22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Najpogostejši povzročitelji glavobola

Z glavobolom se vsaj enkrat v življenju srečamo skoraj vsi, nastane pa lahko kot posledica stresa, prehrane, zdravil, hormonskih težav, težav z ušesi, nosom, grlom … Kateri so najpogostejši vzroki glavobola?

Vsega imamo dovolj!
Glavobol vsaj enkrat v življenju doleti prav vsakogar. (Foto: iStockphoto)

Do glavobola pride, ko so različne strukture v glavi in vratu razdražene. Občutek bolečine v glavi pa je lahko velikokrat zavajajoč, saj se bolečina preko živčevja lahko iz enega dela glave prenese na drugega. Primer tega je bolečina v vratu, ki se lahko izrazi z glavobolom. Kaj so najpogostejši povzročitelji glavobola?

Stres in napetost mišic

Stres s seboj prinaša plitko dihanje, pospešen srčni utrip, povišan krvni pritisk in povečanje količine 'stresnih kemikalij' kot je na primer adrenalin v našem telesu. Stres lahko povzroči ali poslabša glavobol, zat, ker povzroči krčenje in zategnitev mišic še posebej v zgornjem delu hrbta, ramenih, vratu in glavi, ker zniža toleranco za bolečino, izniči učinek protibolečinskih tablet in povzroči znižanje endorfinov v organizmu, ki delujejo kot naravni anestetiki.

glavobol
Lahko je posledica stresa in napetosti mišic v hrbtu, ramenih in vratu.

Prehrana

Nekatere študije so pokazale, da igra prehrana pomembno vlogo pri povzročanju glavobolov in migren. Glavobol je tako lahko posledica nestabilnosti in nihanja krvnega sladkorja, kar lahko pripelje do krčenja arterij v glavi, pomanjkanja kofeina (kot posledica prekomernega uživanja kave ali pravih čajev), aditivov v prehrani (glavobol lahko povzroča mononatrijev glutamat) ali kemikalij v hrani, najpogosteje aminov, ki jih najdemo v agrumih, siru, okisani hrani (kumaricah, olivah …), pici, arašidih, čipsu, rdečem vinu, pivu, viskiju in šampanjcu.

Težave s čeljustjo

Zobni abscesi, infekcije po puljenju zob in težave s čeljustnim sklepom lahko povzročijo bolečino v določenem predelu glave, ki se nato lahko prenese na obraz ali glavo. Tudi neporavnani zobje lahko povzročijo glavobol, saj povečujejo napetost v čeljustnih mišicah.

Hormonske spremembe

Migrene prizadenejo več žensk kakor moških, nekateri raziskovalci pa zato verjamejo, da pri tem igrajo pomembno vlogo prav spolni hormoni. Pri približno polovici žensk, ki trpijo zaradi migrene, se ta pojavi v obdobju nekaj dni pred menstruacijo, zato določene študije, da je za to krivo zmanjšanje količine spolnega hormona estrogena v času menstruacije.

Težave z očmi

Če ima oseba težave z vidom, kot na primer daljnovidnost, običajno bolj napenja očesne mišice, saj si želi na ta način izostriti sliko. Prav to napenjanja očesnih mišic pa lahko pripelje do glavobola. Bolečino v predelu glave pa lahko povzročijo tudi bolezni, zaradi katerih se poveča pritisk v očesu (na primer glavkom).

Bolezni ušes, nosu in grla

Obstaja kar nekaj bolezni ušes, nosu in grla, ki lahko povzročijo glavobol. Najpogostejše med njimi so težave s sinusi, vnetje notranjega ušesa, bakterijske in virusne okužbe nosu, ušes in grla, alergije, angina ter zelo redko možganski tumorji.

glavobol
Glavobol je pogost spremljevalec bolezni ušes, nosu in grla. (Foto: iStockphoto)

Poškodbe živčevja

Do glavobola lahko pripeljejo tudi najrazličnejše poškodbe živčevja. Nekatera od stanj, ki povzročijo težave z živčevjem, so povišan krvni pritisk in sladkorna bolezen, ki poškodujeta krvne žile, okužbe, kot je na primer meningitis (vnetje možganskih ovojnic), ter poškodbe živčevja, ki jih povzročijo pomanjkanje vitaminov ali huda poškodba glave ali vratu.

Zdravila

Nekatera zdravila lahko pri občutljivih ljudeh poslabšajo glavobol. Taka zdravilo so predvsem kombinirane kontracepcijske tabletke, ki vsebujejo sintetično obliko estrogena in progesterona, anestetiki ob nepravilni uporabi in zdravila za sladkorne bolnike.

Glavobole in migrene pa lahko povzročijo in/ali poslabšajo tudi drugi dejavniki, vključno s slabo telesno držo, zaradi katere so določene mišice v vratu in hrbtu preobremenjene, 'maček', izpostavljenost izjemno nizkim ali visokim temperaturam, dehidracija, glasnost in vnetje arterij.

Če vas glavoboli mučijo pogosteje, kakor je to običajno, so dolgotrajni, ne popustijo in vas omejujejo, obiščite strokovno pomoč. Obiščete lahko svojega osebnega zdravnika, nevrologa, dietetika, kiropraktika, fizioterapevta, zobarja ali pa poiščete strokovnjaka s področja alternativnih zdravstvenih metod. Zapomnite si, da je glavobol ena najpogostejših bolezni na svetu, ki pa je zaradi tega nikakor ne smete postavljati na stranski tir.

Maček
Tudi prekomerno uživanje alkohola povzroči glavobol. (Foto: iStockphoto)

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
ljubim_masaze 01.12.2010 20:11:39
Tudi sama sem imela blazne glavobole. Ti so se ponavljali vsako večer. Zaradi teh nisem mogla zaspat. Prijateljica mi je svetovala naj grem k maserju v Ljubljano- Masaža Ogrin; po 3 terapijah katerih sem imela, me je glavobol minil. Zdaj je leto in 3 mesece od tega-glavobolov pa zares ni. Vsako večer zaspim brez tablet in se zvečer ne zbujam več (kot sem to počela prej).
Priporočala bi vam, da se obrnete na maserja Ogrina, vsi, ki imate glavobole ali karkoli podobnega.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave