21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Čakalne dobe

Nujne zdravstvene storitve za zavarovano osebo morajo izvajalci opraviti takoj oziroma v najkrajšem možnem času. Čakalne dobe za zdravstvene storitve lahko preverite tudi na spletni strani ministrstva za zdravje in ZZZS.

V primeru odložljivih zdravstvenih storitev, ki jih ni mogoče opraviti takoj, morajo izvajalci zavarovano osebo vpisati v čakalno knjigo, pri čemer morajo upoštevati strokovne standarde glede stopnje nujnosti, ki jo je treba v čakalni knjigi posebej dokumentirati.

Ministrstvo za zdravje na svoji spletni strani ponuja tabelo, ki prikazuje čakalne dobe, in sicer tako, kot jih zapisujejo bolnišnice. Primerjalna tabela s čakalnimi dobami naj bi bolnikom pomagala, da bi na enem mestu lahko preverili, v kateri bolnišnici bodo najhitreje na vrsti za določeno preiskavo ali poseg. Tako se bodo bolniki lahko tudi na podlagi tega odločali in izbrali bolnišnico, kjer čakalne dobe za določen poseg ni ali je krajša, čeprav se bo še vedno verjetno marsikateri bolnik odločil počakati na poseg pri točno določenem specialistu.

Čakalne dobe v slovenskih bolnišnicah

Slovenske bolnišnice večkrat letno osvežujejo najnovejše informacije v zvezi s čakalnimi dobami, podatki za vse izvajalce so dostopni na strani Zavoda za zdravstveno varstvo čakalne dobe in ordinacijski časi.

Otroška čakalnica
Izvajalci zdravstvenih storitev so zavarovanim osebam dolžni nujne zdravstvene storitve opraviti takoj oziroma v najkrajšem možnem času. (Foto: iStockphoto)

V Kliničnem centru Ljubljana je na primer čakalna doba v bolnišnični dejavnosti:
- za angiografijo na oddelku za žilne bolezni 105 dni,
- za koronografije na oddelku za kardiologijo od 30 do 120 dni
- za gastroenterološki pregled 30 dni
- za operacijo kile 185 dni
- za operacijo žolčnih kamnov 105 dni
- za endoproteze kolkov in kolen 900 dni
- za operacijo hrbtenice 300 dni

DEFINICIJE POJMOV

Čakalna doba je najhitrejši možni termin, ko lahko izvajalec v okviru pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavarovani osebi zagotovi zdravstveno storitev.

Čakalna knjiga je elektronsko ali ročno voden seznam zaporedno vpisanih zavarovanih oseb, ki čakajo na uveljavitev pravice do zdravstvenih storitev, za katere se pojavi čakalna doba in iz katerega je razviden vrstni red čakajočih zavarovanih oseb.

Datum vpisa je datum vpisa zavarovane osebe v čakalno knjigo.

Datum načrtovane zdravstvene storitve je predvideni datum, ko bo zdravstvena storitev opravljena.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
 
novdarko 18.12.2017 17:19:27
Slovenska demokratska stranka je pripravila reformni program za slovensko zdravstvo. Reformni program, ki med drugimi predvideva celovito nadgradnjo ob ohranjanju javnega, solidarnostnega in vzajemnega zdravstvenega zavarovanja, uvedbo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, preoblikovanje javnih zavodov v gospodarske družbe splošnega pomena, konkurenčno okolje in še mnogo drugih pozitivnih sprememb, ki jih bodo bolniki občutili na lastni koži v obliki bistveno krajših čakalnih vrst, boljšega dostopa do izvajalcev zdravstvenih storitev in ugodnejšega plačevanja košarice nabora pravic iz zavarovanja.   Državljan, pacient in njegove potrebe morajo ponovno postati središče zdravstvenega sistema, denar mora slediti bolniku. Kadrovsko in vsebinsko bomo reorganizirali Ministrstvo za zdravje in ustanovili neodvisno »Agencijo za normative, standarde, kakovost in cene« za določanje standardov in normativov, kakovosti in ekonomskih (poštenih) cen zdravstvenih storitev. Vzpostavili bomo kontrolo sistema kakovosti za vse izvajalce, ti podatki pa bodo dostopni uporabnikom.
 
komir10 17.05.2017 13:59:15
če kdo med čakanjem umrje, a pride potem naslednji kaj prej na vrsto???
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave