18.06.2018
LJ
29° / 14°
Hujšanje To je ključna napaka, ki jo delamo pri hujšanju Kuhinjska krpa Pazite, da vas ne zastrupi kuhinjska krpa Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Možgani Poglejte. To kajenje naredi možganom

Je pokanje sklepov nevarno?

Vam pogosto pokajo sklepi pa niste prepričani ali gre za kaj nevarnega ali povsem običajnega? Preverite, kaj pomeni, če vam zaškrta v kolenu, gležnju, če vam 'poči' v komolcu, kolku, rami …

sklepi
Pokanje sklepov je lahko nekaj povsem neškodljivega ali pa kazalec resnejše poškodbe. (Foto: iStockphoto)

Le komu še niso zaškrtala zapestja ali popokali členki v prstih? Načeloma se nebolečega zvoka, ki se pojavi ob tem ni potrebno bati, zaskrbljujoče pa je glasno pokanje sklepov, ki ga spremlja bolečina. Vsak sklep namreč drži skupaj zapleten sistem ligamentov, kit in mišic, zvok, ki nastane ob 'pokanju' pa je odvisen od tega, kako so ti ligamenti poravnani. Kdaj je škrtanje in pokanje znak hujše težave?

Ramena

Ali je pok v ramenu nevaren, je odvisno predvsem od tega, koliko ste stari. Pri osebah, ki so mlajše od 35 let, je lahko pok posledica nestabilnosti sklepa, še posebej, če nimate okrepljenih ramenskih mišic, ali pa zasuk sklepa povzroči, da se okrogla kost v ramenu premakne in poskoči ven iz svojega naravnega položaja in takrat glasno poči. “To je pogosto posledica ramenske poškodbe, s fizioterapijo pa je v največ štirih mesecih v večini primerov ramo mogoče namestiti nazaj na svoje mesto,“ pravi ortopedski kirurg Peter Brownson, specialist za poškodbe ramen in komolcev. “Če ste stari od 35 do 60 let pa je pokanje v ramenu, ki ga spremlja bolečina – na primer, ko daste roko čez glavo ali za hrbet, lahko posledica vnetja kit, ki obkrožajo ramenski sklep in običajni del staranja.“ Kot pravi, je vnetje, še posebej v začetni fazi, mogoče popolnoma ozdraviti s fizioterapijo, če je odkrito v poznejši fazi pa lahko vnetje zmanjšajo z injekcijami steroidov. “V kar najhujših primerih, ko pokanje spremlja močna bolečina, pa je potrebna tudi operacija,“ dodaja.

pisarna
Pokanje v ramenih je lahko tudi znak staranja. (Foto: iStockphoto)

Komolci

Pogosto slišite škrtanje in pokanje v komolcu? Če je škrtanje moteče in se vam komolec pogosto zaskoči v pokrčenem položaju, je to morda posledica plavajočega delčka hrustanca ali kosti, ki se je odtrgal in preprečuje normalno gibanje sklepa. “Košček odlomljenega hrustanca lahko poapni, zaradi česar se sklep zatakne. Ko sklep odskoči nazaj na svojo mesto, običajno poči ali 'klikne',“ razlaga dr. Brownson. Lahko pa je pokanje, če ga oseba občuti predvsem v notranjem delu komolca, lahko tudi posledica poškodbe podlahtničnega oziroma ulnarnega živca, ki je odgovoren za nenavaden 'električni' občutek, ko se udarimo v komolec.

Kolki

Pri kolkih se najpogosteje pojavlja zvok, ki spominja na tlesk. Specialist za kolke in kolena, kirurg Alasdair Santini pravi, da do tega pride, ko se debelejša plast vlaknastega tkiva, ki drži nožno mišico zatakne na zunanji strani stegenske kosti. “Pok v kolku je zelo redko boleč in običajno ne gre za nič, zaradi česar bi nas moralo skrbeti,“ razlaga in dodaja, da je posebej pogost pri ženskah in ga je mogoče omiliti z raztegovalnimi vajami.

pokanje s prsti
Pokanje s prsti ne povzroča artritisa. (Foto: Google)

Dlani in zapestja

Nekateri sicer trdijo, da pokanje členkov povzroča artritis, vendar to sploh ne drži. Ortopedski kirurg Mike Hayton, specialist za dlani in zapestja namreč pravi, da za to ni nobenih dokazov. “Ko raztegnete ali potegnete členek na prstu, v bistvu raztegujete majhno 'vrečko' zaščitne tekočine v sklepu. Ko ga povlečete, se iz te vrečke sprostijo mehurčki naravnih plinov, ki povzročijo pokanje.“ Drugo najpogostejše pokanje v dlaneh pa je posledica De Quervainove bolezni. Gre za pokanje, ki se pojavi, če upognete palec proti dlani in zaslišite pok, podoben loputanju vrat. Dr. Hayton pravi, da gre za zvok, ki nastane, ko vezi ob upogibu palca nazaj poskočijo iz svojega ležišča, nekakšnega tunela, v katerem ni več zaščitne tekočine in zato drgnejo ob stene tega tunela. “To se lahko zgodi vsakomur, ne glede na starost, pogosteje pa se pojavlja pri nosečih ženskah in osebah, ki veliko dvigujejo,“ dodaja. Vnetje je mogoče pozdraviti s pomočjo steroidov, včasih pa je potreben manjši operativni poseg pod lokalno anestezijo, s katerim namestijo vezi. Pokanje ob korenu palca, ki ga spremlja močna bolečina, pa je kljub vsemu lahko znak artritisa.

Gležnji

Najglasnejši zvok, ki ga lahko povzročijo človeški sklepi je zvok, ki spremlja pretrganje Ahilove tetive in spominja na strel z orožjem. Močan zvok je posledica popustitve izjemno visokega pritiska v vezi ob pretrganju. “Lahko pa se vez pretrga tudi brez vsakega zvoka in ljudje sploh ne opazijo, kaj se jim je zgodilo, dokler nekaj trenutkov kasneje ne začutijo izjemne bolečine,“ pravi ortopedski kirurg Rohit Madhav. Zdravljenje obsega ali operacijo, s katero zašijejo raztrgana dela tetive skupaj ali pa nošenje mavca, ki sega do kolena in je oblikovan tako, da zaradi lažjega celjenja tetive prsti pacienta gledajo navzdol.

Kljub temu pa ni vsak pok znak pretrgane Ahilove tetive. Nekoliko blažji zvok se pojavi lahko ob pretrganju vezi, ki obkrožajo gleženj zaradi padca ali nerodnega koraka. Zaradi poškodbe teh vezi se pokanje v gležnju lahko pojavlja tudi več let zatem. Če vezi pri tem močno poskakujejo, je operacija edina opcija. “Pokanje se zgodi, ker se kost v gležnju za trenutek odmakne od golenične kosti in pri tem ustvari vakuum v obkrožajoči tekočini,“ še razloži dr. Madhav. Ob zvinu gležnja običajno ni nobenega zvoka, saj se ligamenti raztegnejo in ne pretrgajo, ob tem pa dr. Madhav še dodaja, da se v kar 85 odstotkih zvini pozdravijo brez operacije, z veliko počitka, obkladki in lajšanjem otekline z dvigovanjem noge.

poškodba
Na kolena pritiskamo tudi z do sedemkratno silo naše telesne teže. (Foto: iStockphoto)

Kolena

Kolena so obremenjena praktično cel dan, saj med gibanjem občasno na njih deluje pritisk, velik skoraj toliko kot sedemkratnik vaše telesne teže. Pokanje kolen je tako le glasen protest zaradi preobremenitve. Če se udarite v koleno, je to lahko zelo boleče, če pri tem izkušate težave tudi pri obremenjevanju kolena ali v njem slišite škrtanje, obstaja možnost, da ste si poškodovali hrustanec. Poškodbe kolenskega hrustanca so pogoste predvsem pri mladih športnikih, ki trenirajo športe pri katerih so kolena močno obremenjena – nogomet, hokej … Če se ne ukvarjate s športom in ravno tako slišite pokanje kolena, ki ga spremljata topa bolečina in občutek, da se vam nekaj drobi v kolenu, pa gre lahko tudi za artritis. “Ko se hrustanec v kolenu obrabi, začne ena kost drgniti ob drugo, zaradi tega imajo pacienti občutek, da se jim v kolenu nekaj drobi,“ pravi dr. Santini. “V primeru hude obrabe hrustanca je tako potrebno premisliti o operaciji nadomestitve sklepa.“

Prsti na nogah

Pri prstih na nogah se najpogosteje pojavlja nekakšno klikanje med prsti, ki ga povzroča Mortonov nevrom, pravi dr. Madhav. “Gre za progresivno stanje, do katerega pride zaradi prekomernega teka ali hoje. Posledica preobremenitve je otekanje živca v blazinicah in stopalu.“ Klikanje je tako posledica drgnjenja oteklega živca ob kosti v stopalu. Poškodba se lahko pojavi tudi zaradi nošenja tesnih čevljev ali obutve z visokimi petami, zato je v kar 15 odstotkih pogostejša pri ženskah. Zdravljenje obsega injekcije steroidov, ki zmanjšajo oteklino ali pa odstranitev otekline.

bolečina
Škrtanje s čeljustmi ni nevarno in običajno ne kaže na nič hujšega, res pa je, da je škrtanje, ki ga spremlja bolečina, lahko posledica nepravilno poravnanih zob ali stresa. (Foto: iStockphoto)

Čeljust

Težave s škrtanjem čeljusti naj bi imelo kar 10 odstotkov ljudi, pravi revmatolog dr. Tom Kennedy. Škrtanje je posledica preskakovanja hrustanca, ki leži med čeljustno kostjo in lobanjo. Običajno ne gre za nič nevarnega, če vas ob tem mučijo bolečine v čeljusti, pa obstaja možnost, da imate tako imenovani TMJ (temporomandibular joint dysfinction oziroma težave s čeljustmi), ki po besedah dr. Kennedyja nastane zaradi napetosti v mišicah, ki povzroča premikanje čeljusti med spanjem in je reakcija na stres. “TMJ je včasih posledica neravnega ugriza oziroma slabe naravnanosti zob,“ dodaja in svetuje vsem, ki izkušajo podobne težave, naj obiščejo svojega zobozdravnika ali pa zdravnika, ki bo predpisal ustrezno fizioterapijo in tablete, ki bodo pomagale sprostiti čeljustno mišico.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
AyraLinwood 06.05.2014 19:18:54
sem stara 17 let in imam vnetje sklepov v ramenskem delu...poka mi sklep na palcu, v obeh rokah, pri ramenih in spodaj na gležnjih ter palcu na nogi -.-...če jih preveč obremenjujem me začnejo močno boleti (mela sem že včasih tudi malce otečene)...na prst na nogi sploh ne smem stopiti -.-"...jem pa predpisane tablete proti bolečinam....in sedaj se sprašujem kaj bo z mano ko bom stara 50 let -.-
 
anja286 02.10.2010 17:30:21
pojdi k drugemu zdravniku po dodatno mnenje, drugač je pa tole članek in ne forum, tko da dvomim, da ti bo kdo znal odgovorit...
 
djseven 01.10.2010 20:29:06
pozdravleni
star sem 24 let,in pred 6 leti sem imel poškodovano levo koleno pri igri nogometa.
takrat je koleno zateklo v 20 sekundah in bolečine so bile neznosne se posebej pri prepogibanju.
zdaj ko je že 6 let mimo pa še kr naprej opažam da mi v kolenu poka,oz če stopim na kakšen neraven teren mi koleno spodrsne v notranji del torej sklecne,potem se pojavi bolečina in zatečenost.
zdravnik ravi da je vse vredu,jst pa mislim da je še kj več v tem,ker tudi obkladki več ne pomagajo.
prosim za nasvet
lp
AnaFlis 23.10.2011 16:03:00
Za bolečine so pogosto krive obrabe hrustanca in učinkovita naravna pomoč je z naravnimi kombinacijami glukozamina in dodatnih učinkovin:
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave