21.06.2018
LJ
32° / 17°
Lubenica To vas zagotovo osveži! Trebuh Narobe smo se lotili hujšanja. Tu je ključna napaka, ki jo delamo naprava ReduStim
ReduStim – napovejte vojno trdovratnim maščobam
Amar Samad ''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes

Kako najlažje preživeti sezono gripe in prehlada?

Sezona gripe in prehlada je v polnem razmahu, nekateri so se z njima že spopadli, številni pa se verjetno še bodo. Preverite, kako okrevati hitro in kako čim hitreje in lažje preboleti obe virusni obolenji.

Prehlad
Priporočljivo je, da opazite že prve simptome in si pri njih pomagate z zgornjimi ukrepi. Tako boste virusno obolenje preboleli hitreje in lažje. (Foto: iStockphoto)

1. Redno si umivajte roke

Če ste letos že trpeli za gripo in prehladom, se najverjetneje za to lahko zahvalite svojim umazanim rokam. Številni virusi se namreč širijo prav preko rok, zato je treba poskrbeti za redno umivanje z milom ali pa za razkuževanje rok. Na ta način lahko preprečite, da bi viruse prenesli z rok v usta ali oči in tako utrpeli virusno okužbo.

2. Zaščitite se pred gripo s cepljenjem

Proti prehladnim obolenjem, ki ga povzroča več kot 200 virusov, nimamo cepiva, imamo pa ga proti influenza virusih, ki povzročajo gripo. Priporočljivo je, da se proti gripi cepijo ljudje, ki so še posebej ogroženi, in sicer mladi otroci, starejši ljudje in nosečnice. Le eno cepivo lahko vas in vašo družino reši pred številnimi nevšečnostmi v sezoni gripe. Nekateri se cepljenju izogibajo, ker obstaja mit, da naj bi po cepljenju zboleli za gripo, a to ne drži.

Umivanje rok
Številni virusi se širijo prav preko rok, zato je treba poskrbeti za redno umivanje z milom ali pa za razkuževanje rok. (Foto: iStockphoto)

3. Bodite pripravljeni na sezono gripe in prehlada

Še preden se spopadate z virusnim obolenjem, obnovite svojo domačo lekarno. Proti povišani temperaturi boste potrebovali analgetik ali antipiretik, ki ga lahko kupite v lekarni v obliki tablet, praška, sirupa. Za lajšanje bolečega grla bodo pomagale pastile ali pršila, ki bodo ublažile bolečino in razkužila ustno votlino in žrelo. Če jih boste jemali pravočasno, bodo lahko preprečile razvoj bakterijske okužbe. Zoper kašelj bo pomagal sirup za pomiritev kašlja ali za izkašljevanje, odvisno od tega, ali gre za suh kašelj ali za kašelj z izločkom. Pri zamašenemu nosu in izcedku iz nosa pa si lahko pomagate z dekongestivi v obliki kapljic ali pršil. Teh ne jemljite predolgo, da ne bodo izsušili sluznice.
Sicer pa je pomembno tudi, da se v primeru prehlada založite še s sadjem, ki je bogato z vitaminom C, zeliščnimi čaji, da boste spili dovolj tekočine, ne pozabite pa na robčke, razkuževalce rok in na milo, da ne boste okužili drugih članov družine.

4. Prepoznajte že prve simptome

Priporočljivo je, da opazite že prve simptome in si pri njih pomagate z zgornjimi ukrepi. Tako boste virusno obolenje preboleli hitreje in lažje. A najprej je dobro, da ločite med gripo in prehladi. Njuni simptomi so sicer precej podobni, a med njima boste razlikovali tako, da so pri gripi veliko bolj izraziti in nenadni. Simptomi, po katerih boste prepoznali prehlad in se bodo stopnjevali postopoma, so naslednji: pekoča bolečina v grlu, mrazenje, zamašen nos, izcedek iz nosa, rahlo povišana temperatura in pozneje tudi kašelj. Pri gripi pa se bodo simptomi pojavili nenadoma: izrazita utrujenost, mrazenje, visoka temperatura, suh, dražeč kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost.

5. Izognite se antibiotikom

Gripo in prehlade povzročajo virusi, zato vam antibiotiki ne bodo pomagali. Ti so učinkoviti samo pri bakterijskih okužbah, saj uničujejo bakterije v telesu. Prav zato boste z njimi poleg slabih uničili še dobre bakterije v vašem črevesju, ki skrbijo za dobro prebavo in odpornost imunskega sistema. S tem pa povečali možnost za razrast na antibiotike odporne bakterije, kot je na primer Clostridium difficile, ki povzroči hudo drisko in druge resne zaplete.

Prehlad
Če ste bolni, ostanite doma, pijte dovolj tekočine, sadja z vitaminom C in počivajte. (Foto: Profimedia)

6. Če ste bolni, ostanite doma

Vsekakor v današnjem času ni lahko vzeti bolniškega dopusta, a če imate gripo ali prehlad, bi ga morali vzeti. Če ste med prehladom pod stresom in imate naporne delovne obveznosti, se telo težje spopada z virusi, zaradi česar prehlad ali gripa trajata dlje. Poleg tega lahko v službi viruse širite naprej na druge ljudi. Ko zbolite, tako ostanite doma, počivajte in se regenerirajte. To je bolje za vas in za vse okrog vas.

7. Uporabljate izdelke za enkratno uporabo

Če je kdo pri vas doma prehlajen, začnite v domači kopalnici uporabljati izdelke za enkratno uporabo, dokler se stanje ne izboljša. Frotirasto brisačo naj zamenjajo papirnate brisače, skodelico za zobne ščetke plastična skodelica posebej namenjena za ščetko tistega s prehladom. To je preprost način, da bi preprečili širitev virusov med člani družine.

8. Naravna zdravila

Bi simptome gripe in prehlada radi premagali na naraven način? Poskusite z žlico medu. Raziskava je namreč pokazala, da med deluje pri lajšanju kašlja ravno tako učinkovito kot sirup, ki ga kupite v lekarni. Ni pa priporočljivo, da ga uživajo otroci mlajši od enega leta. Druga zelišča, ki so še učinkovita v boju zoper gripo in prehlad, so ameriški slamnik in Andrographis Paniculata – južnoafriška rastlina, ki jo v alternativni medicini pogosto uporabljajo v Indiji in v Šrilanki. Kljub vsemu pa dokazi, da sta ti dve zelišči v resnici učinkoviti, niso še dovolj trdni. Preden boste vzeli dodatke k prehrani, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Med
Bi simptome gripe in prehlada radi premagali na naraven način? Poskusite z žlico medu. (Foto: iStockphoto)

9. Pijte dovolj tekočine

Med prehladom je treba spiti več tekočine kot običajno. To bo pomagalo razredčiti sluz in sprostiti dihalne poti. Priporočljivi so topli napitki, kot so zeliščni čaji, voda ali športni napitki, izogibajte pa se alkoholu.

10. Svojega zdravnika povprašajte po protivirusnih zdravilih

Nobeno zdravilo ne more ozdraviti gripe, a nekatera lahko pospešijo okrevanje. Mednje sodijo protivirusna zdravila, ki jih dobite na recept. Ta olajšajo simptome in pomagajo pri okrevanju, jemati pa jih morate začeti 48 ur po tem, ko se pojavijo prvi simptomi. Navadno zdravniki protivirusna zdravila predpišejo osebam, ki imajo povečano tveganje za zaplete med gripo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave