14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Odstranili so ji ledvice, nato pa odkrili, da nima raka

73-letna babica ni bila presrečna, ko je izvedela, da so ji povsem po nepotrebnem odstranili obe ledvici. Zaradi napake zdravnikov bo sedaj morala biti vse življenje na dializi.

Ledvica
Šele, ko so ji odstranili ledvica in je bilo tkivo poslano na biopsijo, so odkrili, da se 73-letna babica v resnici ni spopadala z rakom ledvic. (Foto: iStock)

Linda Wooley iz mesta Englewood v zvezni državi Kolorado je bila šokirana, ko je izvedela, da so ji odstranili obe ledvici, čeprav se ne spopada z rakom. 73-letni zdravi babici so zdravniki namreč marca letos v Univerzitetni bolnišnici Kolorado diagnosticirali 'možen' rak ledic, zaradi česar je dva meseca kasneje prestala operacijo, s katero so ji odstranili obe ledvici. A po poročanju FOX31 je njena biopsija v resnici pokazala, da je bil 'rak', s katerim se je spopadala, benigen in ne maligen. A zdravniki so svojo napako spoznali šele po operaciji, ko je biopsija organa pokazala, da tkivo v resnici ni bilo rakavo.

Preberite še: Svojemu sodelavcu podaril ledvico

Brazgotina
Brazgotina po odstranitvi ledvice. (Foto: Profimedia)

A ledvic ne moremo preprosto kar znova vstaviti v telo. Linda mora zato sedaj trikrat na teden po tri ure na dan sedeti na dializi in kot pravi, ji je to popolnoma spremenilo življenje. ''Občutek imam, da so mi dolžni ledvico. V to sem res prepričana,'' pravi Woolleyjeva, ki je pred kratkim najela odvetnika in razmišlja o tožbi bolnišnice.

Ledvice so notranji organ, ki je ključnega pomena za čiščenje odpadnih snovi iz telesa in odvečne vode iz krvi, s pomočjo česar nastane urin. Samo z eno ledvico lahko preživimo, a brez ledvice bolnik potrebuje dializo. To pomeni, da je pacient priklopljen na aparat, ki čisti in filtrira njegovo kri. Na dializi lahko pacient preživi tudi deset let, a je nenehno čiščenje krvi izjemno zahtevno in zmanjšuje kvaliteto življenja.

''Moje življenje se je na dializi popolnoma spremenilo. Dializa ni lahka stvar, ne glede na to, kako se je navadiš. Vzame ti življenje,'' pravi.

Po poročanju FOX 31 Linda trenutno ni v dovolj dobrem zdravstvenem stanju, da bi jo lahko dali na listo za presaditev ledvice. Pacienti, ki prestanejo presaditev organa, morajo na zahtevno operacijo, zaradi katere lahko tudi umrejo. Poleg tega morajo do konca življenja jemati imunosupresivna zdravila, da telo ne bi zavrnilo notranjega organa.

Dializa
Linda mora sedaj trikrat na teden na dializo, kjer preživi tri ure. (Foto: iStock)

Za tiste, ki sploh pridejo na čakalno listo za darovani organ, je običajno čakalna doba, da prejmejo organ, sedem do deset let. Na žalost starejši ljudje le redko pridejo na vrh seznama. Linda sedaj pravi, da upa, da bo lahko dobila ledvico. S svojo zgodbo pa želi v svet poslati opozorilo, kako pomembna je prava diagnoza. ''Grozljivo je to, da v resnici nimaš nobene izbire, ko greš v bolnišnico. Preprosto le zaupaš, da bo zate dobro poskrbljeno,'' še pravi.

Kaj je dializa?

Dializa omogoča življenje bolnikom z dokončno odpovedjo ledvic. Ko ledvice niso več zmožne opravljati vseh svojih številnih nalog, je potrebno nadomestno ledvično zdravljenje z dializo ali pa opraviti presaditev ledvice. V Sloveniji se zaradi končne ledvične odpovedi z dializo zdravi vedno večje število bolnikov.

Dializa po klasičnem hemodializnem zdravljenju poteka trikrat tedensko po 4 do 6 ur v dializnih centrih, pri čemer gre za način zdravljenja s čiščenjem krvi v zunanji umetni ledvici. A obstajajo tudi novejše oblike čiščenja krvi. Če se pri hemodializnem zdravljenju kri čisti preko zunanje ledvice, se pri peritonealni za čiščenje uporablja trebušna votlina lastnega telesa. Dializa poteka preko katetra, vstavljenega v trebušno votlino, po katerem se večkrat dnevno zamenja posebna dializna raztopina, v katero se iz telesa izločijo strupene snovi in voda. Menjava dializne raztopine traja 20 do 30 minut. Poznamo dve vrsti peritonealne dialize, in sicer: kontinuirano ambulantno peritonealno dializo (CAPD) ter avtomatizirano peritonealno dializo (APD). Pri prvi pacient izvaja menjave dializne raztopine ročno 3- do 4-krat dnevno, pri drugi pa se preko katetra priključi na aparat za menjave ob postelji, ki ponoči med bolnikovim spanjem sam avtomatsko izvede več menjav dializne raztopine. 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave