09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški

Zmanjšajte praznični stres

December je prekrasen praznični čas, čas druženja s prijatelji, zbliževanja z družino, pripravljanja in uživanja dobrot ter prejemanja in dajanja daril. Preživite ga tako, da se čim bolj izognete tolikokrat neizbežnemu stresu.

Ženska z božičnim ornamentom
Namesto da bi bil veseli december res zabaven, nas, če ne pazimo, utrudi. (Foto: iStockphoto)

Veseli december se lahko ob kopici obveznosti kaj hitro spremeni v mesec preobremenjenosti in izgorelosti. Namesto da bi v številnih aktivnostih uživali, so za nas samo še ena vrstica v rokovniku, ki jo moramo čim prej prečrtati. Kupovanje daril ter strah, da bomo kupili nekaj napačnega, pripravljanje pojedin, spet strah, da bomo postregli nekaj neokusnega … poleg vsega tega pa se še vrstijo zabave, za katere se moramo polepšati in čim bolje obleči, hoditi pa moramo tudi v službo ali šolo. Obstaja sploh način, da v praznikih malo bolj uživamo?

Krasitev novoletne jelke
Lotite se samo stvari, ki vam največ pomenijo. (Foto: iStockphoto)

Ne naložite vsega nase

Če ne živite sami, si lahko privoščite delegiranje obveznosti. Tako tudi ne boste sami krivi za vse. Pravično razporedite delo, nekaj pa ga naložite celo otrokom. Če nič drugega, lahko kaj pospravijo, naredijo in napišejo voščilnice ali pripravijo pogrinjke.

Naredite pregleden seznam

Da ne bi česa pozabili ter se nato jezili nase, predvsem pa da bi vse lahko opravili predčasno in v miru, si naredite pregleden seznam obveznosti. Načrtujte, kdaj jih boste opravili, po možnosti tudi kje (naredite seznam trgovin, ki jih boste obiskali, ter celo vrstni red, po katerem jih boste obiskovali). Vnaprej lahko res premislite kopico stvari: kaj boste imeli oblečeno na novoletni zabavi, kaj boste postregli za božično večerjo, kaj boste podarili bližnjim in tako naprej.

Ne čakajte na zadnji trenutek

Namen načrtovanja ni le, da nečesa ne pozabite – morda lahko najdete način, da vam vsega ni treba opraviti ravno v enem dnevu ali celo popoldnevu. Božično pojedino je morda mogoče pripravljati več dni, namesto da vas zadnji dan čaka kup daril za zavijanje, pa lahko vsak dan zavijete eno. Čas lahko pridobite tudi tako, da kaj kupite prek spleta, veliko prodajaln pa danes pri njih kupljeno darilo tudi lepo zavije.

Zavijanje darila
Darila lahko kupite prek spleta ali v prodajalni, kjer vam jih tudi zavijejo, ter tako prihranite nekaj časa in truda. (Foto: iStockphoto)

Postavite prioritete

Premislite, kaj je za vas v tem prazničnem času najbolj pomembno ter se na to osredotočite. Morda vaši družini sploh ne pomeni veliko, da je celotna hiša lično okrašena in pospravljena? Morda vaši prijatelji ne potrebujejo ročno izdelanih voščilnic, temveč bi z vami raje preživeli več časa? Nekoga lahko, namesto da mu pošljete voščilnico, pokličete. Vprašajte pa se tudi, ali imajo res vsi tako radi vaše domače pecivo. Morda bi bili enako veseli tudi kupljenega. Konec koncev je danes na prodaj množica posladkov, pripravljenih po tradicionalnih receptih.

Piškoti
Ne poskušajte blesteti na vseh področjih. Raje pustite, da vam pomagajo. Z otroki lahko pečete piškote. (Foto: iStockphoto)

Pripravite proračun

Da vas ne bi cel december bolela glava, ker se bojite, da boste še pred novim letom svoj račun povsem izpraznili, naredite natančen proračun in se ga držite. Na list papirja zapišite vse izdatke (hrano, darila, nove čevlji ali obisk čevljarja), nato pa ugotovite, koliko lahko za kaj zapravite. Kar v eni rubriki ne porabite, premaknite v drugo.

Pustite si tudi čas zase

Vsekakor si vzemite čas za nekaj dobrih zabav, ni pa treba, da se udeležite prav vsake. Ko nekaj zabavnega postane obveznost, je čas, da si vzamete nekaj trenutkov samo zase ter se odpravite v savno, berete ali brez slabe vesti enostavno zaspite.

Zapomnite si: praznični čas je namenjen tako vam kot vašim bližnjim. Svoj čas in energijo torej razdelite pravično in je nekaj pustite še zase. Prazniki neizbežno povzročijo stres, vendar pa je ta v primerjavi s tistim vsakdanjim dejansko zelo predvidljiv, zato se mu lahko v veliki meri izognete. Prepogosto je to lepo obdobje stresno samo zato, ker se poskušamo spremeniti v popolne starše, partnerje, prijatelje, otroke, kuharje in dekoraterje.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave