18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

10 trikov za zniževanje holesterola

Vas muči povišan holesterol, pa ne veste, kako bi znižali količino maščob v krvi? Predstavljamo vam 10 enostavnih trikov, s pomočjo katerih bo nižanje holesterola postalo učinkovito!

maščoba
Vas muči povišan holesterol, pa ne veste, kako bi znižali količino maščob v krvi? (Foto: iStockphoto)

Če imate povišan holesterol v krvi, je skrajni čas, da spremenite vaše prehranjevalne navade in življenjski slog. Z znižanjem holesterola boste namreč zmanjšali tudi tveganje za bolezni srca in ožilja. Kako se lotiti teh sprememb?

1. Porcija v velikosti dlani

Večina ljudi si za kosilo na krožnik naloži toliko hrane, da ta visi čez robove, na koncu obroka pa si odpenjajo hlače, da lahko v svoj želodec zbašejo še zadnji grižljaj. Ker so takšne porcije prevelike za naš organizem in najmanj dvakrat večje od priporočenih, si zapomnite, da je želodec v osnovi majhen. Da ga boste napolnili, zadostuje že porcija hrane, velika za dlan. Zrezek ali riba naj bo torej velika toliko, kolikor meri vaša dlan, obrok sadja ali zelenjave pa kakor stisnjena pest. Kuhane zelenjave, riža ali testenin po drugi strani zadostuje že za polovico pesti.

2. Uživajte živila, ki so zdrava za srce

Če želite poskrbeti za svoje srce, znižati krvni pritisk in ohranjati zdravo telesno težo, ne pozabite na sadje in zelenjavo, saj sta bogata z antioksidanti in vitamini. Da bi znižali svoj slab holesterol, morate tako dnevno zaužiti približno pet porcij svežega sadja in zelenjave.

Losos z limono in zelišči
Na zdrav jedilnik zagotovo sodijo ribe, in to približno dvakrat tedensko.

3. Ko zadiši po morju ...

Na zdrav jedilnik zagotovo sodijo ribe, in to približno dvakrat tedensko. Ribe namreč vsebujejo izjemno malo nasičenih maščob in veliko omega 3 nenasičenih maščob. Te pomagajo tudi pri zniževanju trigliceridov v krvi in preprečujejo kopičenje odpadnih snovi v žilah. Med ribami so najboljše mastne ribe, kot so na primer losos, tuna in sardine.

4. Začnite dan s polnovrednimi žitaricami

Blagodejni učinek polnovrednih žitaric ali kosmičev bo vaše telo čutilo prav cel dan. Vlaknine in ogljikovi hidrati vam bodo dali občutek sitosti, poleg tega pa žitarice pomagajo pri zniževanju slabega holesterola in zaradi visoke vsebnosti vlaknin pomagajo pri hujšanju.

zdrava hrana
Namesto po čokoladici ali čipsu posezite po oreščkih. (Foto: iStockphoto)

5. Oreščki so za zdravje srca in ožilja nujni

Se ne morete upreti prigrizkom? Namesto po čokoladici ali čipsu posezite po oreščkih. Ti zaradi visoke vsebnosti omega 3 maščobnih kislin pomembno prispevajo k zniževanju holesterola, medtem pa ostane dober holesterol nespremenjen.

6. Uživajte nenasičene maščobe

Nekatere maščobe so škodljive, druge pa zdrave. Naše telo namreč potrebuje maščobe za normalno delovanje celic. Nenasičene maščobe, ki jih najdete na primer v oljčnem olju, znižujejo slabi holesterol in zvišujejo dobrega, nasičene maščobe in trans maščobe, ki se nahajajo v cvrti in predelani hrani pa imajo ravno nasproten učinek. Ker tudi zdrave maščobe niso ravno malo kalorične, pa tudi z njimi ne gre pretiravati!

7. Več fižola, manj krompirja

Ogljikovi hidrati naše telo polnijo z energijo, vedeti pa morate, da tudi hidratov ne moremo enačiti med seboj. Polnovredne žitarice na primer vsebujejo več vlaknin in v manjši meri dvigujejo krvni sladkor. Koristni ogljikovi hidrati znižujejo tveganje za sladkorno bolezen in holesterol, ostali ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v belem kruhu, krompirju, belem rižu in pecivu, pa vplivajo na hiter dvig krvnega sladkorja in s tem povečujejo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

kolebnica
30 minut fizične aktivnosti že zadostuje za znižanje slabega in porast zdravega holesterola. (Foto: iStockphoto)

8. Začnite se gibati!

30 minut fizične aktivnosti že zadostuje za znižanje slabega in porast zdravega holesterola. Poleg tega redna vadba pomaga ohranjati zdravo telesno težo in zmanjšuje tveganje za zamašitev arterij in s tem izbruh bolezni srca in ožilja.

9. Kaj je to stres?

Kronični stres zvišuje krvni tlak in povečuje tveganje za arteriosklerozo, pri kateri pride do zamašitve žil. Raziskave so pokazale, da stres vpliva na rast holesterola v krvi, zato poskrbite za sproščanje. Začnite meditirati, globoko dihati, privoščite si sprehod v naravi in se razbremenite.

10. Recite kilogramom 'adijo'!

Odvečni kilogrami so eden največjih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, zato je več kot pomembno, da se znebite odvečnih kilogramov, še posebej tistih, ki obdajajo vaš trebuh. Potrudite se, da svoj indeks telesne mase spravite pod vrednost 25.

Skrb za ohranjanje holesterola v mejah normale je dosmrtni proces. Poleg zdravega življenjskega sloga in uživanja zdrave prehrane pa je izjemno pomembno tudi, da redno obiskujete zdravnika in skrbno upoštevate njegove nasvete in navodila.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave