21.01.2019
LJ
/ -2°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Postanite darovalec krvi!

Z enkratnim darovanjem krvi lahko rešite več življenj hkrati. V Sloveniji namreč vsakih pet minut nekdo potrebuje kri.

Prostovoljni darovalec krvi je na dan darovanja upravičen tudi do prostega delovnega dne.


Ustrezni nadomestki krvi žal ne obstajajo, zato ostaja uporaba pripravkov iz krvi edina možnost izbire pri določenih oblikah zdravljenja. Tudi v tretjem tisočletju ostaja kri nenadomestljivo zdravilo, ki bolnikom omogoča ohranjanje zdravja, preprečevanje posledic in preprečevanje smrti.

Krvodajalska akcija
Z darovanjem, ki je brezplačno, anonimno in prostovoljno, boste rešili marsikatero življenje. V Sloveniji bi dnevno potrebovali vsaj 350 krvodajalcev. (Foto: POP TV)

Kje lahko darujete kri?

Kri lahko darujete v okviru rednih krvodajalskih akcij, ki jih na terenu organizira Rdeči križ Slovenije v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino ali pa se oglasite kar v transfuzijski službi. Za več informacij o tem kdaj in kje se bo krvodajalska akcija odvijala v vašem kraju kliknite tukaj.

krvodajalec
Krvi nikoli ne smete darovati, če ste si kadar koli vbrizgavali droge, ste okuženi z virusom zlatenice ali virusom HIV (tudi če je okužen spolni partner), če za spolne odnose prejemate plačilo ali drogo in če sodite med moške, ki so imeli spolne odnose z drugimi moškimi.


Kdo lahko daruje kri?

Zaradi ohranjanja zdravja krvodajalca in prejemnika krvi transfuzijska služba predpisuje, da ste darovalec krvi lahko, če ste stari med 18 in 65 let, tehtate najmanj 50 kilogramov in ste zdravi. Pomemben podatek je tudi ta, da ženske lahko darujejo kri vsake štiri mesece, moški pa vsake tri. V primeru kakršnih koli odstopanj lahko darovanje dovoli le zdravnik.

Prav tako ni dobro darovati, če se na dan darovanja ne počutite dobro, imate povišano temperaturo, ste slabokrvni, če krvni tlak in srčni utrip nista normalna ali ste pred odvzemom jemali antibiotike in ostala zdravila.

Z darovanjem pomagate več bolnikom hkrati!

Iz odvzete krvi nastanejo krvni pripravki, ki vsebujejo nekatere sestavine krvi in plazmo, oziroma zdravila. S pripravki zdravniki nato pomagajo bolnikom, ki dobijo tisto sestavino krvi, ki jim jo primanjkuje. Zato z enim samim darovanjem lahko pomagate več bolnikom hkrati.

Za več informacij o darovanju krvi se obrnite na Zavod za transfuzijsko medicino.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 25
 
dare000 15.11.2013 15:50:36
za tist usran kafe in klobasa ter še neprijaznost in pol litra je preveč, nikoli več pa če takoj umrem
slamčica 27.09.2013 13:04:59
Sem ponosna krvodajalka in ničesar ne potrebujem za povrnitev. Je samo čudovita gesta človeka za ljudi. Ko je moja najmlajša hčera dopolnila 18 let, smo se vsi odpravili na krvodajalsko akcijo in to na 24. 12. na predbožični dan. Vsako leto si zadamo eno dobro delo, ki ga vsi skupaj tudi izpeljemo. Na krvodajalstvo pa smo mogli počakat do polnoletnosti najmlajše. Zelo smo bili ponosni in tudi vsi na oddelku so nam dajali nekakšno posebno moralno spodbudo. Sedaj sva ravno s to najmlajšo ostali redni krvodajalki in vsakič, ko greva iz bolnišnice sva zadovoljni in ta dan je samo najim. Tako pomembnega trenutka, ko je to ne morem opisati z besedami. Še manj razumem, da si nekdo zaželi plačilo, večjo izbiro malic, proste dni,... , svet solidarnost izumira! Bojte se! Jaz pa vam dam še nekaj moje krvi.
apple* 27.05.2014 16:06:07
Bravo! Pod to se pa podpišem in se v celoti pridružujem izjavi! Le tako naprej :-)
Katja Lipovšek 12.08.2013 16:38:25
sem redna krvodajalka a kaj ko delodajalci nimajo posluha zato,na tem bi morala država oz. ministerstvo za zdravstvo kaj narediti.
tejči30 05.04.2014 14:29:12
jst sem tud krvodajalka pa sem delodajalcu nehala nositi potrdila ker sploh nima posluha za dobrodelnost!! sicer pa je poanta dobrodelnosti da v zamaeno za dobro delo ne pričakuješ nič vračila(plačila)!!
 
Regratt 22.11.2012 10:40:06
Dejstvo: v Sloveniji si lahko darovalec krvi zgolj, če ustrezaš hudo diskriminatornim pogojem Zavoda.
abigail 04.10.2012 12:11:43
Nazadnje sem darovala kri pred leti, ko so jo še vzeli 3 dcl naenkrat. Kakšno leto nazaj so me zavrnili zaradi pomanjkanja železa v krvi in tudi zaradi menda premalo kilogramov. Sem se vzela v roke in si temeljito popravila železo. Pa sva šla spet skupaj z možem, ki je želel tudi izvedeti, katero krvno skupino ima. Mar ni čudno, da tega podatka nima vsak od nas zapisanega v svoji kartoteki pri osebnih zdravnikih? Moram poudarit, da se mi zdi vse osebje na Zavodu zelo prijazno in moram pohvaliti tudi ves kontrolni postopek, ki ga izvedejo, preden ti vzamejo kri. Bila sem sicer ponovno razočarana, ker spet nisem bila ustrezen darovalec. Zdravnica me je kljub dobri krvi zavrnila zaradi premajhne kilaže in se ni hotela ukvarjati z mojo morebitno omedlevico. Tudi sama je izrazila obžalovanje, da mi je ne sme vzeti vsaj 3dcl, kar bi jaz še prenesla brez posledic, vendar je pač zakonodaja taka, da se sme odvzeti samo 5dcl. Moj soprog pa je končno izvedel krvno skupino in tudi to, da mora nujno zdraviti svojo slabokrvnost kljub temu, da ima povsem ustrezno kilažo in da za razliko od mene kdaj pa kdaj poje tudi kakšen kos rdečega mesa in kar nekaj rib.
 
llesnik 24.02.2012 12:38:50
Jaz imam željo darovat kri sem bila tudi tam samo zaradi železa ne morem.Železa pa nikakor ne morem popraviti
tejči30 05.04.2014 14:31:58
seveda gre !! jst ga popravim tako da vsaj 2 dni preden grem na krvodajalsko zaužijem rdečo peso al pa pesin sok in kakšno železovo šumečo tableto!!
hubbabubba 06.01.2012 09:02:31
Meni je pa zanimivo to, da geji ne smejo darovati!! Zakaj že?!?! Mislim, da so časi Fredyja Mercuryja minili... Al je narod (država) še vedno preveč zaplankan(a)?!?!?
 
Regratt 11.01.2011 14:41:52
Veliko je ljudi, ki bi radi darovali kri, vendar je slovensko zdravstvo noče, čeprav so ti ljudje čili in zdravi.
Ana Rozman 1 21.12.2010 11:59:46
Jaz bi zelo rada darovala kri ampak ,ker imam astmo ne smem dati krvi čeprav astmatičnega napada nisem imela že 2leti in ne jemljem zdravil .
Saici. 09.01.2012 19:16:44
In zakaj asmatik ne sme dati krvi.? Ja š*it an...slaba...
Simona Mošnik 30.08.2010 18:51:29
Jaz sem krvodajalka stara sem 25 let in sem dala kri 11×.Nikoli neveš kdaj boš potreboval kri.Lp Simona
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave