12.12.2018
LJ
/ -3°
Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Infrardeča savna Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ... Annie McManis Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo

Slovenec odkril zdravljenje disleksije

Disleksija je motnja, za katero trpi od 5 do 6 odstotkov vsega prebivalstva in se izrazi predvsem pri otrocih ob vstopu v šolo, saj imajo težave z branjem in pisanjem. S podobno težavo se je soočal tudi Luka, ki pa je s pomočjo nove metode, ki jo je razvil Slovenec, branje izjemno izboljšal.

Luka
Luka je na novinarski konferenci dokazal, da po najnovejši Erosovi metodi uspešno premaguje disleksijo. (Foto: Katja Benčina)

Ko je Luka bral, je pogosto zamenjal besede, jih nepravilno prebral, mešal črke in številke. Prav zato tudi v četrtem razredu osnovne šole še ni znal brati, kar ga je močno oviralo pri spremljanju učne snovi. Kljub težavam v šoli pa mu ne strokovni delavci ne starši niso znali pomagati, saj disleksije do sedaj še ni uspelo odpraviti nikomur. Zato mu je na pomoč priskočil nerazkriti avtor knjige Psi, ki se poimenuje s psevdonimom Eros. Ta je razvil metodo, ki jo sedaj pri odpravljanju dislektičnih motenj uporabljata psiholog Matic Munc, ki vodi svetovalnico Akcija!, in psihologinja Maša Blaznik, ki je študij zaključila na univerzi Milton Keynes v Veliki Britaniji. In s to metodo se je Luka v pol leta naučil pravilno brati, kar je dokazal tudi na novinarski konferenci. ''Gre za odkritje v psihologiji, ki bi bilo enakovredno odkritju zdravila za HIV ali absolutnega zdravila za raka v medicini,'' pove Matic Munc, ki je navdušen nad najnovejšo metodo.

Matic Munc
Metodo za odpravo disleksije uporabljata tudi psihologinja Maša Blaznik in Matic Munc. (Foto: Katja Benčina)

Kako deluje metoda REI za odpravo disleksije?

Po teoriji REI, ki jo je razvil avtor knjige PSI, obstajajo v vsakem človeku trije neodvisni razumi, ki se v naših glavah borijo za prevlado, in sicer Racio, Emocio in Instinkt. Vsak od njih dojema dogajanje v našem okolju povsem po svoje in se samostojno odloča. ''Tako bi pri vožnji z avtomobilom, kjer bi nam zmanjkovalo bencina, Racio razmišljal analitično in natanko ve, kje je bencinska črpalka in koliko potrebujemo do nje, Emocio vidi slike in si reče, ah, dokler gre, gre, Instinkt pa bo rekel, da moramo čim prej na prvo črpalko,'' pojasni psiholog Matic Munc. Kot pravi, ti razumi med seboj tekmujejo za prevlado. Pri dislektikih pa tipično prevladuje Emocio. Prav zato je treba z Erosovo metodo okrepiti delovanje Racia, ki je tisti, ki obvlada branje in pisanje.

Kako deluje Emocijo in zakaj njegova funkcija moti branje?

Emocio razmišlja s slikovnimi predstavami, ki jih umešča v svoj miselni prostor in med njimi ustvarja povezave. Zanj tako ne obstajajo metri in kilogrami, ampak več, manj ali enako. Poleg tega Emocio besed pri branju ne sestavlja iz posameznih črk, ampak zajema cele besede ali večje dele besed kot posamezne simbole in jih povezuje s slikami v svojem spominu. To pomeni, da ne bere posamičnih besed, ampak skenira stavek in nato preverja, katere simbole pozna in katerih ne. ''To je izjemno zahteven način branja in otroci se pogosto zmedejo in tako je zanje naporno brati dolga besedila. Še posebej se težava pojavi pri besedah, ki imajo dvojni pomen, besedah, ki zanje nimajo ustrezne slike v glavi in imajo abstrakten pomen,'' pojasni psihologinja Maša Blaznik. Tako berejo s sopomenkami in namesto oče preberejo ati, ker na besedo gledajo vizualno, beseda in postane ni in beseda od postane do. Menjajo črke 6 in 9, 80 pa postane 08, ne upoštevajo predpon in končnic besede, navidezno so neorientirani med besedami in vrsticami. ''Z ljudmi z disleksijo torej ni nič narobne, ampak le berejo drugače, saj namesto Racia prevladuje Emocio,'' pojasni Blaznikova.

Luka
Po najnovejši teoriji, ki jo je razvil Slovenec, dislektik bere s pomočjo Emocia, namesto s pomočjo Racia. In če to okrepi, lahko odpravi svojo motnjo in se nauči brati. (Foto: Katja Benčina)

Kako poteka odprava disleksije s pomočjo Erosove metode?

Metoda je izdelana natančno in obsega sedem korakov, s katerimi poskuša posameznik okrepiti Racio in odpraviti Emocio iz vmešavanja v branje besedil. Ko se Racio dovolj izpopolni, lahko govorimo o odpravljeni motnji. Stopnje so naslednje:

1. stopnja – učenje dvojnih simbolov
2. stopnja – utrjevanje simbolov
3. stopnja – seštevanje črk
4. stopnja – prepoznavanje pomena besed
5. stopnja – branje besedil z dvojnimi simboli
6. stopnja – branje nesmiselnih besed
7. stopnja – izpopolnjevanje branja z enojnimi simboli

Ko izpolni eno nalogo oziroma cilje posamezne stopnje, lahko napreduje na naslednjo stopnjo. Metoda je najbolj učinkovita, če jo začnemo izvajati v najzgodnejši stopnji disleksije, torej takoj, ko prepoznamo prisotnost te učne motnje. Od učenca zahteva najmanj eno uro dela na dan, poleg tega v tem času ne sme brati navadnih besedil, ampak le tista, ki so posebej prilagojena zanj.

Ste se nam že pridružili na naši  Facebook strani? To lahko storite s klikom na 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
Suzana Gregorc 18.01.2014 10:44:16
ko se bo tole končno začelo uporabljati v vsakdanji praksi, bo za mojega otroka že prepozno,...skozi tole se prebijamo sami, ker preden si opravičen do kake strokovne pomoči, so otroci že v srednji šoli :(
 
ParisBag 16.11.2011 19:48:02
ful dobr ;)
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave