16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

'Družbena omrežja dajejo občutek, da nekaj zamujamo.'

Ena od znanih fraz pravi ’take selfie, fake life’ (delaj selfije, goljufaj življenje), kar je v današnjem času postalo nekaj običajnega. Vidimo lahko, da je življenje na družbenih omrežjih postala naša druga resničnost. Vsebine nas vodijo k prepričanjem, kako naj živimo, razmišljamo in se vedemo, da bomo pritegnili pozornost in odobravanje drugih. Vse več je tudi posameznikov, ki zgolj s svojim visokim številom všečkov zavedno ali ne oblikujejo mnenja (mladih) ljudi.

Družbena omrežja
Se zavedate, kako močan vpliv ima na nas vzporedni svet v obliki družbenih omrežij? (Foto: iStock)

Vzporedno življenje in sindrom FOMO

Če malce karikiramo, lahko samo s kratkim pregledom Instagrama sklepamo, da je življenje nekaterih kratkomalo popolno. Potujejo po eksotičnih krajih, jejo v vrhunskih restavracijah, imajo popolne prijatelje, sanjskega partnerja in so vedno oblečeni v vrhunske kreacije. Ob vsej tej zlagani resničnosti pa povprečen uporabnik dobi občutek, da je nezanimiv, neprivlačen, nepriljubljen, in kar je še najhuje – da njegovo življenje niti približno ni blizu tistemu, ki je olepšano s številnimi filtri. Pritiski 'instagramabilnega' življenja pa so v današnjem času neverjetno veliki, zlasti med mladimi.

Številne študije se v zadnjih letih posvečajo prav raziskovanju povezanosti družbenih medijev in počutja njihovih uporabnikov. Kaže se, da so stranski učinki uporabe veliki. Prav Instagram se je izkazal za platformo, ki ima najmočnejši negativen vpliv na mlade ljudi, kar se največkrat kaže v motnjah spanja, nizki telesni samopodobi, občutku neustreznosti, tesnobnih motnjah, depresiji, v ekstremnih primerih tudi v samomorih. V študijah se je sicer izkazalo, da so veliko bolj izpostavljeni mladi, kar pa ne pomeni, da so ostale generacije izključene.

Z velikim dosegom pride tudi odgovornost

Novodobni influencerji, ki operirajo z velikim številom sledilcev, bi se morali zavedati, da imajo nad mladimi veliko večjo moč, kot si morda predstavljajo. Mladim predstavljajo ideal, ikono, ki ji želijo slediti. Mladi tako ponotranjajo njihovo miselnost, način vedenja in vrednote in to preslikavajo v svoje življenje. Zato pomeni naziv influencer tudi veliko odgovornost.

Preberi še: Zadušljiva tišina osamljenosti

V novodobni noriji Instagram profilov in z njimi povezanih čustvenih stisk se pojavlja tudi sindrom FOMO (Fear od missing out), ki predstavlja strah in nelagodje pred tem, da življenje beži mimo nas in da smo vedno mi tisti, ki nekaj zamujamo. Če torej nekdo opazi fotografijo, na kateri ljudje uživajo na zabavi, sam pa leži pred televizorjem, mu bo to vzbudilo občutke osamljenosti. Če nekdo vidi srečen par, sam pa hrepeni po bližini, bo to zanj zelo boleče. Če si nekdo želi potovati, pa nima prijateljev, mu bodo fotografije sanjskih eksotičnih krajev vzbudile žalost in občutek nepriljubljenosti. Vsak ima svoj vzvod, na katerega se da z družbenimi platformami precej vplivati. 

Družbena omrežja
Včasih zlagana resničnost privede tudi do težjih čustvenih stisk. (Foto: iStock)

Življenja ne moremo olepšati s filtrom, lahko pa se ga naučimo videti lepega

Koliko je posameznik dovzeten za vse, kar mu kažejo družbena omrežja, je odvisno od njegovega osebnostnega ustroja. Veliko bolj bo zlagana resničnost vplivala na ljudi, ki imajo slabo samopodobo, ki niso zadovoljni s seboj, ki se vidijo v negativni luči. Po eni strani jim bo to predstavljalo beg od resničnega življenja in naslajanje nad ideali, pod drugi pa bo ravno to povod za čustveno stisko, ki jo bodo ob tem doživljali.

Dejstvo je, da je resnično življenje zelo daleč od tega, kar prikazujejo družbena omrežja, treba je le pogledati iz prave perspektive. Kljub temu, da se zdi, da se življenje dandanes odvija na drugi strani pametnega telefona ali računalnika, je resnica drugje. Kako se bomo v življenju počutili, je v največji meri odvisno od nas samih. Potrebno je zavedanje, da nam bodo zunanji dejavniki prišli težko do živega, če se bomo osredotočili nase, saj od tam izvira vse. Sreča, veselje do življenja, zadovoljstvo nad doseženim, upanje v prihodnost, radost, ker preprosto smo. Ko ponotranjimo to miselnost, nam še tako zlagana resničnost, ne more zamajati tal pod nogami.

Preberi še: Družbena omrežja: Lažna podoba srečnega življenja

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave