17.06.2018
LJ
27° / 15°
Rak na debelem črevesu Preprosto zmanjšajte tveganje za raka zrel par Sva bila skupaj le zaradi otrok? Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Encefalitis Glavo ji bo kmalu razneslo, a je ne operirajo

Zgodilo se je nenadno ...

2-letna Faye Burdett se je kar 11 dni borila za svoje življenje, ko je zbolela za meningitisom. Dali so ji le odstotek možnosti za preživetje in na žalost so se črne napovedi zdravnikov uresničile. A njena starša si sedaj želita, da nihče ne bi več doživel take bolečine, kot sta jo morala doživeti sama. Preko spleta zbirata podpise za obvezno cepljenje proti meningitisu B v Britaniji.

Meningitis

 

To je fotografija 2-letne Faye Burdett v trenutku, ko sta se njena starša morala odločiti ali naj mali borki amputirajo roke in noge ali jo pustijo umreti. ''Morala sva se odločiti – ogromna operacija, med katero bi lahko umrla ali ji dovoliva oditi. Odločila sva se za slednje in nato pospremila najino deklico na drugo stran. 14. februarja ob 9.00 je zaprla oči in zaspala za vedno,'' je za britanski Mail Online povedala njena mati Jenny Burdett. Zgodilo se je po 11 dneh hudega boja z meningokoko okužbo. Čeprav je deklici že dobro kazalo, pa je na koncu bolezen premagala izčrpano telo.

Šokirana starša še sedaj ne moreta verjeti, da se je to res zgodilo. Še v začetku februarja je bila deklica videti popolnoma zdrava. A 11 dni pred njeno smrtjo je majcena Faye dobila nenavaden rdeče-vijoličen izpuščaj na čelu. Ker ni izginil, sta jo zaskrbljena starša hitro odpeljala k osebnemu zdravniku. Faye je bila vsako uro slabša in zdravnik je poklical rešilca. Odpeljali so jo na pediatrično kliniko Evelina Children's Hospital v Londonu. ''V rešilcu na poti v bolnišnico ji je že odpovedalo srce. Reševalci so jo več ur oživljali in jo skušali stabilizirati,'' se spominja mati. ''Rekli so, da ima le en odstotek možnosti za preživetje, a premagala je črne napovedi in se borila še naprej.''

Nekaj dni kasneje se je zdelo, da se je Fayeino zdravje izboljšalo in nekaj časa je bila stabilna. A na žalost je utrpela zaplete, ki so povezani z okužbo z meningitisom B – zastrupitev krvi in sepso. Infekcija je hitro zajela vse njeno telo in zdravniki so obupanima staršema dejali, da ji lahko pomagajo le še z amputacijo obeh rok in nog, a lahko umre že med samo operacijo.

''Faye je bila izčrpana, njeno malo telo sta napadla meningitis in sepsa,'' pove mati. Prav zato sta starša sprejela najtežjo odločitev v življenju. Odločila sta se, da je Faye pretrpela dovolj in da ji dovolita oditi. Zavrnila sta operacijo in nekaj ur kasneje malo borko pospremila na drugo stran. Sedaj sta v medijih delila svojo tragično zgodbo, da bi opozorila na pomen preventivnega cepljenja proti meningitisu B. Na spletu zbirata tudi podpise, da bi bilo cepljenje proti meningitisu B dostopno vsem otrokom v Veliki Britaniji – ne le dojenčkom, tudi starejšim otrokom. ''Vsi otroci so podvrženi tveganju za to grozljivo infekcijo, a vlada namerava cepiti le dojenčke od 2 do 5 meseca starosti. Morali bi imeti program, kjer bi bilo cepljenje na voljo vsem otrokom, vsaj do 11 leta starosti,'' je prepričana Jenny. ''Meningokoke infekcije so lahko izjemno resne in lahko povzročijo meningitis, zastrupitev krvi in smrt,'' pojasnjuje. Družina je do sedaj zbrala že 260.000 podpisov.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 26
 
general_war 21.02.2016 20:18:04
tudi jaz sem imel meningokokni meningitis. in to pri dvajsetih letih, pri polni moči. tako da si niti ne predstavljam kako je prestajala vse bolečine. še mene je skoraj pobralo. te pikice, ki jih vidite po njenem telesu, pa so majhne podkožne krvavitve, iz katerih se lahko razvije gangrena.
 
cosmosjasnovidec 18.02.2016 20:49:59
Uboga deklica a kaj,če je življenje kruto do p........ m.......... in se ne da nič narediti.
kleber 19.02.2016 07:41:21
Indigo Pingvin. Ti oz. tvoj otrok se šlepa na račun ostalih precepljenih. Res si pameten. Me zanima če bi dal otroka cepit, če bi bil v družbi, kjer ni noben cepljen. Loterija.
Indigo Pingvin 19.02.2016 08:33:24
To lahko izjavi samo zdravnik. Naj te opomnim, da je čredna imunost izračunljiva samo na osebah, ki so dejansko imune, torej osebe, ki so prebolele bolezen. Vse ostalo je iluzija. Dodatno naj ti povem, da me ni strah biti v družbi tistih, ki nniso cepljeni, strah me je v družbi, kjer so cepljeni, saj cepljeni dokazano širijo okužbe. Ne govorim o prenosu bolezni, ko si na sveže cepljen z živim cepivom, temveč o prenosu bolezni kot so oslovski kašelj. To lepo kažejo izbruhi oslovca v ZDA v šolah, kjer je 100% precepljenost, pa izbruhne epidemija. Cepljeni torej okužijo cepljene.
slovenc79 19.02.2016 12:15:05
oh, cosmojasnovidec je pokazal da ima srce :) lepo :)
Indigo Pingvin 18.02.2016 19:21:07
Ko sva se starša odločala ali naj cepiva otroka ali ne, sva pregledala te stvari: 1. Ali so cepiva varna (odgovor je, da je cepljenje loterija, podatkovne baze stranskih učinkov pa neuporabne. V bazo VARES se vpisuje med 1 in 10 % dejanskih stranskih učinkov). 2. Ali so cepiva učinkovita? (odgovor je spet ne, saj se izbruhi bolezni dogajajo tudi v popolnoma precepljeni populaciji, poglejte si šole v ZDA, vsi cepljeni, vsi z oslovskim kašljem) 3. Ali obstaja kompenzacijska shema, če bi prišlo do tega, da dobi otrok posledice? (da, toda v zgodovini Slovenije še ni bila izplačana za nobenega otroka). 4. Ali cepiva vplivajo na epigenetiko - dovzetnost za bolezni v prihodnjih generacijah? (da, dokazano na živalih). 5. Ali so grafi upadanja smrtnosti pravilni, kot jih prikazujejo v medijih in poveličujejo cepiva? (ne, ti grafi prikazujejo stanje 2-6 let pred uvedbo cepiv, če se pogleda graf za 150 let nazaj se jasno vidi, da cepiva praktično niso imela vpliva na smrtnost otrok, saj je smrtnost padla med 95 in 99% pred uvedbo cepljenja) ... ... ... Knjig je dovolj samo prebrati jih je treba.
Indigo Pingvin 18.02.2016 19:38:42
6. Ali so otroške bolezni res tako smrtonosne, kot slišimo v medijih? (ne, preberite si knjigo Otroštvo brez cepiv) 7. Ali so cepiva ustrezno testirana predden so dana na trg? (ne, preberite si Blog dr. Mateje Černič in njeno knjigo Ideološki konstrukti o cepljenju) 8. Kako je s samo proizvodnjo cepiv, ali se šarža do šarže razlikuje... (to je zelo široko področje. Cepiva so tako v preteklosti kot danes lahko kontaminirana z virusi, saj se viruse vzgaja na tkivih tako živali, kot na humanih diploidnih celicah. To pomeni dvoje, živalski virusi, ki jih mogoče niti ne poznamo vseh, se lahko prenesejo v cepivo in človeka. Najbolj znan je SV40, RSV, špekulira se o HIV/SIV, Zika virus naj bi bil v cepivu za rumeno mrzlico, circovirus v rotavirusnem cepivu,... Posebno poglavje je prenos DNA iz humanih diploidnih celic v DNA prejemnika cepiva, pod določenimi pogoji se lahko tuja DNA direktno vkomponira in povzroča šizofrenijo, avtizem,...)
Indigo Pingvin 18.02.2016 19:14:30
Cepiti ali ne cepiti se morajo odločiti starši sami. V Evropi je 19 držav (pred cca mesecem dni je Češko ustavno sodišče potrdilo, da starši lahko izrabijo katerokoli obliko izgovora za NEcepiti, vključno z zdravstveno, religiozno ali filozofsko. Zakaj države bivše Yuge capljamo za razvito evropo? Je to korupcija ali zgolj balkanska miselnost?
Indigo Pingvin 18.02.2016 19:09:03
Čakam dan, ko bodo mediji javno opisali zgodbe ljudi, ki so cepili svoje otroke in so bili hudo, vseživljensko poškodovani.
 
prekomeje 18.02.2016 19:02:00
Jaz sem imel pred 40. leti meningitis, pa sem se sedaj, hvala bogu, korenina... Ta deklica je imela na zalost druge zaplete. :-(
binmister 18.02.2016 18:51:36
Žalostno res lepa punčka je bila
Bibosan 18.02.2016 17:33:52
Ubogi otrok, ubogi starši. Tistim, ki se to ni zgodilo, naj ne pametujejo
berglander 18.02.2016 15:05:12
Vse ima svoje pozitivne in negativne strani. Kako naprej se bo moral vsak sam odločiti, oziroma starši v imenu otrok. Baje pred pol stoletja ni bilo toliko alergij, a so samo mnogo številčne družine z pet in več otroki preprečile, da še nismo izumrli.
Indigo Pingvin 18.02.2016 19:10:17
To ni res, je fabrikat. V družini mojega očeta j bilo 13 otrok in samo en ni preživel do zrele dobe, ker se je utopil v reki.
FesterAdams 18.02.2016 13:33:48
Da si ni te zgodbe zmislil in lansiral v medije kaki lobij, ki bi rad zaslužil s cepivom...?
PSIHOTERAPEVT 18.02.2016 16:48:53
ma ja, to so ji zanalasc nardili, sam da bi lahko cepivo prodajali.. starsema so dali kes, da bi ubila svojga otroka sigurno ;) 100 procentno :P in pogodbo za dolocen cas. da morta govorit, da se je treba cepit!
Indigo Pingvin 18.02.2016 19:12:10
Farmacija je ena izmed najbolj skorumpiranih vej kapitalizma. Pogoglajte statistiko, koliko kazni so plačale farma multinacionalke v zadnjih nekaj letih. Pribljižno toliko, kolikor je proračun R Slovenije. Zraven so se smejali, da te kazni ne bodo bistveno vplivale na njihovo poslovanje.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave