22.07.2018
LJ
24° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

4 skrivnosti, kako opustiti globoko čustveno bolečino

''Zdelo se je, da je odnos čudovit in še nikoli v življenju nisem bila tako zaljubljena. Nato pa se je zgodilo. Bil je razhod, ki je bil zame popolnoma nepričakovan,'' za mindbodygreen.com piše Američanka Michelle D’Avella. ''Razhod, ki je povzročil tako hudo bolečino, da sem se je preprosto želela le znebiti. In sem se je.''

Sveča
(Foto: iStock)

Pričela je bežati pred bolečino in se ji izogibati, saj je vedela, da je preboleče, da bi se z njo soočila. ''Bila sem preprosto utrujena od čustvene bolečine. Želela sem čim dlje od nje, jo odrivala in iskala načine, s katerimi bi postala čim bolj otopela in odporna do nje,'' priznava Američanka Michelle D’Avella, ki danes s tehnikami dihanja pomaga ljudem do boljšega počutja. ''Ena od stvari, ki sem se jih naučila med svojimi izobraževanji tehnik dihanja je bila, da moram občutiti vse, kar se dogaja v meni. Pa čeprav ni bilo prijetno. Vedela sem, da bežanje pred bolečino prinaša še večje težave, kot so bolezni, anksioznost in čustvena stagnacija in vedela sem, da moram s tem prenehati. Če ste tudi vi eden od ljudi, ki želi živeti čustveno izpolnjujoče življenje, potem se morate naučiti soočiti z bolečino,'' je prepičana. ''Čeprav se to ne zdi preveč privlačno in je ignoriranje bolečine včasih lažja izbira, se bo stanje sčasoma v tem primeru le poslabšalo. Samo soočenje z njo jo lahko ozdravi in znova prinese občutek lepote življenja, veselja in svobode.''

Namesto, da se skrivamo pred bolečino, se moramo soočiti z njo, je prepričana. Da bi to dosegli, je podala štiri nasvete, s katerimi lahko sprostimo bolečino in znova preidemo v stanje ljubezni. Zapisala je:

1. Soočite se s svojimi občutki

Ko občutite čustvo, ki privre na dan - pa naj gre za občutek manjvrednosti, zamere, praznine, sramu ali osamljenosti - ga občutite v celoti. Občutiti določen občutek pomeni, da mu dovolimo, da popolnoma privre na dan in da dovolimo, da ga naši čuti telesa občutijo. Nikar ne manipulirajte z njimi ali jih skušajte nadzorovati. Dovolite si, da se pojavijo in jih opazujte.

Sprožilci bolečine pogosto znova pritisnejo na rane iz otroštva, zaradi katerih so včasih naša čustva ali videnja samega sebe popolnoma nelogični. Pomembno je, da se ne sramujemo samega sebe zaradi občutkov, ki jih občutimo, ne glede na to, kaj občutimo. Takrat se do sebe obnašajte, kot bi do svojega otroka. Recite si, da bo vse še dobro. Potolažite sami sebe. Morda se vam to zdi smešno, a ljubezen, ki jo imamo sami do sebe je naš največji zaveznik pri zdravljenju čustvenih bolečin.

2. Globoko dihajte v svoje srce

Tehnike dihanja učim, ker so odlične prakse za zdravljenje čustvenih bolečin in za dosego ljubezni samega do sebe. Ena najbolj preprostih tehnik je, da se uležemo na tla in naredimo nekaj globokih vdihov in izdihov v področje srca. Dihajte nežno skozi nos in vizualizirajte, da dih potuje v srce. Na ta način boste odprli srčno čakro, ki je pogosto blokirana, ko gremo skozi čustveno bolečino. Na ta način dihajte od 5 do 10 minut ali dlje, če želite.

Znova bodite pozorni na čustva, ki privrejo na dan in jim dovolite, da se pojavijo, brez da bi jih obsojali. Morda boste občutili žalost in želeli jokati. Nikar ne zadržujte solza, ampak dovolite da na dan pride vse, kar mora priti.

3. Kričite v svojo blazino

Sem velik oboževalec kričanja. Svoje študente sem velikokrat spodbudila, da so svojo jezo izrazili s kričanjem med mojimi zdravljenji. Uporaba glasu za izražanje čustev je lahko katarzično. Pomaga sprostiti energijo, ki se je zadržala v telesu in nam pomaga, da se povrnemo v stanje umirjenosti. Nekateri ljudje vse življenje tlačijo svojo jezo, ker so se naučili, da je narobe, če občutijo jezo. A ni. Četudi v sebi nimate jeze, je kričanje lahko odličen način za sproščanje energije.

Zato zagrabite svojo blazino, si jo pritisnite v obraz in kričite vanjo, dokler imate občutek, da to morate početi. Če se vam zdi, da se morate zjokati, se zjočite. Morda boste po tem občutili nenaden občutek sreče ali se boste pričeli smejati. Ne glede na to, kaj občutite, dovolite čustvom, da pridejo na dan.

4. Pregibajte svoje telo

Naša telesa potrebujejo gibanje. Prižgite si svojo najljubšo glasbo in plešite, tako kot vam telo pravi, da se gibajte. Uživajte v glasbi in se sprostite. Opazujte se, ali ste bili za trenutek srečni.

Včasih smo v tako hudi čustveni bolečini, da se nam preprosto zdi, da ne moremo plesati. V teh primerih, bo odličen že sprehod na svežem zraku, ki nas bo spravil v bolšo voljo in spremenil našo energijo. Gibanje telesa lahko popolnoma spremeni naše počutje, zato si lahko privoščite tudi lahko jogo, sprehod v naravi, tek ali drugo telesno aktivnost, ki jo imate radi. Poskusite sprva kakšno bolj nežno obliko vadbe, ki bo pomagala sprostiti čustveno bolečino.

S temi štirimi nasveti boste lažje premagali čustveno bolečino. Če vam ni do tega, da bi uporabili vse štiri nasvete, lahko uporabite le enega izmed njih. Vsaj poskusite in videli boste, kako se bodo v trenutku čustva spremenila in kako se boste počutili bolje. Čas je, da pričnete z zdravljenjem svoje čustvene bolečine.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
exyu 13.01.2018 14:56:57
zelo lepo napisano, kako malo potrebujemo da se imamo sami sebe radi. TO NIKAKOR NI EGOIZEM TO JE OSNOVNI GRADNIK ZDRAVE KOLEKTIVNE ZAVESTI!!!
komir10 13.01.2018 22:02:24
bla,bla bla - pomaga samo zemlja
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave