23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...

10 znakov, da je vaš partnerski odnos dober

Vsi kdaj pomislimo, da partnerski odnos, ki ga imamo, morda ni najboljši. Živimo v kulturi, ki nam daje občutek, da obstaja toliko izbire. Morda bi si morali želeti več ali kaj drugega, nam hodi po mislih. Preberite si, kaj o tem meni klinična psihologinja.

Par
Tudi vi kdaj podvomite, ali ste v pravem partnerskem odnosu? (Foto: iStock)

Lisa Firestone je ameriška klinična psihologinja, ki preučuje partnerske in družinske odnose. Pravi, da je danes velika težava, da pričnejo ljudje dvomiti v partnerski odnos, ki ga imajo. V družbi, kjer naj bi ves čas izbirali in imeli toliko vsega na voljo, se pričenjamo vsi prej ali slej spraševati, ali je naš partnerski odnos res dovolj dober ali bi morali naprej in drugam. Firestonova opozarja, da je to tudi eden največjih zastrupljevalcev dobrega odnosa.

A kako vedeti, ali imate dober odnos? Odgovorite na naslednja vprašanja:

1. Se smejita skupaj?

To je znak intimnosti, znak tega, da se skupaj dobro počutita. To, da imate nekoga, s komer se lahko nasmejete, je veliko vredno. Uživati morate v družbi svojega partnerja.

2. Imata podobne cilje?

Ni mogoče pričakovati, da bosta imela povsem enake cilje, toda dobro je, da si prihodnost predstavljata vsaj približno podobno. Dobro je tudi, da imata podobne vrednote.

3. Si zaupata?

Zaupanje je pomembno, kajti to pomeni, da si življenje delite z nekom, ki se mu lahko odprete, s komer ste lahko popolnoma iskreni. Poveste lahko, kaj čutite, kaj vas moti, kaj si želite ... To je veliko vredno.

Par
Prav razmišljanje, da bi morda morali izbrati drugega, boljšega partnerja, lahko zastruplja odnos. (Foto: iStock)

4. Sta še individuuma?

Lepo si je življenje z nekom deliti, a pomembno je tudi, da znata partnerja eden drugemu dati dovolj prostora. Normalno je, da vsak počne tudi tisto, kar je zanimivo le njemu, ne pa tudi partnerju. Dobro je, če vas partner pri tem podpira, ni pa treba, da je del prav vsega, kar sestavlja vaše življenje.

5. Se podpirata in si vlivata pogum?

Ni potrebno, da vse počneta skupaj, je pa pozitivno, če imate nekoga, ki vas podpira, ki vam tudi vlije nekaj poguma, kadar ste negotovi.

6. Se pogovarjata?

Se lahko s svojim partnerjem pogovarjate? Spet ni potrebno, da vaju zanimajo povsem iste stvari. A nujno je, da se lahko, ko sta skupaj, sproščeno pogovarjata in v skupnem pogovoru uživata.

7. Imata realistična pričakovanja?

Vsi imamo napake. Mar si tudi vi ne želite, da bi vas ljudje sprejeli skupaj z njimi? V resnici psihologi ugotavljajo, da se veliko lažje spremenimo v okolju, ki naše napake sprejema, saj takrat ne čutimo takšnega pritiska. Od partnerja enostavno ne morete pričakovati, da bo v vseh ozirih popoln.

Par
Ni treba, da vaju zanimajo iste stvari in da vse počneta skupaj. A dobro je, da se eden z drugim dobro počutita. (Foto: iStock)

8. Sta ekipa?

Si pomagata in delujeta kot ekipa? Skupaj bi morala dosegati, da je doma in drugod postorjeno, čemur se ni mogoče izogniti in kar je treba narediti. Težko je, če ima nekdo občutek, da je vse na njegovih ramenih. Je pa res, da mora včasih več storiti eden, drugič drug.

9. Se podpirata v javnosti?

Doma je normalno, da imata o stvareh različna mnenja. A pred drugimi bi bilo prav, da se podpirata in držita skupaj. Če vas skrbi, kako se vaš partner obnaša v javnosti, bi bilo bolje, da mu to poveste na samem.

10. Sta iskrena?

Lahko partnerju poveste tudi tisto, česar se sramujete, kar bi drugim raje zamolčali, kar vas je v življenju razočaralo. V odnosu ne bi smelo biti takšnih skrivnosti.

Če ste na vsa ta vprašanja odgovorili pozitivno, ste v dobrem odnosu in bi ga morali ceniti. Morda ni popoln, a če se s partnerjem lahko počutite dobro, če je v vajinem odnosu veliko prijaznosti in skrbi in podpore, to ni nekaj, kar bi se izplačalo kar tako zavreči.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
Frane Šajn 10.08.2017 13:03:18
Bo držalo moja je zakon!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave