18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Življenjski izzivi in čustvene stiske študentov

Študentsko življenje je vse prevečkrat po krivici povezano samo z ležernim stilom življenja in zabavami. A to je tudi obdobje, ko se veliko število mladih sooči z večjimi prelomnicami, ki s seboj prinesejo težje čustvene stiske.

Študentje
Študentsko življenje niso le zabave, pač pa tudi osamljenost, stiska, izoliranost ... (Foto: Pixabay)

Oktober je mesec, ko večja mesta preplavijo študentje, med katerimi je veliko takšnih, ki morajo zaradi oddaljenosti zapustiti svoj domači kraj. To je vsekakor izziv in nov korak na poti v samostojno življenje. Zgodi se prva resna ločitev od družine in prijateljev ter spoznavanje novega okolja. Temu se pridružijo še študijske obveznosti, ki za nekatere pomenijo ogromen razkorak med tem, kar so poznal prej in novimi zahtevami. Vse našteto marsikaterega študenta, sploh tiste prvih letnikov, sooči s prevelikimi izzivi, ki včasih vodijo tudi v večje stiske.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da se vsi veselijo svobode, ki jim je dana v študentskih letih, pa prav ta predstavlja veliko težavo. Nenadoma tiste varne strukture in mej, ki so jih bili deležni do konca srednje šole, ni več. Prepuščeni so sebi in svoji iznajdljivosti, veliko je odvisno od njihovih socialnih veščin in osebnostne naravnanost. Poleg vsega pa se v tem obdobju zares izkaže, kaj so v obliki čustvene popotnice prinesli iz izvirne družine.

Preberite še: Stres obvladuje vas ali vi njega?

Študentje
Selitev v novo okolje, je velikokrat povezano tudi s prekinitvijo stika ali izgubo najbližjih prijateljev oziroma socialne mreže. (Foto: Pixabay)

 Slovo od doma: Obdobje, ko se srednješolec spremeni v študenta, je eden izmed večjih mejnikov, saj se zgodi prva pomembnejša ločitev od družine in vstop v samostojnost. To, kako starši pošljejo otroka v svet, je velikega pomena in igra pomembno vlogo v njegovi suverenosti in soočanju z življenjem. Če so ga napolnili s stisko, dvomi ter nezaupanjem v njegove sposobnosti in uspeh, bo to zanj čustveno zelo obremenjujoče in zavirajoče. Prav tako bo kvarno nanj delovalo zavedno ali nezavedno čustveno izsiljevanje domačih, da ne bodo zmogli brez njega, ker ga ’potrebujejo’ ob sebi. Vse to bo predstavljajo težak nahrbtnik čustvene vsebine, ki jo bo študent odnesel s seboj, samo od njega pa bo odvisno, ali bo zmogel to preseči. Študent potrebuje zavedanje, da družina verjame vanj, da ga vzpodbuja in da bo vedno tam, ko jo bo potreboval.

Osamljenost: Selitev v novo okolje, je velikokrat povezano tudi s prekinitvijo stika ali izgubo najbližjih prijateljev oziroma socialne mreže. Študent naenkrat ostane sam in obkrožen z novimi, neznanimi ljudmi, od njegovih socialnih veščin pa je odvisno, kako hitro se bo znašel. Takšna situacija veliko lažja za študente, ki prihajajo iz odprtih in vzpodbudnih družin ali takšne, ki so po naravi ekstrovertirani. Občutki osamljenosti se se radi pojavijo pri tistih, ki se v novem okolju ne znajdejo najbolje, ki so prekomerno navezani na svoj družino in tistih, ki so s svojimi starši v nezdravih odnosih. Včasih je ta težava le začasna in po nekaj mesecih mine, nemalokrat pa se zgodi, da je stiska prevelika in se študent enostavno vrne domov.

Razbita struktura: Rutina in struktura dneva igrata v življenju vsakega človeka veliko vlogo, saj dajeta občutek varnosti in kontrole. Če je bilo v obdobju do začetka študija za vse poskrbljeno s strani staršev in šole, pa je zdaj svobode na pretek, kar nekaterim povzroči težave. Naenkrat ni nikogar več, ki bi te omejeval in usmerjal, zato je pri uravnoteženju študijskih obveznosti in zabave pomembna velika mera samodiscipline. Pomembno je, da študent vzpostavi nov življenjski ritem, v katerem si organizira življenje na študijski in prostočasni del. Poleg obveznosti, ki jih s seboj prinese obisk fakultete, je pomembno, da si obogati in osmisli tudi prosti čas z aktivnostmi, ki so mu blizu in omogočajo vzpostavljanje novih prijateljskih vezi. V vseh univerzitetnih krajih je za študentske interesne aktivnosti več kot poskrbljeno, zato najde vsak nekaj zase.

Študentje
V tem obdobju se zares izkaže, kaj je študent v obliki čustvene popotnice prinesel iz izvirne družine. (Foto: Pixabay)

Kako uspešno zakorakati v študentsko življenje?

Po začetnih birokratskih obveznostih in spoznavanju s študijskim okoljem, je čas, da si študent na novo strukturira življenje. Koristno je, če si postavi urnik študijskih obveznosti, kateremu nato prilagodi vse ostalo:

- poišče nove hobije in interesne aktivnosti, ki pomagajo pri vzpostavljanju novih prijateljstev,

- si uredi primerno študentsko prehrano,

- poskrbi za urejen dnevno nočni ritem oziroma za zdrave spalne navade,

- v kolikor mu študijske obveznosti to dopuščajo, lahko začne s študentskim delom,

- v primeru stiske ima na voljo tudi psihologa, ki deluje v Zdravstvenem domu za študente.

Preberite še: Zadušljiva tišina osamljenosti

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave