18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Plank 3 načini, kako spodbudimo delovanje presnove Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Kadilci za 50 odstotkov pogosteje potrebujejo to operacijo

Kajenje poveča tveganje za bolečine v križu, pri katerih je potrebna operacija hrbtenice, je pokazala švedska študija. V njihovih tridesetih letih so začeli preučevati moške, ki opravljajo težka fizična dela, in jih spremljali tri desetletja.

Bolečine v križu
Kajenje poveča tveganje za težave s spinalno stenozo, zožanjem hrbteničnega kanala. (Foto: iStock)

Raziskovalci so se osredotočili na en vzrok za bolečino v križu, in sicer je to ledvena spinalna stenoza, ko se bolečina pojavi zaradi zožanja hrbteničnega kanala. Običajno se to zgodi, ko se ljudje starajo, toda študija je pokazala, da kajenje ta proces lahko pospeši.

Švedi so spremljali skoraj 332 tisoč ljudi, ki so delali v gradbeništvu. Spremljati so jih začeli v njihovih tridesetih letih in jih spremljali tri desetletja. Čeprav so težka fizična dela opravljali vsi, se je pri kadilcih pogosteje pojavila težava s križem.

V primerjavi s tistimi, ki nikoli niso kadili, so imeli tisti, ki so pokadili vsaj 15 cigaret na dan, kar za 46 odstotkov večje tveganje, da bi potrebovali operacijo hrbtenice.

Pri kadilcih, ki so pokadili manj kot 15 cigaret na dan, je bilo tveganje za 31 odstotkov večje.

Tisti, ki so bili nekdanji kadilci, so imeli za 13 odstotkov večje tveganje.

"Kajenje je očitno dejavnik tveganja, da razvijemo zožanje hrbteničnega kanala, zaradi česar lahko potrebujemo operacijo," pove avtor študije dr. Arkan Sayed-Noor z univerze Umea. "Če prenehamo kaditi, lahko zmanjšamo tveganje."

Raziskovalci so sicer upoštevali tudi druge dejavnike tveganja – denimo staranje in prekomerno težo.

Več razlogov je, zakaj je dobro nehati kaditi, in to je le še eden od njih.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 6
godzila 14.01.2018 19:43:54
vsak bo od nekaj moral umret ,eni od cigaret eni od alkota ene bo avto povozil enim baba živce požre pa infarkt in še in še ,ko pride čas greš pa a si pil ,kadil al pa nič od tega ,matilda ima vse po vrsti rada,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
Bullschevik 14.01.2018 19:17:55
Škoduje jim posedanje pri kajenju in pitju kave, kadilcem manjka GIBANJA kot marsikomu, ki ni kadilec, vsi pa takoj k zdravniku, namesto , da bi se aktivirali.
pepikrlinca 14.01.2018 20:32:35
vsaj članek bi prebral preden pišeš
 
Herba 14.01.2018 10:21:07
bla, bla, bla. Upam, da te bedne raziskave in statistike delajo tej brezvezniki na lastne stroške.
celjan2 14.01.2018 09:10:55
nikoli nisem kadil in opravljal težkih fizičnih del. pri 55 letih diagnoza: spinalna stenoza na L4, L5 . hrbtenični kanal zožan na 1/3.
bracobaldo 14.01.2018 20:23:08
Zdaj začni.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave