19.01.2018
LJ
/ 4°
Menstruacija 10 stanj, ki lahko povzročijo težave z menstruacijo Trebuh To je najboljši način za kurjenje maščob na trebuhu, pravijo znanstveniki Paradontoza Bolezen dlesni lahko povzroča enega najbolj smrtonosnih rakov Spolnost Zobozdravniki bi vas kmalu lahko pričeli spraševati o vašem spolnem življenju. Preverite zakaj!

VIDEO: Sem kot lutka v rokah bolezni

Nekaj dni hude depresije se spremeni v evforično razpoloženje. Sorodniki so presenečeni, človek, ki to doživlja, se tega sploh ne zaveda. To se je pred enajstimi leti začelo dogajati učiteljici iz Združenih držav, ki je pred dnevi obiskala Slovenijo.

marioneta
Kot pravi Cecie, se počuti kot marioneta v rokah bolezni. (Foto: iStockphoto)

Po enem letu teh težav so ji diagnosticirali hudo duševno motnjo, imenovano bipolarna motnja, pri kateri se izmenjujejo obdobja depresije in pretiranega navdušenja. "Vsak dan sem vkorakala v učilnico in učila enako snov ali pa so mi učenci morali povedati, kaj delamo. In en cel mesec nisem nikomur dala nobene ocene. Nekega dne nisem vedela niti tega, kam grem. Svojemu možu sem rekla, da že cel mesec ne vem, kaj se dogaja,“ pravi Cecie Kraynak, bolnica z bipolarno motnjo.

Mati joka
Z bipolarno motnjo se spopada približno 6 odstotkov vsake populacije. (Foto: iStockphoto)

Naša sogovornica vsekakor ni edina. Z bipolarno motnjo se spopada približno 6 odstotkov vsake populacije, a le četrtina poišče strokovno pomoč. Tako kot bolnikom je izredno težko tudi njihovim najbližjim, saj se morajo naučiti spopadati z obdobji nihanja v razpoloženju njihove ljubljene osebe.

Zgodba Cecie

Bilo je okrog božiča, ko je Cecie postala pretirano razdražljiva in raztresena, nato nič več ni spala. "Pristala sem v psihiatrični bolnišnici, ker sem bila povsem zmedena, ničesar se nisem več zavedala." Začela je jemati zdravila za uravnavanje razpoloženja, ki jih mora pacient jemati vse življenje. Bipolarna motnja namreč ni ozdravljiva.

Blanka Kores iz Psihiatrične klinike v Ljubljani pravi, da si skupaj s pacienti prizadevajo, da bi bila obdobja brez bolezni, brez nihanja navzgor in navzdol, čim bolj dolga, čim bolj ugodna za paciente. Tako da bi bile te faze remisije dolge 2, 3, 5 let.

Pri Cecie obdobja nihanja trajajo nekaj mesecev letno. Ko se pojavijo, ji družina ves čas stoji ob strani, kljub temu da je pogosto zelo težko."Smo kot lutke. Bolezen upravlja naša življenja. Ko se žena zoperstavi meni, jaz vračam, v resnici pa je vse to bipolarna bolezen, ki deluje znotraj družine in jo uničuje," razlaga mož Cecie Joe Kraynak.

Po enajstih letih njunega spopadanja z bipolarno motnjo je Joe napisal knjigo, s katero želi olajšati življenje vsem tistim, ki se morajo na takšen ali drugačen način s to motnjo soočiti. V Ljubljani sta predstavljala slovensko različico.
 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave