18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Čustvena odcepitev v družini

Vsak od nas je del družinskega sistema, v katerem ima svojo vlogo. Preplet zapletenih odnosov, družinski vzorci, zamere, zlorabe in pomanjkanje razmejitev včasih pripeljejo tudi do čustvene odcepitve (ang. cut off), s katero se prekinejo vsa težja občutja, ki jih nekdo v družini doživlja. Odcepitev od neke osebe traja več mesecev, let, lahko tudi celo življenje.

osamljenost
Odcepitev v družini pomeni prekinitev vseh stikov z določenim sorodnikom. (Foto: iStock)

Najpogostejši razlogi za čustveno odcepitev:

Vzorec družinske zapuščine

V nekaterih družinah lahko vidimo več generacij, ki se z nefunkcionalnimi odnosi spoprimejo tako, da določene sorodnike ali celo več njih enostavno odcepijo. Vaša prababica je denimo prekinila stik s svojim očetom, s katerim se kar 30 let, vse do njegove smrti, nista pogovarjala. Vzorec se je kasneje prenesel na babico, ki je prav tako imela konflikt, le da s svojo mamo, ki ji nikoli ni pustila blizu. Enako se je zgodilo z vašo mamo, ki je odcepila svojega očeta. Zdaj pa ste na vrsti vi, da presežete nefunkcionalen vzorec medgeneracijskega prenosa odcepitve. V takšnih družinah se zgodi, da se enostavno ne morejo na zdrav način spoprijeti z negativnimi čustvi, kot sta denimo jeza ali žalost, pojavijo se zamere, kar vodi v postopno ali nenadno odcepitev družinskih članov. To pomeni jasno prekinitev vseh stikov. 

Čustvena, fizična ali spolna zloraba

V družinskih sistemih, kjer so se v preteklosti odvijale kakršne koli oblike zlorab (spolno nasilje, tepež, psihično maltretiranje), se družinski član lahko sčasoma od družine ali samo določenega družinskega člana popolnoma oddalji. To pomeni, da z njimi prekine vse stike, kar vključuje tudi izogibanje družinskim srečanjem in praznovanjem, telefonskim pogovorom in krajem, kjer bi se lahko z družinskim članom (storilcem) srečali. Ker sta travma in spomin nanjo prevelika in bi srečanje s storilcem povzročilo močan čustven odziv, je za nekoga veliko lažje, če se čustveno in fizično oddalji od storilca.

 Preberite še: Sva bila skupaj le zaradi otrok?

Osamljenost
Za nekatere je čustvena odcepitev edina možnost, da zaživijo mirno. (Foto: iStock)

Moč in nadzor

V določenih družinah se nekateri člani čutijo skorajda poklicane, da vodijo in upravljajo odnose v ožjem sorodstvu. Ker so po naravi običajno dominantni, se velikokrat zgodi, da s svojim mnenjem vplivajo na druge sorodnike. Če jim nekdo v družini ni všeč (na primer najmlajši nečak), lahko na preprost način dosežejo, da se vsi ali večina družinskih članov uperi proti njemu in ga izločijo. Gre za težko igro nadzora in moči, s katero oseba manipulira ostale.

Izčrpanost zaradi odnosa

Nemalokrat se v družinah pojavi nekdo, ki je čustveno izjemno naporen, kar se lahko kaže v nenehnih konfliktih, čustvenih izsiljevanjih in podobnih psihičnih vojnah. Družinski član, ki je s takšno osebo veliko v stiku, včasih ne zdrži več, saj je vzdrževati odnos enostavno prenaporno in izčrpavajoče. Ne preostane mu drugega, ko da z osebo prekine stike, saj je to zanj edini način, da se izogne pritisku, ki ga oseba povzroča.

Pomanjkanje razmejitev

Vsi vemo, da so tudi meje med družinskimi člani pomembne, če želimo, da so odnosi vsaj približno v ravnovesju. V nekaterih družinah pa nekateri meja ne poznajo. Oseba, ki krši zasebnost drugega s tem, da na obiske hodi nenapovedano, kliče po nekajkrat na dan in s podobnim vedenjem posega v družino, lahko pri enem od njih ali vseh povzroči odcepitev. Včasih je to za nekatere edina rešitev, da se rešijo pritiskov, ki jih povzroča določen sorodnik.

Zakaj se je ločila od družine, nam je zaupala tudi 31-letna Mija, ki se je zaradi pritiska ostalih članov družine dolga leta spopadala s krivdo.

partnerstvo
Nekatere odcepitve trajajo po več let. Pri hujših travmah tudi celo življenje. (Foto: iStock)

»S teto sva imeli vedno ’poseben’ odnos, a ne v najboljšem smislu. Bila je pomemben del naše družine, saj je že od mojega zgodnjega otroštva pogosto hodila k nam, nam pomagala in bila nekakšna ’vodja’, le da se takrat tega noben ni zavedal. Do mene je gojila poseben odnos, veliko se je ukvarjala z mano, a takrat še nisem vedela, da name prenaša tudi vse svoje stiske. Bila je ločena, zlorabljena in precej razsuta ženska. Kot otrok sem imela veliko tesnobnih napadov in šele kasneje v terapiji sem odkrila, da je bilo to zaradi nje. Ko sem odraščala, je bila vedno bolj prilepljena name, velikokrat mi je zbujala krivdo, samo zato, da bi dosegla svoje. Izsiljevala me je z osamljenostjo, jaz pa sem ji seveda nasedala … ko pomislim, koliko čustvenega izsiljevanja je bilo pri nas … Kasneje, ko sem šla študirat, sem prvič naredila nekakšen rez, kar je bilo za teto konec sveta. Ni bilo več ’kontejnerja’ za vse slabo, kar sem ji predstavljala. Prvič sem se počutila osvobojeno, olajšano in šele takrat sem se zares zavedla, kako močno je ona vplivala name. Nekaj časa je še pritiskala, a sem naredila popoln rez – s telefoni, srečanji, vsem. Kot da je ni več. Družina se je s tem sprijaznila, kaj pa bi drugega. Nekaj časa so še upali, da se bova s teto pomirili med sabo, a z moje strani sem zgodbo zaključila. Mogoče me zaradi tega kdo obsoja, a druge možnosti nisem videla. Vem, da sem se rešila odnosa, ki je slabo vplival name. Še danes nimava nič več.«

Preberite še: 'Nenadno me preplavijo čudni občutki po telesu.'

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave