21.09.2017
LJ
19° / 4°
Kap Preprečite infarkt ali kap: 8 navad, ki jih ne ignorirajte Trebuh To je pokazatelj, kakšno je vaše tveganje za raka Nespečnost Nespečnost lahko vodi do resnih težav. A mogoče si je pomagati! Kate Walsh Kate Walsh razkrila, da so ji odkrili velik tumor

Čakalne dobe

Nujne zdravstvene storitve za zavarovano osebo morajo izvajalci opraviti takoj oziroma v najkrajšem možnem času. Čakalne dobe za zdravstvene storitve lahko preverite tudi na spletni strani ministrstva za zdravje in ZZZS.

V primeru odložljivih zdravstvenih storitev, ki jih ni mogoče opraviti takoj, morajo izvajalci zavarovano osebo vpisati v čakalno knjigo, pri čemer morajo upoštevati strokovne standarde glede stopnje nujnosti, ki jo je treba v čakalni knjigi posebej dokumentirati.

Ministrstvo za zdravje na svoji spletni strani ponuja tabelo, ki prikazuje čakalne dobe, in sicer tako, kot jih zapisujejo bolnišnice. Primerjalna tabela s čakalnimi dobami naj bi bolnikom pomagala, da bi na enem mestu lahko preverili, v kateri bolnišnici bodo najhitreje na vrsti za določeno preiskavo ali poseg. Tako se bodo bolniki lahko tudi na podlagi tega odločali in izbrali bolnišnico, kjer čakalne dobe za določen poseg ni ali je krajša, čeprav se bo še vedno verjetno marsikateri bolnik odločil počakati na poseg pri točno določenem specialistu.

Čakalne dobe v slovenskih bolnišnicah

Slovenske bolnišnice večkrat letno osvežujejo najnovejše informacije v zvezi s čakalnimi dobami, podatki za vse izvajalce so dostopni na strani Zavoda za zdravstveno varstvo čakalne dobe in ordinacijski časi.

Otroška čakalnica
Izvajalci zdravstvenih storitev so zavarovanim osebam dolžni nujne zdravstvene storitve opraviti takoj oziroma v najkrajšem možnem času. (Foto: iStockphoto)

V Kliničnem centru Ljubljana je na primer čakalna doba v bolnišnični dejavnosti:
- za angiografijo na oddelku za žilne bolezni 105 dni,
- za koronografije na oddelku za kardiologijo od 30 do 120 dni
- za gastroenterološki pregled 30 dni
- za operacijo kile 185 dni
- za operacijo žolčnih kamnov 105 dni
- za endoproteze kolkov in kolen 900 dni
- za operacijo hrbtenice 300 dni

DEFINICIJE POJMOV

Čakalna doba je najhitrejši možni termin, ko lahko izvajalec v okviru pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavarovani osebi zagotovi zdravstveno storitev.

Čakalna knjiga je elektronsko ali ročno voden seznam zaporedno vpisanih zavarovanih oseb, ki čakajo na uveljavitev pravice do zdravstvenih storitev, za katere se pojavi čakalna doba in iz katerega je razviden vrstni red čakajočih zavarovanih oseb.

Datum vpisa je datum vpisa zavarovane osebe v čakalno knjigo.

Datum načrtovane zdravstvene storitve je predvideni datum, ko bo zdravstvena storitev opravljena.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
komir10 17.05.2017 13:59:15
če kdo med čakanjem umrje, a pride potem naslednji kaj prej na vrsto???
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ples

Radi plešete?

Uporabne povezave