18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Oskarjevka se vrača z zdravljenja

Z oskarjem nagrajeno igralko Catherine Zeta Jones so paparaci opazili med njenim odhodom iz newyorške psihiatrične klinike, kjer se je zdravila zaradi bipolarne motnje. S to boleznijo se igralka spopada že vse od leta 2011.

Catherine Zeta Jones
Catherine Zeta Jones, ki se spopada z bipolarno motnjo, so opazili, ko se je vračala z zdravljenja. Igralka je namreč odločena, da bo redno izvajala vzdrževalno terapijo in tako ohranjala optimalno zdravje. (Foto: justjared.com)

43-letna igralka Catherine Zeta Jones se z bipolarno motnjo, kjer se izmenjujeta dve skrajni razpoloženji – depresija in manija, spopada že nekaj let in je to tudi javno priznala. ''To je motnja, ki prizadene na milijone ljudi in tudi jaz sem ena izmed njih. Če bo moje razkritje, da trpim za bipolarno motnjo, spodbudilo kakšnega človeka, da bo poiskal pomoč zaradi nje, potem je vredno. Ljudje s to motnjo se ne bi smeli zaviti v molk, ampak bi morali poiskati pomoč in se tega ne sramovati,'' je pojasnila svojo odločitev, da o motnji spregovori javno.

Catherine Zeta Jones - 5
Z oskarjem nagrajena igralka se z bipolarno motnjo spopada že vse od leta 2011, kot pojasnjuje psihologinja dr. sci. Andreja Pšeničny, pa je diagnoza bipolarne motnje dosmrtna in je zdravljenje treba redno vzdrževati. (Foto: wenn.com)

 

Bipolarna motnja se kaže z dvema razpoloženjema, kjer v manični fazi opazimo povišano raven energije, čezmerno samozavest in samopoveličevanje, evforičnost, zmanjšano potrebo po spanju, povečano dejavnost, zapletanje v za bolnika prijetne dejavnosti, ki imajo neprijetne posledice (kupovanje, nerazumne naložbe, nediskretno spolno vedenje …), v depresivni fazi pa oseba kaže znake, kot so depresivno razpoloženje, izpraznjenost, razdražljivost, občutek nemoči in krivde, zmanjšani interesi in nezadovoljstvo, utrujenost, izguba energije, nespečnost ali pretirano spanje, izguba teka ali pretirana ješčost in tako dalje. V mešani obliki bipolarne motnje so simptomi depresije in manije prisotni istočasno ali razpoloženje niha v krajših časovnih periodah, od dneva do dneva, lahko celo iz ure v uro.

Bipolarna motnja je dosmrtna diagnoza in tudi zdravljenje je temu prilagojeno. Prav zato je tudi Catherine odločena, da bo stanje redno vzdrževala in se zato redno vrača na zdravljenje. ''Catherine samoiniciativno redno hodi na preglede in je odločena, da bo izpeljala tudi vzdrževalno fazo terapije, s katero ohranja optimalno zdravje,'' je povedala njena predstavnica za stike z javnostmi Cece Yorke. Po akutni fazi zdravljenja bipolarne motnje namreč sledi vzdrževalna faza, ki preprečuje ponovitev hudega nihanja razpoloženja.

 

Psihologinja dr. sci. Andreja Pčeničny o bipolarni motnji

Kaj je bipolarna motnja?

Spada med razpoloženjske (afektivne) motnje, včasih so jo poimenovali tudi manično-depresivna motnja. Bipolarna motnja vpliva na razpoloženje, počutje, mišljenje in vedenje. Nihanje razpoloženja je nekaj povsem običajnega. Kadar pa so ta nihanja izrazito močna in nastajajo zaradi njih težave v vsakodnevnem življenju, se je smiselno posvetovati s strokovnjakom.

Za bipolarno motnjo je značilno izrazito obdobje abnormnega in trajno povišanega ekspanzivnega ali razdražljivega razpoloženja, ki traja vsaj en teden. Za to motnjo je značilno izmenjevanje depresije in manije, pri čemer ni nujno, da eni fazi sledi druga. Kriterij za postavitev diagnoze je, da človek doživi vsaj eno depresivno in eno manično epizodo ali vsaj dve izključno manični epizodi. Po pomoč se bolniki z bipolarno motnjo praviloma zatečejo v obdobju depresije. V manični fazi pa zdravnika redkeje obiščejo, zato lahko traja tudi več let, da se postavi prava diagnoza. Jasno diagnozo lahko ovira tudi podobnost simptomov s shizofrenijo ali shizoafektivno motnjo.

Andreja Pšeničny
''Kadar so nihanja razpoloženja izrazito močna in nastajajo zaradi njih težave v vsakodnevnem življenju, se je smiselno posvetovati s strokovnjakom,'' pojasnjuje dr. sci. Andreja Pčeničny. (Foto: osebni arhiv)

Kaj se dogaja v možganih človeka, ki boleha za bipolarno motnjo?

Fiziološke študije kažejo, da je bipolarna motnja povezana z neravnovesjem med snovmi, ki jih sicer normalno izločajo možganske celice. Te snovi imenujemo nevrotransmiterji, pri bipolarni motnji se pojavlja zlasti neravnovesje izločanja (primanjkljaj) serotonina in noradrenalina.

Ali je bipolarna motnja dedna (prirojena) ali pridobljena psihična motnja?

Vzroka za nastanek bipolarne motnje še ne poznamo, najverjetneje pa na njen nastanek vpliva prepletanje več dejavnikov. V določenih družinah se bipolarna motnja pojavlja pogosteje, zato strokovnjaki menijo, da najbrž obstaja dedna predispozicija zanjo, določeni zunanji dejavniki pa lahko prispevajo k njenemu izbruhu. Če ima eden od staršev bipolarno motnjo, ima otrok 25 odstotkov možnosti, da tudi sam zboli zanjo, če pa jo imata oba, je ta možnost veliko večja, od 50 do 75 odstotkov. Polovica staršev bolnikov z bipolarno motnjo pa je imela težave z depresijo. Psihodinamske teorije pa pravijo, da predispozicija za bolezenske afektivne reakcije nastane v obdobju zgodnjega razvoja osebnosti. Ta dispozicija oziroma specifična ranljivost se pozneje izkaže v okoliščinah, ki so za to osebo travmatizirajoče.

So morda kateri ljudje bolj nagnjeni k tovrstnemu obolenju in zakaj?

Bipolarna motnja enako prizadene moške in ženske, vse poklicne in socialne skupine. Prva epizoda bipolarne motnje je pri moških pogosteje manična, pri ženskah pa depresivna. Med ženskami je več hitrokrožnih in mešanih oblik ter ciklotimije, medtem ko se pri moških bipolarna motnja ponavadi pojavi v zgodnejših letih in v močnejši obliki kot pri ženskah. Pri moških z bipolarno motnjo tudi pogosteje kot pri ženskah opazimo sočasno zlorabo alkohola ali prepovedanih drog. Pri večini bolnikov se prva epizoda pojavi v starosti od 15 do 30 let, čeprav se lahko pojavi tudi prej ali pozneje.
Najbolj je povečano tveganje za razvoj bipolarne motnje pri tistih posameznikih, ki imajo biološke sorodnike s to motnjo. Med sprožilne dejavnike bipolarne motnje pa spadajo neurejene okoliščine življenja, obdobja visoke napetosti, velike življenjske spremembe (na primer smrt ljubljene osebe) in zloraba drog ali alkohola. Tudi ponavljanje epizod lahko sprožijo podobni dejavniki, poleg njih pa povečujejo to tveganje še nenadne prekinitve jemanja zdravil ali neredno jemanje zdravil.

Kako poteka zdravljenje?

Bipolarne motnje se sicer ne da ozdraviti, le zazdraviti je mogoče njene simptome, saj, kot smo že rekli, pravega vzroka zanjo ne poznamo. Z rednim zdravljenjem jo je mogoče učinkovito nadzorovati in preprečevati. Raziskave kažejo, da je človek z bipolarno motnjo približno polovico življenja brez simptomov, tretjino je v depresivni fazi, približno desetino tega časa naj bi bil v manični fazi, kakšnih šest ali sedem odstotkov časa pa je mešana slika maničnih in depresivnih simptomov. Z ustrezno terapijo je intenziteta epizod bistveno blažja in se časovno pojavlja redkeje.
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave