21.06.2018
LJ
32° / 17°
Lubenica To vas zagotovo osveži! Trebuh Narobe smo se lotili hujšanja. Tu je ključna napaka, ki jo delamo naprava ReduStim
ReduStim – napovejte vojno trdovratnim maščobam
Amar Samad ''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes

Tegoba, ki pesti mnoge ženske, pa tega sploh ne vedo!

Bakterijska vaginoza je manj znana ženska tegoba. In mnoge jo zamenjajo za glivično okužbo in posledično napačno zdravijo. Posledice so lahko hude: neplodnost, pri nosečnicah splav ali prezgoden porod. Preberite si, kako razlikovati ti dve pogosti okužbi in kaj lahko pomaga.

Žalost
Bakterijsko vaginozo je mogoče zamenjati za glivično okužbo. Napačno zdravljenje pa lahko povzroči še več težav. (Foto: iStockphoto)

Najprej nekaj o vaginalni glivični okužbi. V življenju jo doživi kar 75 odstotkov žensk. Povzroči jo glivica Candida albicans, ki je v nožnici večino časa, ne da bi povzročala kakšne simptome. Zakaj se pri nekaterih nato pojavijo, ni čisto jasno. Sledijo simptomi – srbečica, pekočina, sirast izcedek. Pa tudi sram in neprijeten občutek, ki vpliva na socialno življenje ženske, ki jo je okužba prizadela.

Tako o vaginalni glivični okužbi kot o bakterijski vaginozi bi lahko imeli več raziskav, pravijo zdravniki. Tako bi bolj vedeli, kaj točno ju povzroča in bi lažje iznašli boljše zdravljenje. Jasno je recimo, da je glivična okužba nekako povezana z delovanjem hormonov. Pojavlja se namreč le v reproduktivni dobi. Redko se pojavi pred prvo menstruacijo in po menopavzi, ko menstruacije več ni. Pogosto pride do glivične okužbe po jemanju antibiotikov, pogosto tudi pri ženskah, ki imajo diabetes.

Ženski spolni organi
Pri bakterijski vaginozi ni srbečice, v nasprotju z glivično okužbo je bolj neprijeten vonj. Izcedek ni sirast, ampak bolj voden, mlečen. (Foto: iStockphoto)

Bi lahko imeli boljše zdravilo?

Zdravi se s kremami, ki delujejo protiglivično. Lahko so te snovi tudi v obliki tablet, ki se s posebnimi aplikatorji vstavijo v nožnico ali pa jih zaužijemo oralno. Zadnje odsvetujejo nosečnicam. Priporočljivo je obiskati zdravnika, da ugotovi, za kakšen tip okužbe gre, tako da je zdravljenje res pravilno. 

Pri približno 5 odstotkih žensk se glivična okužba nenehno ponavlja. Za ponavljajčo se glivično okužbo zdravnik označi tisto, ki se v 12 mesecih pojavi štirikrat ali večkrat. Zdravljenje je isto. In mnogi opozarjajo, da bi potrebovali več študij na tem področju, da bi res lahko iznašli zdravilo, ki bi pomagalo tudi tistim, ki se jim okužba ponavlja. Tako se lahko okužba ponavlja več let. In ni neprijetna le fizično. Močno lahko vpliva na ljubezensko življenje.

Nekatere ženske, ki se jim okužba ponavlja, enkrat na teden ali mesec preventivno nanesejo nekaj kreme proti glivicam ali vzamejo tableto. Ampak mnoge si ne želijo nenehno uporabljati zdravila, zato iščejo naravne rešitve. Nekatere trdijo, da jim pomaga probiotičen jogurt. A zaenkrat ne obstaja dokaz, ki bi potrdil, da res deluje. Mnoge mislijo, da je težava pH nožnice in si recimo pomagajo s pripravki s kisom, a pH nožnice je običajno tudi med samo okužbo povsem normalen. Med predlogi so tudi olje čajevca, ki pa lahko povzroči alergijske reakcije, in česen, ki peče. Trenutno olajšanje lahko prinese led, zato ga lahko zavijemo v krpo in za 10 minut pritisnemo ob prizadeto območje. Zdravniki priporočajo še bombažno spodnje perilo in to, da ne uporabljamo sredstev za žensko higieno. Dobra novica je vsaj to, da se okužbe po določenem času vedno nehajo ponavljati.

Kaj pa je manj znana bakterijska vaginoza?

Simptoma sta voden, mleku podoben izcedek ter neprijeten vonj. Veliko žensk, ki ima simptome bakterijske vaginoze misli, da imajo glivično okužbo, in se potem napačno zdravijo. Nekatere poročajo, da okužbi včasih zamenjajo celo zdravniki sami. Razlika je, da pri bakterijski vaginozi ni srbečice, tipičen je tudi neprijeten vonj. Če bakterijska vaginoza ni zdravljena, lahko postanejo simptomi stalni, to pa povzroči še več neprijetnosti. Povečano postane tveganje, da ženska razvije medenično vnetno bolezen, boleče stanje, ki se lahko konča z neplodnostjo. Bolj so tudi nagnjene k spolno prenosljivim boleznim, kot so klamidija, gonoreja, herpes, tudi HIV. Nosečnice z bakterijsko vaginozo imajo povečano tveganje za splav ali prezgoden porod, rojevajo dojenčke z manjšo težo.

Terapija
Glivične ali bakterijske okužbe nožnice pogosto ne povzročijo le fizičnih, ampak tudi psihične težave. Veliko žensk potrebuje psihoterapijo, ker okužbi močno vplivata na njihovo samozavest. Zato bi morali narediti več za bolj učinkovito zdravljenje. (Foto: iStockphoto)

Kot pove ime, bakterijsko vaginozo povzročajo določene bakterije. Bakterijska slika v nožnici pacientk je drastično drugačna od tistih, ki bakterijske vaginoze nimajo. Manj je dobrih bakterij, kot so Lactobacilli, več slabih. Slabe bakterije naj bi sčasoma razvile celo nekakšen biofilm, zaradi katerega postanejo bolj odporne proti antibiotikom. Ti ga namreč težko prodrejo. Trenutno se zdravi tako, da se 7 dni jemlje antibiotike, ki se - ali vsadijo v nožnico ali vzamejo oralno. A več kot polovica žensk ima spet bakterijsko vaginozo v naslednjih 6 mesecih. Zelo mogoče je, da se spet okužijo prek partnerja. Mnogi spet izpostavljajo, da je to nekaj, kar bi morali nujno raziskati. Bi morali zdraviti tudi moške, čeprav se pri njih ne pokažejo simptomi? Še vedno pa ni niti jasno, katere bakterije so povzročitelji. Če bi to vedeli, bi morda lahko iznašli boljše zdravilo. Statistika, da se kar polovica pacientk v ordinacijo vrne v manj kot 6 mesecih, je namreč res porazna. In spet je treba poudariti, da ne gre le za tegobo, ki je fizično neprijetna. Močno vpliva na življenje in ga lahko zelo spremeni. 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
komir10 15.02.2016 22:10:49
in potem je bilo vse tiho...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave