15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Zobozdravniki bi vas kmalu lahko pričeli spraševati o vašem spolnem življenju. Preverite zakaj!

V prihodnosti vas zobozdravniki ne bodo več spraševali samo o ustni higieni in kako pogosto si nitkate zobe. Vprašali bodo tudi po vašem spolnem življenju, in to z dobrim razlogom. Spolno prenosljiva okužba z virusom HPV se zaradi spremembe spolnih praks vse pogosteje pojavlja tudi v ustih. Gre za virus, ki je povezan s sedmimi različnimi oblikami raka.

Zobozdravnik
Spolno prenosljiva okužba z virusom HPV se zaradi spremembe spolnih praks vse pogosteje pojavlja tudi v ustih. (Foto: iStock)

V tujini strokovnjaki za javno zdravje zobozdravnike in ustne higienike že spodbujajo, naj svoje paciente povprašajo tudi o spolnih praksah. V svetu je namreč vse pogostejši pojav oralnega raka, ki je posledica spolno prenosljive okužbe z virusom HPV. V ZDA je denimo okužba z virusom HPV ena najpogostejših spolno prenosljivih bolezni, ki je prizadela že skoraj 79 milijonov Američanov. Spolno prenosljvie bolezni so odgovorne za kar 70 odstotkov raka v ustih (jezik, grlo, bezgavke) v ZDA. Tako strokovnjaki na področju preventive že spodbujajo zobozdravnike, naj svoje paciente povprašajo tudi o njihovih spolnih praksah in simptomih, ki so povezani z rakom ustne votline ali grla, kot je bolečina v čeljusti in otekanje.

Spolnost
Spolno prenosljvie bolezni so odgovorne za kar 70 odstotkov raka v ustih (jezik, grlo, bezgavke) v ZDA. (Foto: iStock)

V zadnjem poročilu v reviji Ameriškega združenja zobozdravnikov so strokovnjaki za javno zdravje že pozvali zobozdravnike, naj igrajo bolj aktivno vlogo pri odkrivanju rakavih obolenj v ustih, ki jih povzroča okužba z virusom HPV.

''Kar bomo sčasoma odkrili bo, da bo HPV eden glavnih vzrokov za razvoj številnih oblik raka,'' je za britanski Mail Online povedala Ellen Daley, profesorica za javno zdravje z Univerze v južni Floridi. ''Prav zato moramo razmišljati, kako preprečiti okužbe.''

Predvsem tudi zato, ker je okužba s HPV že tako pogosta. Kot pravi profesorica Ellen Daley, je okužba s HPV pravzaprav že tako pogosta kot okužba s prehladom. Od leta 2008 do leta 2012 so imeli v ZDA kar 16 000 primerov raka na ustih vsako leto, od česar je bilo približno 72 odstotkov diagnoz raka posledica okužbe s HPV virusi.

Opravili so še eno raziskavo, kjer jih je zanimalo, koliko so zobozdravniki seznanjeni s to problematiko. Raziskava je pokazala, da večina zobozdravnikov ve za tveganje, ki je povezano z okužbo z virusi HPV. A izkazalo se je tudi, da veliko zobozdravnikov ne ve, kako bi načeli temo o HPV in da se pojavljajo težave pri komunikaciji, ki bi učinkovito izobrazile paciente o tem področju. Večina zobozdravnikov je dejalo, da jih skrbi, da bi pacienti mislili, da obsojajo njihove osebne odločitve glede spolnosti. Poleg tega jim je neprijetno spraševati svoje paciente o spolnosti.

Bezgavke
Nekateri od simptomov, na katere morate biti pozorni so tudi nenehno otečeno grlo, bolečine v ušesu, povečane bezgavke, nepojasnjena izguba telesne teže, težave pri požiranju. A nekateri ljudje nimajo nikakršnih simptomov ali znakov. (Foto: iStock)

Kljub temu so zobozdravniki in ustni higieniki usposobljeni tudi za preventivne preglede raka ust. A raka ust zaradi HPV-ja je težje zaznati kot raka ust zaradi kajenja, saj se običajno razvije na grlu ali na zadnjem delu jezika. Pogosto tudi na bezgavkah. Simptomi pa so bolj subtilni kot pri raku ust, ki je posledica kajenja. Zobozdravniki tako večinoma pregledajo področje pod jezikom, jezik, ustno tkivo in grlo, ko opravijo preventivni pregled za raka ust.

HPV virusi se prenašajo preko vaginalnega in oralnega seksa in veljajo za najpogostejšo spolno prenosljivo bolezen. Obstaja več kot 40 različnih tipov virusa HPV, ki lahko prizadenejo ustno votlino ali genitalije, a HPV 16 in HPV 18 sta dve najpogostejši vrsti virusa, ki sta odgovorni za 60 odstotkov raka ust. Nerakavi tip HPV virsa oa lahko povzroči bradavice v ustih in grlu.

Cepljenje
Preventivo pred virusi HPV danes predstavlja cepljenje, ki ga običajno izvedejo pri otrokih starih od 9 do 12 let, ko še niso spolno aktivni. S tem pri deklicah skušajo preprečiti tudi možnost za raka na materničnem vratu. (Foto: Thinkstock)

Nekateri od simptomov, na katere morate biti pozorni, so tudi nenehno otečeno grlo, bolečine v ušesu, povečane bezgavke, nepojasnjena izguba telesne teže, težave pri požiranju. A nekateri ljudje nimajo nikakršnih simptomov ali znakov. Preventivo pred virusi HPV danes predstavlja cepljenje, ki ga običajno izvedejo pri otrokih starih od 9 do 12 let, ko še niso spolno aktivni. S tem pri deklicah skušajo preprečiti tudi možnost za raka na materničnem vratu.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 3
 
spiritualite100 14.02.2018 16:50:13
Ponudba za zavarovanje posojil Za vaše posojilo zahteva za oživitev vaših dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam bom pomagal pri znesku od 5000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosim kontaktirajte me za več informacij: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291
 
Ciymbalta 19.01.2018 20:36:04
Ni dobro špricnit v usta, a kaj ko pa imajo ženske rade v ustih
murate 19.01.2018 21:02:09
so ti bolj všeč z zobmi ali brez
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave