14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

To bo pomagalo po prepiru s partnerjem

Če ste se sprli s partnerjem, poskušajte prepir končati z objemom. Študija je pokazala, da so se tisti, ki so po prepiru objeli osebo, s katero so se prepirali, počutili bolje tako ta kot še naslednji dan. To je pripomoglo tudi k lažji rešitvi tega, kar je prepir povzročilo.

Par
Kaj bo pomagalo po prepiru? (Foto: Profimedia)

Lahko bi rekli, da je poleg gibanja in zdrave, uravnotežene prehrane za dobro počutje in zdravje nujno tudi negovati dobre odnose. Nekaj, kar lahko v tej smeri naredimo, je, da po prepiru partnerja objamemo. 

Ameriška študija univerze Carnegie Mellon, ki je bila objavljena v zborniku Plos One, je zajela 202 para. Po besedah raziskovalcev je objem po prepiru pomagal h graditvi boljšega odnosa, saj je dal ljudem občutek večje varnosti in zmanjšane grožnje. Začutili so lahko spet bližino ter to, da je partnerju zanje vseeno mar. To je izboljšalo razpoloženje po prepiru ter celo pripomoglo k temu, da se je tisto, kar je prepir sprožilo, lažje razrešilo. 

Objem je lahko nekaj hitrega in enostavnega, kar lahko vložite v to, da imate s partnerjem boljši odnos. Še nekaj, kar bo morda zahtevalo več dela na sebi, pa je zmožnost, da partnerja poslušate. 

Se znate s svojim partnerjem pogovarjati?

"Za partnerski odnos je zelo pomembno, da sta partnerja v pogovoru uglašena," nam je tule podrobneje razložila psihologinja Tamara Kancilija Kosmač. Vsi si želimo, da bi partner vedno vedel, kaj mislimo, ne da bi mu morali to sploh govoriti. A to je morda mogoče v romantičnih filmih, ki se odvijajo po scenariju, ne pa tudi v resničnem življenju. "Žal se največ nesporazumov začne ravno pri neizgovorjenem. Če želimo biti razumljeni, moramo svoja občutja in svoje želje partnerju povedati brez predvidevanja o tem, da nam lahko partner prebere misli. Po drugi strani se moramo tudi sami zavedati, da ne moremo brati misli svojemu partnerju." Njegove misli bomo razumeli le, če ga bomo res poslušali.

To je nujno za dober odnos. Da res pomislite, kaj želite, da partner ve, ter mu to naravnost poveste. Nato ne predvidevajte, kaj vaš partner misli, temveč dobro poslušajte. Če imate s tem težave, to priznajte. Brez sramu prosite partnerja, da svoje besede ponovi. Poslušanja se je mogoče naučiti. In partner bo razumel, če bo videl, da se trudite.

Ameriška študija je bila opravljena pri parih, toda v resnici lahko objem po prepiru pomaga še v marsikaterem drugem odnosu. Študije so pokazale celo, da dobri odnosi preprečujejo pojav demence, tako da je to res nekaj, kar ne bi smeli jemati za samoumevno. Dobre odnose bi si morali vzeti za prioriteto in vanje kaj vložiti. Ne pričakujmo, da se bodo kar sami od sebe odvijali v idealni smeri. V resnici pogosto celo v partnerske in družinske odnose vlagamo najmanj. Mnogo več pa recimo v kakšne odnose v službi, kjer se res potrudimo, da razumemo, kaj želi nadrejeni.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave