22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Odkrili, katera hrana pomaga premagati sramežljivost

Ameriška študija je odkrila, da probiotiki ne pomagajo le izboljšati prebave. Ugotovili so, da pomagajo zmanjšati hudo sramežljivost. Znanstveniki predlagajo uživanje jogurtov in kislih kumaric, pa tudi črne čokolade.

Čokolada
Proti hudi sramežljivosti, ki je simptom socialne anksioznosti, naj bi pomagala tudi temna čokolada. (Foto: iStockphoto)

jogurt
Probiotični jogurti so za telo zelo blagodejni. (Foto: Thinkstock)

"Ne vemo, zakaj točno tako delujejo, toda predvidevamo, da probiotiki – telesu prijazne bakterije, ki jih imamo v črevesju – na njegovo delovanje zelo dobro vplivajo. To, da je črevesje v dobrem stanju, pa lahko dejansko vpliva tudi na počutje, celo na našo socialno anksioznost," so zapisali raziskovalci dveh ameriških univerz, univerze v Marylandu in univerze v Virginiji.

Čokolada, jogurt, kislo zelje

"Probiotike najdemo v fermentirani hrani." V živilih, kot so probiotičen jogurt (če to ni označeno, probiotikov ne vsebuje), pa tudi kisle kumarice, kislo zelje, fermentirano sojino mleko, miso juha in temna čokolada. V študiji, ki so jo opravili ameriški raziskovalci, so tisti, ki so se spopadali s socialno anksioznostjo in predvsem hudo sramežljivostjo, imeli veliko manj težav, potem ko so uživali takšno hrano. Sodelovalo je 710 ljudi, študijo so objavili v zborniku Psihiatrične raziskave (Psychiatry Research).

Dr. Matthew Hilimire, eden izmed raziskovalcev, dodaja, da so takšen vpliv probiotikov opazili že pri študijah, ki so jih opravili na živalih. Pri teh raziskavah so ugotovili, da probiotiki povišajo raven nevrotransmiterja GABA v možganih, to pa je učinek, ki ga poskušajo doseči tudi zdravila proti anksioznosti. Socialna anksioznost oziroma socialna fobija je sicer pogosta tegoba. Gre za pretiran strah pred socialnimi situacijami, kot so spoznavanje neznancev, govorjenje pred večjo skupino ljudi, tudi pogovarjanje po telefonu.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
Booooooooooring 16.07.2017 15:59:59
to so ga pa čis mim biksnli! js sm socialno anksiozen ampak pr men je faktor zanjo moja naglušnost. pa popravte mojo naglušnost da se te fobije znebim!
jesenvoyo 17.07.2017 07:57:30
Kaj pa slušni aparati ne pomagajo ?
 
BŠK 16.07.2017 11:45:18
Spet vam ni uspelo odkriti tople vode in se ponavljate? Očitno ste cuknili premalo pelinkovca in enciana ter vam je sram priznati omenjeno in tok skrivate. Čemu?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave