18.10.2018
LJ
21° / 12°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Štirje tipi glavobolov in kako jih ublažiti

Ko se pojavi močan glavobol, ga lahko pomagajo ublažiti tudi blagi pritiski na določene akupresurne točke. Poglejte, katere lahko uporabimo pri različnih vrstah glavobolov.

Glavoboli

1. Migrena

Migrene so precej pogost glavobol, s katerim se najpogosteje spopadajo ljudje, stari od 25 do 55 let. Migrene niso samo hud glavobol, gre za skupek različnih izjemno izčrpavajočih nevroloških simptomov. Prihaja do hude ponavljajoče se bolečine in/ali utripajoče bolečine na eni strani glave (v približno 1/3 primerov se pojavi na obeh straneh), spremljajo jo lahko še motnje vida, slabost, bruhanje, omotičnost, ekstremna občutljivost na zvok, svetlobo, dotik in vonj, mravljinčenje in omrtvelost obraza.

Migrena
(Foto: Facebook/5-minute crafts)

Vitamin B12 (riboflavin) se je pokazal za učinkovitega pri tistih, ki trpijo za migrenami, prav tako omega-3 maščobne kisline in magnezij. Pazite, da s prehrano vsakodnevno vnesete dovolj teh vitaminov, mineralov in maščob v telo, da bi preprečili migrene. Študija, izvedena leta 2011, je pokazala tudi, da je aerobna vadba lahko ravno tako učinkovita proti migrenam kot zdravila proti migrenam. Prav zato je priporočljivo tudi, da vsakodnevno telovadite. Pomaga lahko pritisk na naslednje akupresurne točke.

1. S kazalcem pritisnite na sredinsko točko na čelu med očmi. Pritisk zadržite 1 minuto;

2. Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pritisk postopno povečajte, medtem ko glavo rahlo nagnete nazaj. Imejte zaprte oči in globoko dihajte. Držite ti točki eno minuto.

Masaža - migrena
(Foto: Facebook/5-minute crafts)
Masaža - migrena
(Foto: Facebook/5-minute crafts)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Sinusi

Sinusni glavobol se pojavi, ko se vnamejo sinusi, saj to lahko vodi do močnih bolečin. Sinusni glavobol povzroči vnetje in pogosto ga spremlja vročina, močan pritisk okoli oči, ličnic in na čelu.

Sinusi
(Foto: Facebook/5-minute crafts)

Če se spopadate s tem glavobolom, spijte veliko tekočine, da hidrirate svoje telo. Topla voda lahko pomaga odpreti sinuse in zmanjševati vnetje. Vitamin C je pomemben antioksidant, ki lahko pomaga blažiti vnetje, zato jejte veliko sadja in zelenjave z vitaminom C. Pijete lahko tudi zeleni čaj, ki je bogat z antioksidanti. Pomaga tudi masaža naslednjih akupresurnih točk:

1. Uporabite kazalca obeh rok, da pritisnete pod ličnicami, direktno pod centrom vaših oči. Držite to točko eno minuto in s prsti nekoliko potiskajte stran od nosu. 

2. S palcem in kazalcem pritisnite na točki, kjer se pričnejo obrvi in za nekaj sekund zadržite pritisk. 

Sinusi1
(Foto: Facebook/5-minute crafts)
Sinusi11
(Foto: Facebook/5-minute crafts)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol je najpogostejši tip glavobola, ki ga občutimo kot nenehno bolečino ali pritisk okoli glave, še posebej na področju senc ali na zadnji strani glave ali vratu. Občutimo ga lahko tudi kot sevajočo bolečino nad in pod očmi. Tenzijski glavobol ni tako močan kot migrena, zato navadno ne povzroča slabosti ali bruhanja. Strokovnjaki menijo, da ta tip glavobola lahko sproži zakrčenost vratu ali mišic na glavi, kar je lahko posledica stresa.

Tenzijski glavobol
(Foto: Facebook/5-minute crafts)

Ingverjev čaj lahko pomaga blažiti vnetje. Pepermintovo olje pa nanašajte na področje vratu in glave, kar bo pomagalo sprostiti mišice. Kombinacija teh naravnih pripravkov bo pomagala ublažiti napetosti v vratu in glavobol. Pomaga tudi pritisk na akupresurno točko na rokah in ramah.

1. Akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem in z izvajanjem pritiska nanjo lahko ublažimo tudi glavobol. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajajte pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

2. Poiščemo točko v jamici na vrhu rame, palec ali dva vstran od spodnjega dela vratu. Odlično učinkuje proti glavobolom ter sprošča napetost v vratu, ramenih in čeljusti.

Tenzijski glavobol
(Foto: Facebook/5-minute crafts)
Tenzijski glavobol
(Foto: Facebook/5-minute crafts)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Glavobol v skupkih

Glavobol v skupkih se običajno pojavi na predelu enega očesa in se pogosteje pojavi pri moških kot ženskah. Pojavi se lahko nenadno in povzroči močno, izčrpavajočo bolečino na enem delu glave. Pojavlja se v ciklih in lahko za nekaj časa izgine, nato pa znova izbruhne. Spremlja ga lahko tudi zamašen nos ali izcedek iz nosu, prav tako solzenje oči. Vzrok zanj ni znan, a ta tip glavobola se pojavi, ko se aktivirajo živčne povezave na dnu glave.

Glavoboli v skupkih
(Foto: Facebook/5-minute crafts)

Snov, imenovana kapsaicin, lahko pomaga. Dobimo jo v kajenskem popru, ob glavobolu pa je najbolje, da uporabimo kremo s kapsaicinom, ki jo nanesemo na predel, kjer čutimo bolečino. To lahko pomaga ustaviti živčne signale. 

1. Pomaga tudi masaža senc na strani glave, kjer se pojavlja bolečina. Za nekaj sekund pritisnite na to točko ali izvajajte krožne gibe in masirajte področje senc.

2. Še ena točka se nahaja v jamici na predelu rok med mezincem in prstancom. Pritisnite na to točko in zadržite za 5 sekund, nato popustite. Pritisk večkrat ponovite. 

Glavoboli v skupkih
(Foto: Facebook/5-minute crafts)
Glavoboli v skupkih
(Foto: Facebook/5-minute crafts)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
karamba34 14.11.2017 11:07:38
odkar sem spoznal tamlado, me glava več ne boli.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave