18.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?

12 faz izgorelosti, ki jih morate poznati. Preverite, na kateri točki ste sami

Čutite, da ste nenehno utrujeni? Da je stres prevladal v vašem življenju in da ste vse bolj izčrpani? Preverite, katere so faze izgorelosti, kot jih opisujejo psihologi, in v kateri fazi ste sami.

Vrv
(Foto: iStock)

Ko nam nekdo reče, da je bolan ali utrujen, v resnici ne vemo nič o njihovem počutju. Kako bolan? Kako utrujen? Imate manjši prehlad ali resno bolezen? Ste le nekoliko utrujeni in potrebujete le počitek ali ste že popolnoma izčrpani.

Podobno je z izgorelostjo, saj obstajajo različne stopnje izgorelosti. Pravilen odziv na različne faze izgorelosti pa je drugačen. V zadnji izdaji znanstvene revije Scientific american article so psihologi opisali 12 stopenjski model izgorelosti, ki sta ga razvila psihologa Herbert Freudenberger in Gail North.

12 faz izgorelosti:

1. Nagnjenost k dokazovanju samega sebe: nenehno dokazovanje svoje vrednosti; navadno prizadene najboljše zaposlene, tiste, ki delajo z entuziazmom in so pripravljeni sprejeti odgovornost.

2. Vedno trše delo: nesposobnost, da izklopimo delo in se odpočijemo.

3. Zanemarjanje potreb: moteno spanje, moteno hranjenje, pomanjkanje socialne interakcije (druženja).

4. Izogibanje konfliktom: problemi so zavrženi in jih ne rešujemo; posameznik ima občutek, da je ogrožen, lahko tudi paničen ali nervozen;

5. Sprememba vrednot: vrednote so izkrivljeni, prijatelji in družina vse manj pomembni, prav tako tudi opuščanje najljubših hobijev. Služba je edini fokus.

6. Zanikanje vse večjih problemov, ki se pojavljajo: netoleriranje ljudi, dojemanje svojih sodelavcev kot neumne, lene, preveč zahtevne ali nedisciplinirane; vse težje vzpostavljanje dobrih odnosov, cinizem, agresija, težave so videti kot hud pritisk v službi in ne kot del življenja, ki se ves čas spreminja.

7. Odmik: družabno življenje pravzaprav ne obstaja, potreben oddih od stresa, uporaba drog ali alkohola.

8. Nenavadne spremembe obnašanja: spremembe obnašanja do te mere, da so zaskrbljeni prijatelji in družina.

9. Depersonalizacija: ne vidimo več ne sebe ne drugih kot vredne in ne slišimo več svojih potreb.

10. Notranja praznina: občutki notranje praznine, ki jo polnimo s prekomernim hranjenjem, seksom, alkoholom ali drogam. Dejavnosti so pogosto pretirane.

11. Depresija: občutek izgubljenosti in negotovosti, izčrpanost. Ne vidimo prihodnosti, prihodnost se zdi črna.

12. Izgorelost: popolni mentalni in fizični kolaps. Potrebujemo zdravniško pomoč.

Stres
(Foto: iStock)

Kot vidite, se simptomi izgorelosti stopnjujejo, zaradi česar je ključno, da poznamo že prve simptome, da prepoznamo, kam nas pot lahko vodi, če stvari ne spremenimo. Od bolj subtilnih znakov nas življenje lahko kaj hitro privede do tistih popolnoma uničujočih, ki povzročijo popolno odpoved sistema in po kateri ljudje dolgo okrevajo. Stanje je lažje zdraviti v začetni fazi kot v končni, zato je ključnega pomena, da ne čakamo, da problemi postanejo neobvladljivi. Če ste se prepoznali v kateri izmed točk, poiščite strokovno pomoč ali spremenite slog življenja. Tudi na spletu lahko najdete veliko nasvetov, kako se soočiti s stresom in se soočiti z velikimi pritiski, ki jih prinaša vaša služba. Včasih pa je pravi odgovor tudi, da se preprosto odločimo za manj stresno življenje in temu prilagojeni službi.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
falcon11 17.08.2017 13:41:30
V članku so nelogično nametane svari, ki se v isti fazi isključujejo. Tisti, ki je tole sestavil skupaj je že zdavnaj zgorel, pogorel, ker se že vidi, da ne meša jabolka, hruške, grzdje,...
Objektivnost 17.08.2017 12:42:15
Člank je tipičen verjetnostni govor, v kateremu se prepozna vsak! Nikoli nisem razumel namena teh "ala horoskop" bedarij. Članek je napisan nestrokovno in povzema lastnosti, ki jih ima SLEHERNI! Ne glede na to ali dela ali ne. "Burnout" ni tako enoznačna reč.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave