14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Zakaj je december čustveno tako intenziven?

December je zadnji mesec v letu, ki prebudi vse tisto, kar je skozi leto (za)stalo. Potlačena čustva, neprijetne spomine, neopravljeno delo, finančne skrbi, nerazčiščene odnose. Nekateri z neskončno radostjo uživajo v pričakovanju praznikov in konca leta, spet drugi pa se v tem obdobju soočajo s težjimi in bolečimi občutki.

December in čustva
Dandanes je treba biti srečen, tudi če nisi. Treba je igrati nasmehe, tudi če zanje nimamo razloga. In treba se je veseliti, tudi če se nimamo s kom. Vse kar je v nasprotju s tem je tabu, pa čeprav je še kako resnično v vsakem izmed nas. (Foto: iStock)

Mozaik čustvene navlake in preteklih zaostankov

December je zadnji mesec v letu, ki s seboj prinese tudi razmišljanje o preteklem letu - kaj vse smo v tem času doživeli, dosegli in ustvarili. Ali smo sploh zadovoljni z življenjem. Nehote nas spodbudi k delanju povzetkov, ki včasih niso takšni, kot bi si želeli, saj pridemo do spoznanja, da smo še vedno tam, kjer smo bili preteklo leto ob istem času. Ob tem lahko ugotovite, da ste še vedno nesrečni v partnerski zvezi, da si zaslužite napredovanje na delovnem mestu, da si želite več prijateljev in da bi enostavno morali več narediti zase. Življenje teče z bliskovito hitrostjo, kar vas še bolj pahne v stisko. Zveni znano?

Ne silite se z novoletnimi obljubami, če veste, da bodo ostale samo na papirju. Dovolj je že tista tiha odločitev za katero veste samo vi … da boste v novem letu naredili nov korak, pa čeprav bo ta majhen. Tam se vse začne.

Obenem je december povezan tudi z doživljanjem praznikov v otroštvu. Če so ti potekali v morečem in turobnem vzdušju, bo to obdobje zelo verjetno tudi v odraslosti priklicalo podobna čutenja, ki nas bodo znova ponesla v najzgodnejša leta. Gre za pomembne in čustveno zelo močne izkušnje, ki se močno zapišejo v nas. Včasih tako zelo, da se še vedno gibljemo v vzorcih, ki nam ne dovolijo naprej. Pojavijo se občutki izoliranosti in osamljenosti, kar v tem času doživljamo še bolj intenzivno, saj nas z vseh strani opozarjajo, da se v tem času moramo imeti lepo.

Preberite še: Kaj je lahko največje darilo za praznike?

December je za nekatere stresen tudi z vidika financ, saj nas to obdobje v duhu materializma nezavedno prisili v večjo potrošnjo, kupovanje daril, organiziranje družinskih večerij, kar je za mnoge prevelik zalogaj. Nekateri si vseh izdatkov enostavno ne morejo privoščiti, zato si pomagajo tudi s posojili, kar pomeni dodatno breme in stres. Svoje pa doda tudi službena plat življenja, saj ob koncu leta vsi delajo pomembne zaključke, projekti se končujejo, nedokončano delo je treba  pripeljati do konca; morda se zgodijo celo premestitve, odpuščanja in še kaj, kar je povezano s kadrovskimi spremembami. Vse to s seboj prinese eksistencialne skrbi, ki so že v osnovi vir težjih čustvenih stisk.

December in čustva
Konec leta prinese tudi številne skrbi ... (Foto: iStock)
December in čustva
Ne pozabite, da je bližina največje darilo. (Foto: iStock)

Kako si organizirati december?

Mnogim pomaga že zavedanje, da so popolni decembrski prazniki in z njimi povezano veselje neke vrste ’konstrukt’ družbene klime, ki pa nima veliko povezave z resničnostjo. Dandanes je namreč treba biti srečen, tudi če nisi. Treba je igrati nasmehe, tudi če zanje nimamo razloga. In treba se je veseliti, tudi če se nimamo s kom. Vse, kar je v nasprotju s tem, je tabu, pa čeprav je še kako resnično v vsakem izmed nas. In prav zato je treba ta 'decembrski balonček' jemati s kančkom rezerve. Nič ni narobe, če zaradi številnih skrbi, ki v tem obdobju pridejo na dan še bolj intenzivno, ne čutite radosti. Marsikdo je ne. Kljub številnim lučkam, ki nas osvetljujejo z vseh strani, so tu še vedno številni izzivi, težave v odnosih, borba za preživetje in vse tisto, s čimer nas življenje venomer preizkuša.

Zato je veliko bolj kot to, da slepo sledimo temu evforičnemu valu, pomembno zavedanje, da gre pri decembru za vsesplošno pretiravanje in pričakovanje nečesa, kar prvi dan novega leta poči kot milni mehurček. In vse se začne znova … Ne iščite sreče zunaj sebe, ampak tam, kjer v resnici je. Veselite se enostavnih stvari in ne pretiravajte z materializmom - saj veste, da se bistvo skriva drugje. V bližini, ki jo podarjamo drugemu in drobnih radostih, ki nam grejejo srce.

Preberite še: Kako premagati osamljenost v decemberskem času

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave