14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

5 znakov, da ste v nefunkcionalnem odnosu

Nobena skrivnost ni, da imajo odnosi svoje vzpone in padce, a včasih obstajajo nekateri opozorilni znaki, da je vaš partnerski odnos disfunkcionalen in ga je bolje zapustiti. Več o znakih, ki kažejo na to, je na spletni strani FEMAIL pisal psihoterapevt Gad Krebs.

Težave
Če opazite, da vaš odnos negativno vpliva na vaše zadovoljstvo, srečo, samopodobo in da vam jemlje življenjsko energijo, potem je morda čas, da greste naprej. (Foto: iStockphoto)

Strokovnjak za odnose in psihoterapevt Gad Krebs je za britansko žensko spletno stran FEMAIL Online povedal, da gredo vsi odnosi skozi težko obdobje in da to ni nič nenavadnega. ''Nič nenavadnega ni za vsak odnos, da na neki točki postane disfukcionalen in da gre skozi zaplete. Težava pa je, da smo takrat na spolzkih tleh, saj lahko par iz začasne disfunkcionalnosti preide v parmanentno toksičen odnos,'' je dejal. ''Tveganje se poveča, ko je komunikacija slaba in ko so skupni cilji nejasni.'' Tu je 5 znakov, ki lahko kažejo na disfunkcionalni odnos.

1. Pričakovanje nekaj v zameno

Ko si partner v odnosu ves čas dobro zapomni, kaj vse je naredil za skupni odnos, in to kasneje uporabi kot dokaz za to, da je prispeval, lahko to postane problematično. Sploh, ker se ustvarja tekmovalno ozračje med dvema partnerjema v smislu, kdo je naredil več. Partnerski odnosi se pogosto pričnejo egocentrično - vsak partner od drugega pričakuje, da bo ta izpolnil potrebe drugega. Celo, ko si rečemo: ''Ljubite te,'' je velikokrat to le stavek, ki pomeni ''Všeč mi je, kakšen občutek mi daješ in kako se ob tebi počutim.'' Kljub temu to lahko postane problematično in naporno. Če kmalu ne preidemo v občutek hvaležnosti za partnerski odnos, kjer obe strani z veseljem prispevata k odnosu in to drug pri drugemu tudi cenita, lahko pride do parmanentno toksičnega odnosa.

2. Igranje žrtve

Partner ves čas igra žrtev in želi vsako svoje dejanje prikazati, kot da se je močno žrtvoval za dobro odnosa. Posameznik reče na primer: ''Očitno bom moral narediti to in to.'' Ko se odnos razvije, se lahko nadgradi iz izkušnje, kjer služimo le sebi v resnično partnerstvo. Obe partnerja delujeta skupaj v skupno korist ter hkrati v korist razmerja, ki ga ustvarjata. Obnašanje vsakega posameznika v odnosu postane investicija v partnerstvo, ki prinaša skupno korist. Prav zato igranje žrtve v odnosu, kjer se žrtvujemo za skupno dobro kmalu lahko postane nefunkcionalno, saj daje občutek, kot da drugi v parnerski odnos nič ne vlaga, prvi pa goji vedno večjo zamero. Parnerja se lahko na ta način le še bolj oddaljujeta.

Težave
Če v odnosu večkrat dvomite v to, da ste še razumno bitje, je pogosto tudi čas, da ga zapustite. (Foto: iStockphoto)

3. Pričakovanje, da bo partner vedel, kaj narediti, ne da bi mu to povedali

Pričakovanje, da bo partner bral naše misli, je lahko problematično, saj je prav komunikacija običajno tista, pri kateri prihaja do največ nesporazumov. Tudi, ko je komunikacija dobra, lahko pride do komunikacijskih šumov, ko je slaba, še toliko hitreje. Prav zato ni pravično pričakovati od partnerja, da bo vedel, kaj mora narediti, ne da bi mu to povedali. Če opazite, da se to dogaja in da pogosto ni razumel vaših skritih namigov, se z njim pogovorite o tem - predvsem, kako bi lahko izboljšala komunikacijo in kako bi naslednjič preprečila zaplete.

4. Pričakujete, da bo partner vedel, kako se počutite, ne da bi mu to eksplicitno povedali

Disfunkcionalnost se pojavi, ko obe ali ena stran izgubita fokus na partnerstvo. Ko pričneta partnerja ignorirati potrebe drug drugega in potrebe znotraj partnerstva. Ko posameznik čuti, da njegova potreba ni bila izpolnjena, pride do razočaranja, jeze in zamere. Prav zato je ključnega pomena, da v tistem trenutku partnerja o tem spregovorita in si povesta, kako se počutita.

Težave
Nikar ne pričakujte od partnerja, da bo vedel, kako se počutite, če mu tega ne poveste. (Foto: iStockphoto)

5. Zamerite svojemu partnerju, ker ne ceni vsega zgoraj naštetega

Seksologinja Isiah McKimmie pa je dodala, da disfunkcionalnost v odnosu ne velja le za partnerski odnos, a se lahko pojavi tudi med prijatelji, v družini ali med sodelavci. Hkrati pa tudi, da pogosto zgodaj v življenju odkrijemo svoje vzorce, zaradi katerih prihajamo v disfunkcionalne odnose in jih hkrati pogosto tudi kmalu razrešimo. Predvsem za razvijanjem novih sposobnosti in z zdravimi, ljubečimi in uravnoteženimi odnosi.

Odnosi
Partnerski odnosi bi morali bogatiti in olepšati naša življenja. (Foto: iStock)

''Če ste se že močno potrudili za odnos in skušali spremeniti svoje obnašanje, a se kljub temu vrtite v začaranem krogu, je najbrž čas, da zapustite odnos. Partnerski odnosi bi morali bogatiti in olepšati naša življenja. Če opazite, da vaš odnos negativno vpliva na vaše zadovoljstvo, srečo, samopodobo in da vam jemlje življenjsko energijo, potem je morda čas, da greste naprej. Če v odnosu večkrat dvomite v to, da ste še razumno bitje, je pogosto tudi čas, da ga zapustite. Zagotovo pa tudi, če ste v odnosu, ki je nasilen – psihično ali fizično,'' je še dodal psihoterapevt Gad Krebs.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave