09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

Anita iz Ljubljane: bolezen te spremeni

“Življenje se zelo spremeni. Začneš postavljati prioritete. Dan ima samo 24 ur. Kar sodi v en dan, sodi. Kar ne sodi, ne sodi.” Tako je Anita Štricelj začela razmišljati pred štirimi leti, ko so ji diagnozirali raka. Prej je živela v naglici. Danes pa veliko bolj ve, kaj res pomeni živeti.

Bolezen te spremeni

Nalagam..

Rak
Anita Štricelj (Foto: Damjan Žibert)

V zgornjem videoprispevku si oglejte zgodbo Anite Štricelj iz Ljubljane. Leta 2014 so ji diagnozirali raka na maternični sluznici. Povsem naključno. Pred tem se je počutila nekoliko slabše, zato je tudi poiskala pomoč zdravnika. Vendar pa simptomi niso bili takšni, da bi ji padlo na misel, da ima lahko raka.

Nato pa je slišala diagnozo …

Za mati samohranilko in tri otroke se je naenkrat svet obrnil na glavo. Na srečo je veliko ljudi priskočilo na pomoč. Zmeraj jim bo hvaležna. Sicer pa pravi: “Kot vedno v življenju, je bil moj odziv, da grem v boj, da rešim situacijo.”

Tukaj si lahko preberete še zgodbo Vesne iz Radeč, ki je prebolela raka jajčnikov, sicer bolezen, ki se pogosto odkrije prepozno.

Iz bolezni je izšlo vsaj nekaj dobrega: drugačen pogled na življenje

Na srečo je danes Anita zdrava. In kot marsikoga jo je bolezen spremenila. Opomnila jo je, da življenje ni le odkljukavanje vseh obveznosti, ki so na seznamu ta dan. Čar življenja je, da se ustaviš in uživaš v lepoti narave. Da si vzameš čas in se podružiš s prijatelji. Za to prej ni bilo časa. Danes pa ve, da si prav za to mora vzeti čas. “Danes se mi zdi vsak dan zelo lep in vsak dan posebej cenim.”

Želi pomagati

Ko je zbolela, je podporo poiskala tudi v društvu Europa Donna. To je združenje za boj proti raku dojk, zato je najprej malo neodločno zavrtela številko, ki je napisana na spletni strani. “Govorila sem z dr. Senčarjevo (prim. Mojca Senčar, dr. med. op. a.), ki me je prijazno spodbudila, da se vseeno včlanim in tako jaz kot moja družina smo dobili veliko podpore.” Anita ni edina bolnica z rakom rodil, ki je pomoč poiskala v združenju Europa Donna. Ko je prebolela bolezen, pa je bila ena od pobudnic ustanovitve sekcije za bolnice z raki rodil. Luč dneva je zagledala v začetku tega leta. Vodenje je prevzela sama.

Preberite si tudi zgodbo Tanje iz Ljubljane, ki se je morala veliko bolj zgodaj, kot je običajno, spopasti z rakom dojk.

Rak
Danes si vzame čas, da uživa v naravi. Prej je le hitela od obveznosti do obveznosti. Bolezen je prinesla vsaj nekaj dobrega. (Foto: Damjan Žibert)

Kako pravočasno prepoznati raka maternične sluznice?

Kot pišejo na strani Onkološkega inštituta Ljubljana, je rak maternične sluznice najpogostejši rak rodil pri ženskah v razvitem svetu in tudi pri nas. Drugi raki rodil so: rak maternice, rak materničnega vratu, rak jajčnikov, rak jajcevodov, rak zunanjega splovila in rak nožnice.

Kaj so simptomi?

Najpogosteje se pojavi krvavitev iz nožnice ali krvav izcedek, običajno, ko je ženska že v menopavzi. Pri Aniti pa so se pojavile zelo obilne menstruacije, saj je raka dobila bolj zgodaj, kot je običajno. Stara je bila šele 41 let in še ni bila v menopavzi.

Njeno zgodbo si ne pozabite ogledati v zgornjem videoprispevku.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave