20.09.2018
LJ
27° / 15°
Starejši Kako ohraniti mlade možgane? Krompir in meso Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj? Joga Se spopadate z išiasom? Vaje, ki pomagajo Ana Klašnja Ana Klašnja razkrila, kako skrbi za vitko in zdravo telo

Poglejte šokantne fotografije retuširanja

Nerealno dolge trepalnice, obraz brez gubice, sijoča koža, ožanje bokov in celo spreminjanje oblike prsi. Vse to so stvari, ki jih počnejo profesionalni retušerji, da bi podobe na naslovnicah revij izgledale čim bolj 'popolno'. Še več, v zadnjem času celo dodajajo kilograme shiranim manekenkam.

Retuširanje
James je v svoji karieri retuširal že prav vsak del telesa. Od tega, da je naredil močnejše ličnice, do tega, da je zožal stegna in odstranil cigaretne madeže s prstov. (Foto: iStock)

Danes so v resnici skoraj vse podobe, ki jih spremljamo v revijah, oglasih za modo in na reklamnih panojih obdelane. Ker so podobe popolnoma nerealne in to ni označeno, se je avstralski retušer odločil, da bo razkril vse podrobnosti retuširanja. Želel je ostati anonimen, ko je spregovoril za časopis Sydney Morning Herald, zato so ga poimenovali kar James, a je delal za vse večje dizajnerje, kot so Gucci, Zara in Louis Vuitton.

James je v svoji karieri retuširal že prav vsak del telesa. Od tega, da je naredil močnejše ličnice, do tega, da je zožal stegna in odstranil cigaretne madeže s prstov. ''Pogosto se je zgodilo tudi, da so imeli fotografiranje dveh modelov in so rekli, všeč mi je ta glava, a všeč mi je to drugo telo. Zato smo lepili dele telesa skupaj kot pri Frankensteinu,'' je pojasnil James. Posledično niso dosegli le popolno izkrivljene podobe modela, s katerim so delali, a hkrati tudi popolnoma nerealne rezultate, ki naj bi jih oglaševani izdelek prinesel.

Podobno se je zgodilo pri zadnji reklami, ki jo je posnel za internacionalno podjetje, ki proizvaja izdelke za lase. Med fotografiranjem so fotografirali še lase modela posebej, kjer so več šopov las prilepili na karton. James pa je kasneje moral digitalno lase dodati modelu, da je bilo videti, kot da je njena pričeska veliko bolj polna, kot je bila v resnici.

Foto
(Foto: Instagram)

Ker je veliko modelov zaradi hudih zahtev modne industrije podhranjenih, se sedaj dogaja celo, da morajo manekenkam dodati nekaj kilogramov, kar sam poimenuje 'obratna retuša'. To vključuje tudi, da mora manekenkam, ki jim zaradi podhranjenosti izpod kože štrlijo kosti, ublažiti koščen videz in odstraniti modre žile, ki prosevajo skozi tanko kožo. ''To je v resnici še hujše kot, ko je potrebno nekoga narediti bolj vitkega, saj podoba sporoča, da imaš lahko popolnoma nezdravo telesno težo, a si videti zdrav. V resnici ne moreš izgledati zdrav, ko si tako suh,'' pove.

James pravi, da retuširani modeli dajejo popolnoma nerealna pričakovanja tako glede zunanje podobe žensk ali moških kot glede proizvoda samega in kaj lahko z njim dosežemo. ''Tako smo se oddaljili od realnosti, da niti modeli ne morejo več doseči svoje podobe, ki je na fotografiji, saj so tako močno retuširani.''

Drug profesionalni retušer pa je pred kratkim za BuzzFeed  pojasnil, da je 100 odstotkov vseh podob, ki jih vidimo v modnih revijah retuširanih. ''Sam ves čas odstranjujem žile, znamenja, madeže in podočnjake. Pogosto odstranjujemo tudi dlake na telesu, pobelimo zobe, zgladimo kožo na kolenih in odstranjujemo žile na rokah.'' Tako kot Jamesu tudi njemu pogosto naročijo, naj prikrije, kako suha je manekenka v resnici in mora dekletom dodajati kilograme ter blažiti videz kosti. 

A vse več in več zvednikov nasprotuje retuširanju fotografij in si želi, da bi objavili njihovo realno podobo. Ameriška igralka in pevka Zendaya je bila leta 2015 šokirana, ko je odkrila, kako je modna revija Modeliste obdelala njeno fotografijo. ''Danes so izšle moje nove fotografije, a sem bila popolnoma šokirana, ko sem odkrila, da so moji boki 19-letnice in trup veliko ožji kot v resnici. To so stvari, zaradi katerih ženske izgubljamo samozavest. Za to so odgovorne prav zaradi te neralne podobe lepote, ki jih imamo ves čas pred seboj,'' je zapisala na svojem Instagram profilu.

Foto
Zendaya instagram (Foto: Instagram)
Foto
Zandaya instagram (Foto: Instagram)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leto dni kasneje je igralka v seriji Scandal Kerry Washington ogorčeno odkrila, da se v reviji Adweek niti sama ne prepozna. ''Tako čudno je bilo pogledati fotografijo same sebe v tako drugačni podobi, kot jo vidim pred ogledalom. Zelo neprijeten občutek,'' je dejala.

Pred mesecem dni pa je igralka Emily Ratajkowski obtožila francosko revijo Madame Figaro, da so ji retuširali ustnice in prsi. ''Bila sem popolnoma razočarana, ko sem na naslovnici revije videla svoje ustnice in prsi čisto spremenjene,'' je zapisala na svojem Instagram profilu. ''Vsak je lep na svoj poseben način. Vsi imamo svoje male napakice, zaradi katerih odstopamo od tipičnega ideala lepote. Tako kot vsi ostali, tudi sama skušam vsak dan preko teh majhnih občutkov nesigurnosti vase.''

Foto
Emily Ratajkowski Instagram
Foto
Emily Ratajkowski Instagram

A tudi potrošniki so danes vse bolj pozorni na očitne napake retuširanja. Pred kratkim je prodajna veriga Net-a-Porter na svoji spletni strani po nesreči objavila fotografijo še neretuširanega modela in svoje zahteve. Na fotografiji je poleg modela pisalo: ''Prosim naredite bolj suho telo, roke in pas''. Francija je takrat sprejela zakon, da morajo imeti vse retuširane podobe mankenk zraven pripis, da gre za retuširano fotografijo.

Foto
(Foto: net-a-porter)

 

Hkrati je Getty images, največji prodajalec že ustvarjenih fotografij, popolnoma prepovedal retuširanje fotografij. A retušerja, ki sta razkrila sliko iz ozadja, sta prepričana, da tudi zapisi in opozorila, da gre za retuširano podobo, ne bodo ustavili modne industrije. ''Ni mogoče, da bi objavili podobo, brez da bi jo pred tem retuširali. Potem bi vsak oglas moral imeti opozorilo,'' je še dejal James.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 3
 
EdyEdi 11.10.2017 07:50:25
Pa nekateri bodo š vedno verjeli dobrim mačkam na slikah :-)
slovenc79 10.10.2017 22:47:25
naravne ženske so najlepše. retušer, pojdi raje ceste pometat da boš za kej koristne, ne pa da uničuješ samozavest ženskam.
 
NoBrainsNoTumor 10.10.2017 15:16:17
O jaa šokantnooo ojoj prejoj
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Gobe

Radi nabirate gobe?

Uporabne povezave