani ne dobijo dovolj krvi, zato se pojavi vrtoglavica,“ pojasnjuje zdravnik Witte.

Plešavost na zgornjem delu glave

Izguba las pri moških, zlasti na temenu, bi bil prav tako lahko znak težav s srcem. Da je plešavost povezana s srčnimi težavami, priča študija s Harvard Medical School, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Archives of Internal Medicine. Ta ugotavlja, da imajo moški, ki močno plešijo po temenu, 36 odstotkov možnosti za srčne težave, tisti, pri katerih je plešenje srednje močno, 32 odstotkov, tisti, ki nežno plešijo po temenu, pa 23 odstotkov možnosti za srčna obolenja. Moški, pri katerih se plešavost pojavlja na sprednjem delu glave, naj bi imeli, sodeč po študiji, 9 odstotkov možnosti za srčna obolenja. Ena izmed teorij pravi, da naj bi imel nekaj vloge pri tem nivo testosterona, ki je prav tako povezan z boleznimi srca.

Težave s penisom
Kadar imajo težave z erekcijo telesni vzrok, gre morda za slabo prekrvavitev, ki je posledica srčnega obolenja. (Foto: iStockphoto)

Pomodreli nohti

Eden najlažjih načinov, kako preveriti, ali se po telesu prenaša zadostna količina kisika, je ta, da pogledate nohte ali ustnice. Kri, ki vsebuje zadostno količino kisika, je živo rdeča, zato rožnata barva pomeni zdravo cirkulacijo, medtem ko modra barva pomeni premalo kisika in slabo cirkulacijo. Modra barva je lahko znak srčnega obolenja ali obolenja pljuč.

Težave z erekcijo

Težave z erekcijo so eden zgodnejših znakov kardiovaskularne bolezni (bolezni srca in ožilja) in jih ne gre jemati zlahka. Moško telo za erekcijo potrebuje zadosten dovod krvi, ponavljajoče se težave z erekcijo, kadar gre za fizične vzroke in ne psihične, pa lahko nakazujejo na slabo prekrvavitev. "Če ima moški v svojih 40 letih težave z erekcijo, to pomeni 50-krat večjo možnost za srčni infarkt v naslednjih desetih letih,“ pojasnjuje kardiolog Graham Jackson z združenja Sexual Advice Association.

Simptomi pri moških in ženskah so lahko drugačni

Kardiolog iz londonske bolnišnice Bupa Cromwell Ghada Mikhail pojasnjuje, da so simptomi srčnega obolenja med moškimi in ženskami lahko različni. Moški naj bi običajno te tegobe občutili kot bolečino v prsih, ki se seli po levi roki, lahko pa se težave s srcem pokažejo tudi z manj tipičnimi simptomi, ki naj bi jih pogosteje občutile ženske, in sicer s pomanjkanjem sape, neprijetnim občutkom v čeljusti, bolečinami v ramenih, zgornjem delu trebuha ali na hrbtu, s potenjem, bruhanjem in splošno utrujenostjo. "Obstaja možnost, da ti simptomi niso povezani s srčnim obolenjem, vendar težava je, da mnogo žensk srčno obolenje dojema z moške perspektive,“ pojasnjuje zdravnik.

Bolečine v nogi

Po besedah splošnega zdravnika Matthewa Faya iz mesta Shipney so zaskrbljujoči tudi stiskajoča bolečina v mečih med hojo, saj je to znak periferne arterijske bolezni nog. Njena značilnost je, da po pet- ali desetminutnem počitku bolečine pojenjajo. "Če imamo arterijsko bolezen na enem predelu telesa, je velika verjetnost, da jo imamo tudi na srcu,“ pove zdravnik.

Športna poškodba
Stiskajoča bolečina v mečih je lahko posledica periferne arterijske bolezni nog, kar pomeni, da v noge ne doteče dovolj krvi. Potreben je posvet pri zdravniku. (Foto: iStockphoto)

Gubica na ušesnem mešičku

"Gubica na ušesnem mešičku ('creased earlobe') je povezana z visoko ravnijo holesterola,“ zatrjuje kardiolog Lindsay, študija, objavljena v British Heart Journal, pa je ugotovila, da je gubica na ušesnem mešičku pogosto prisotna, kadar so vzrok smrti prav kardiovaskularne težave. Po eni teoriji naj bi se gubice pojavile kot posledica sprememb na krvnih žilah.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
Ma Teja 19.10.2012 17:23:58
to so pa vsi simptomi, kar jih lahko naštejete, dajte se malo zresnit, pol je treba za vsak zobobol še h kardiologu letet al kako? :S
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave