21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Pravočasno zdravstveno zavarujte novorojenčka

Po rojstvu otroka imate šestdeset dni časa, da ga zdravstveno zavarujete.

Dojenček kaže
Če otroka v roku šestdeset dni od rojstva niste prijavili v obvezno zdravstveno zavarovanje, bo v zdravstvenih ustanovah obravnavan kot samoplačnik, torej boste morali zanj zdravstvene storitve plačati. (Foto: Stock Exchange )

Zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji obvezno. Otroci sami ne morejo biti zavarovanci, zato so obvezno zdravstveno zavarovani preko družinskega člana (nosilec zavarovanja), ki mora urediti vse potrebno za otrokovo zavarovanje. Otroci ne potrebujejo dopolnilnega oziroma prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, saj jim vse pravice pripadajo že iz osnovnega oziroma obveznega zavarovanja.

Prvih šestdeset dni po rojstvu sme otrok zdravstvene storitve koristiti preko zdravstvene kartice enega od staršev. To je tudi rok, v katerem je treba prijaviti otroka v obvezno zdravstveno zavarovanje.

To pri svojem delodajalcu uredi tisti družinski član, po katerem bo otrok zavarovan. In sicer mora kadrovski službi delodajalca poslati kopijo rojstnega lista otroka in pristojni osebi pojasniti, da želi otroka zavarovati preko sebe.

Starši, ki so sami nosilci zdravstvenega zavarovanja (npr. samostojni podjetniki, kmetje ...), prijavo opravijo sami na območni enoti zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tja morajo prav tako prinesti otrokov rojstni list.

Približno v tednu dni po prijavi dojenčka v zavarovanje, domov prejmete njegovo zdravstveno kartico, do takrat pa lahko zdravstvene storitve zanj uveljavljate na podlagi začasnega potrdila.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
teleferika 09.02.2014 12:44:32
Če se ne motim ne velja več, da delodajalec zavaruje novorojenčka. To morajo narediti sami starši. V šestdesetih dnem morajo sami zavarovati svojega otroka na ZZZS, Če se motim, naj me nekdo popravi.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave