Kako otroku pomagati, da bo uspešen v šoli?
DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako otroku pomagati, da bo uspešen v šoli?

19.04.2016, 8:16
7

Ne le na starše, sodoben način življenja lahko velik pritisk prinese tudi na otroke. Ti so ves čas obremenjeni s testi, izpiti in učenjem ob koncu šolskega leta. Dobre ocene so sicer pomembne, a prevelika pričakovanja staršev lahko šolarja pahnejo v stisko. Spopade se z občutkom, da ne obvlada več vseh zahtev, lahko postane tudi depresiven.

Otroke vzgajajmo s spodbudo in ne z nenehno kritiko.
Otroke vzgajajmo s spodbudo in ne z nenehno kritiko./ FOTO: Thinkstock


Prevelika pričakovanja staršev do otrok lahko vodijo do stiske, zapiranja vase, depresije in celo samomorov, pravi šolski psihoterapevt dr. Viljem Ščuka. ''Kadar starši želijo svoja neizpolnjena pričakovanja iz svoje mladosti uresničiti prek svojih otrok in mislijo, da bodo otroci tisti, ki bodo izpolnili tisto, česar oni niso, takrat lahko pride do težav,'' pravi. Preveč ambiciozni starši delajo veliko napako pri vzgoji otrok, saj izvajajo prevelik pritisk nanje.  

Kakšne ocene bo imel na koncu šolskega leta, bi si otrok moral že na začetku sam pri sebi zastaviti. Ali hočem biti odličen, prav dober, dober? In koliko bom vložil v to in koliko bom vložil v druge obšolske dejavnosti, kot so šport, glasba ali kaj drugega. To bi se morali z otrokom zmeniti na začetku šolskega leta.
Kakšne ocene bo imel na koncu šolskega leta, bi si otrok moral že na začetku sam pri sebi zastaviti. Ali hočem biti odličen, prav dober, dober? In koliko bom vložil v to in koliko bom vložil v druge obšolske dejavnosti, kot so šport, glasba ali kaj drugega. To bi se morali z otrokom zmeniti na začetku šolskega leta./ FOTO: Thinkstock

Lahko pride celo do situacije, ko je pritisk prevelik in se mladostnik začne spraševati, ali je še smiselno živeti, če se tako trudi v življenju, razlaga dr. Ščuka: ''Otroci imajo določene potrebe in določen ritem življenja, ki ga ne moremo presegati. Moramo jim dovoliti, da njihovo življenje teče v njihovem ritmu. Starši so včasih preveč besedno in psihično nasilni nad svojimi otroki.''

Če želimo otroku dobro in mu pomagati, da se razvije v samostojno uspešno osebo, mu največjo uslugo naredimo, če mu že pred vstopom v šolo privzgojimo delovne navade. ''Delovne navade iz predšolskega obdobja so izjemno pomembne. Je pa tako pri delovnih navadah, da morajo biti starši zelo, zelo vztrajni. Pri vseh zahtevah, ki jih imajo, kot so pospravljanje, igranje, ritem spanja, budnosti, umivanje rok. Če smo vztrajni, se te delovne navade nato vkoreninijo v otroke. Sicer v šolo prihajajo brez delovnih navad in taki otroci ne morejo izpolniti pričakovanj svojih staršev. Ne bo šlo in  potem se zalomi,'' razlaga dr. Viljem Ščuka. ''Človeško bitje seveda zmore marsikaj, ampak to je treba gojiti že od rojstva. Tisti otroci, ki so bili vzgojeni z delovnimi navadami, s potrpežljivostjo, bodo dosegli veliko. Veliko več kot starši pričakujejo.''

Prevelika pričakovanja staršev do otrok lahko vodijo do stiske, zapiranja vase, depresije in celo samomorov, pravi šolski psihoterapevt dr. Viljem Ščuka.
Prevelika pričakovanja staršev do otrok lahko vodijo do stiske, zapiranja vase, depresije in celo samomorov, pravi šolski psihoterapevt dr. Viljem Ščuka./ FOTO: Thinkstock

Pozneje kot vzgajamo, težje je, pravi. Bolj zgodaj kot vzgajamo, lažje je. Vzgoja naj poteka s potrpežljivostjo, vztrajnostjo, tudi delnim samoodpovedovanjem trenutnim željam, da bi dosegli višji cilj. Pri tem je treba otroke spodbujati. ''Jih pohvaliti. Za vsako malenkost. Super si, dober si, dajmo še tako naprej. Tako se razvija vztrajnost. Če bomo samo kritizirali, potem se bo otroku nekje zalomilo,'' pove.

Tudi ob koncu šolskega leta dodaten pritisk na otroka po boljših ocenah običajno ni primeren. ''Nekaj se že da stisniti na koncu s pogostejšimučenjem in malo več drila, da bi izboljšal nekatere ocene. Ampak jaz mislim, da če bi otrok celo leto delal, tako, kot je bil navajen že iz predšolskega obdobja, potem ocene ne bi bile na koncu problem. Kakšne ocene bo imel na koncu šolskega leta, bi si otrok moral že na začetku sam pri sebi zastaviti. Ali hočem biti odličen, prav dober, dober? In koliko bom vložil v to in koliko bom vložil v druge obšolske dejavnosti, kot so šport, glasba ali kaj drugega. To bi se morali z otrokom zmeniti na začetku šolskega leta. Otrok je dovolj pametno bitje, da bi se to lahko dogovorili. Če mislimo na koncu pritisniti na otroka, pa je to muka. Ne, to ni v redu. Nekaj malega, kakšno oceno se da izboljšati, da bi bil potem odličnjak, pa ni tako nujno.''

Dobro je tudi, da ima otrok obšolsko dejavnost. ''Naj ima čim več obšolskih dejavnosti. Otrok ni bitje, ki bi se učil samo za šolo. To mislijo učitelji. Otrok mora živeti, da se razvija kot osebnost. Najbolj pomemben je seveda šport, ker otrok izhaja iz gibanja. To pa mu poveča njegov optimizem, njegov občutek lastne vrednosti, vztrajnost,'' pove psihoterapevt. Seveda se lahko ukvarja tudi z umetnostjo in glasbo. Ključno je, da najde stvari, ki ga veselijo in se ob njih razvija.

Brezskrbno otroštvo
Brezskrbno otroštvo/ FOTO: Thinkstock

Komentarji (7)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

sc11
25.04.2016, 8:13:21
+2
šola je služba za otroke, naloge sploh nebi smeli dajat, po službi tudi noben ne dela
3334446789
25.04.2016, 8:08:03
Otroka pustite pri miru. A vam ni zadosti, da ima luknje v želodcu in da bruha od napetosti preden gre v šolo. Sicer je pa šolski sistem na ravni srednjega veka: učenje na pamet, citiranje, kopiranje. To lahko tudi srednje pameten otrok pobere na Googlu. Vsi podatki so dostopni, zato mu jih po nepotrebnem ne mašite v glavo, da mu bo zvenela od nepotrebnih informacij. Ukvarjajte se z njim: sprašujte ga in mu zastavljajte kreativna vprašanja npr. Zakaj se sonce ne vrti okoli Zemlje?. Počnite to kar šola ne počne: učite ga razmišljati in učite ga tržiti svoje ustvarjalne ideje. Zaenkrat bo dovolj!
extradeluxe
25.04.2016, 7:17:00
0
u stari jugi so nam pomagali z batinami, pa je kr šlo....
pepikrlinca
24.04.2016, 18:44:31
+2
Najbolj bi otrokom pomagali. da bi učitelje kateri hodijo v službo iz raznih sadističnih vzgibov zamenjali za tiste učitelje, kateri bi svoje delo opravljali z srcem.
mauimaui
19.04.2016, 11:53:57
+46
Šolski sistem je totalno zgrešen. Polno je nepotrebnega balasta, ki se ga morajo naučiti. Ni časa za gibanje, ki ga tako poudarjajo. Iz otrok hočejo narediti robote. Kaj se zgodi z robotom, ko ta odpove? Isto se zgodi z otroki. Totalno zgrešen šolski sistem!
urtika
19.04.2016, 11:04:26
+56
Starši naj ne priganjamo otrok, učitelji pa nalagajo in nalagajo in nalagajo.... Z ženo imava štiri otroke in jih dobesedno občudujem koliko naloge naredijo, potem malo učenja in čas je za spanje. Ta sistem je čisto zblaznel
kajenje je zdravo
19.04.2016, 10:55:16
+6
Poznam mulca, ki v 1o letih ni zamudil enega treninga, za šolo se mu je pa sladko j.. Tolk o "delovnih navadah".
NOVICE
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
ŠPORT
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
POP IN
Igralec in boksar umrl v strelnem napadu
TV ODDAJE
Boj za mesto v polfinalu napet kot še nikoli
VIZITA.SI
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
OKUSNO.JE
Vsi načini barvanja pirhov
ZADOVOLJNA.SI
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
MOSKISVET.COM
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
BIBALEZE.SI
'Srečen sem, ker Mila vse to dobro prenaša.'
CEKIN.SI
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
DOMINVRT.SI
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...