16.11.2018
LJ
11° / 6°

Bronhiolitis

Bronhiolitis je vnetje malih dihalnih poti v pljučih.

Gripa
Bronhiolitis je vnetje malih dihalnih poti v pljučih. (Foto: iStockphoto)

Bronhiolitis je sezonsko obolenje spodnjih dihal, ki ga povzročajo različni virusi. Najpogostejši povzročitelj je respiratorni sincicijski virus (RSV), ki je zelo pogost in vodi do blažjih simptomov pri odraslih in starejših otrocih, lahko pa je zelo nevaren za majhne dojenčke, še posebej nekatere, ki so v bolj tvegani skupini.

Bronhiolitis
Pri bronhiolitisu gre za vnetje bronhiol, ki vodijo do pljuč. Bronhiole otečejo in se napolnijo s sluzjo, kar oteži dihanje. Še posebej je to problematično pri dojenčkih in majhnih otrocih, ki imajo majhne dihalne poti, pri čemer se te hitreje zaprejo. (Foto: kidshealth.com)

Izbruh tega virusa se najpogosteje pojavlja na začetku jeseni in vse do pozne pomladi, povzroča pa okužbo pljuč in dihalnih poti. Drugi virusi, ki so še povezani z bronhiolitisom, so rinovirus, influenza in človeški metapneumovirus.

Pri bronhiolitisu gre za infekcijo najmanjših dihalnih poti, imenovanih bronhiole, ki vodijo do pljuč. Ko pride do vnetja bronhiol, te otečejo in se napolnijo s sluzjo, kar oteži dihanje. Posebej nevaren je za dojenčke in majhne otroke, saj so njihove dihalne poti majhne in se hitreje zamašijo kot pri odraslih in večjih otrocih. Tipično se pojavlja v prvih dveh letih življenja, vrhunec pa doseže med tretjim in šestim mesecem starosti. Pogostejši je pri fantkih, otrocih, ki se niso dojili, otrocih, ki odraščajo v veččlanskih družinah, in tistih, ki so izpostavljeni cigaretnemu dimu. Stanja, ki povečujejo možnosti za težjo obliko bronhiolitisa, so prezgodnje rojstvo, predhodno kronično obolenje srca ali pljuč in oslabljen imunski sistem, kar je lahko tudi posledica drugih bolezni in jemanja zdravil. Otroci, ki so preboleli bronhiolitis, imajo več možnosti, da bodo v prihodnosti razvili astmo. Kljub vsemu še ni jasno, ali bronhiolitis povzroči ali le sproži astmo, ali pa so otroci, ki prej ali slej razvijejo astmo, preprosto bolj nagnjeni k bronhiolitisu v otroštvu. Na to temo se še opravljajo klinične študije, ki bodo razjasnile povezavo.

Znaki in simptomi

Prvi simptomi bronhiolitisa so navadno precej podobni prehladnemu obolenju:

- zamašen nos;
- izcedek iz nosu;
- blag kašelj;
- blaga vročina.

Po dnevu ali dveh se ti simptomi poslabšajo, predvsem se poslabša kašelj in nastanejo piskajoči zvoki med izdihom.

Včasih se pojavijo še naslednje težave:

- hitro, plitko dihanje;
- hiter utrip srca;
- vdolbinice ali sence na vratu ali prsih, ki so posledica oteženega dihanja, imenovanega retrakcija;
- razdraženost, težave s spanjem in znaki utrujenosti ali znaki – globokega spanja (letargije).

Otroci imajo navadno slab apetit in ne jedo in ne pijejo dovolj, zaradi česar lahko dehidrirajo. Pojavi se lahko tudi bruhanje po kašljanju. Redko se pri dojenčkih, še posebej tistih, rojenih prezgodaj, pojavijo epizode prenehanja dihanja (apnea), ki se pojavijo pred razvojem drugih simptomov.

Pri najbolj ogroženih otrocih se lahko simptomi hitro poslabšajo. Otrok s hudo obliko bronhiolitisa lahko zaradi slabega gibanja zraka po telesu postane omotičen, njegova koža se lahko obarva modro (cianoza), kar je najbolj vidno na ustnicah in pod nohti na rokah.

Otroci v vrtcu
Dojenčki v vrtcih in v dnevni oskrbi imajo več možnosti, da se okužijo s tem virusom, saj so v stiku z več majhnimi otroki. (Foto: iStockphoto)

Nalezljivost

Virusi, ki povzročajo bronhiolitis, so nalezljivi in se prenašajo kapljično, prek majhnih kapljic in tekočine, ki se širi prek kihanja, kašlja, smeha in dotikov. Dojenčki v vrtcih in v dnevni oskrbi imajo več možnosti, da se okužijo s tem virusom, saj so v stiku z več majhnimi otroki.

Preprečevanje

Najboljši način za preprečevanje širjenja virusov, ki povzročajo bronhiolitis, je redno umivanje rok. Poleg tega so iz UKC Ljubljana sporočili, da je pomembno, da prehlajeni otroci ostanejo doma in da starši iz varstva vzamejo tudi sorojence, ki bi lahko okužbo prenesli naprej ali bi jo prinesli iz vrtca in tako okužili dojenčka. V tem času naj starši tudi omejijo obiske, zlasti majhnih otrok, odsvetujejo pa tudi obiskovanje nakupovalnih centrov ali drugih zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi z majhnimi otroki. Priporočljivo je gibanje na svežem zraku, otrok pa naj ostane doma, dokler popolnoma ne ozdravi. Pomembno je še, da starši ne kadijo v bližini otrok, saj lahko otroci, ki so izpostavljeni cigaretnemu dimu, razvijejo hujšo obliko bronhiolitisa.

Dehidracija - 1
Najboljše zdravljenje za večino otrok je, da med obolenjem telesu omogočimo zadostno količino tekočine. (Foto: iStockphoto)

Čeprav cepiva proti bronhiolitisu še niso razvili, obstajajo zdravila, ki zmanjšajo nevarnost bolezni. Ta vsebuje protitelesa proti virusu RSV in se ga injicira mesečno med vrhuncem sezone virusa RSV. Zdravilo je priporočljivo le za dojenčke, ki imajo povišano tveganje za razvoj hude oblike te bolezni. To so tisti, ki so rojeni prezgodaj ali so imeli kronično obolenje dihal in srca.

Inkubacijska doba in trajanje

Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava simptomov) se giblje od nekaj dni do enega tedna, odvisno od okužbe, ki povzroča bronhiolitis. Primeri bronhiolitisa navadno trajajo približno 12 dni, a otroci s hujšo obliko okužbe lahko kašljajo še nekaj tednov pozneje. Vrhunec bolezni je navadno drugi ali tretji dan po tem, ko otrok začne kašljati, in po tem, ko se pojavijo težave z dihanjem. Stanje se nato začne izboljševati.

Zdravniško zdravljenje

K sreči je večina primerov bronhiolitisa blagih in ne potrebujejo profesionalnega zdravljenja. Antibiotiki v tem primeru niso uporabni, saj bronhiolitis povzročajo virusi, antibiotiki pa so učinkoviti samo proti bakterijskim okužbam. Lahko pa zdravniki v primeru dehidracije pomagajo pri nadomeščanju tekočin z infuzijo in pri dodatnem zdravljenju s kisikom. V redkih primerih otrokom pomagajo pri dihanju z respiratorjem, dokler se stanje ne izboljša.

Zdravljenje doma

Najboljše zdravljenje za večino otrok je, da v času obolenja telesu omogočimo zadostno količino tekočine. A da poskrbimo, da otrok spije dovolj tekočine, je včasih problematično, saj zaradi posledic bronhiolitisa zavračajo hrano in pijačo. Tako jim je treba ponuditi tekočino v majhnih količinah v čim pogostejših intervalih. Suh zrak, ki je posledica segrevanja prostorov, še posebej pozimi, lahko povzroči, da je sluz gostejša in zato še bolj zapira dihalne poti. Pri tem so vam lahko v pomoč vlažilniki zraka, ki bodo sprostili dihalne poti in olajšali kašelj. Da bi sprostili zamašitev nosu, nosek redno čistite s fiziološko raztopino, visoko temperaturo pa nižajte s sredstvi proti vročini. Včasih pri dihanju pomaga tudi, če otroka držite v bolj pokončnem položaju.

Sistematski pregled
K sreči je večina primerov bronhiolitisa blagih in ne potrebujejo profesionalnega zdravljenja. Kljub vsemu je zdravnika treba obiskati ob nekaterih znakih. (Foto: iStockphoto)

Kdaj k zdravniku?

K zdravniku je treba v naslednjih primerih:

- Hitrejše dihanje kot običajno, še posebej, če ga spremljajo retrakcije in piskanje v pljučih;
- če otrok bruha, ne pije ali težko pije;
- je bolj zaspan kot običajno;
- ima visoko vročino;
- kašelj se slabša;
- zdi se zaspan ali utrujen.

Takojšnjo pomoč poiščite v primeru, da ima otrok težave z dihanjem ali če kašelj, retrakcije in piskanje v pljučih postanejo vse slabše. Vsekakor tudi v primeru modrih ustnic in nohtov na rokah.

 

»Vir: dr. Miriam Stoppard – Zdravstveni vodnik za vso družino«, prevod: Mateja Pirš, Barbara Krevel, Martin Kocjan, Sabina Lodrant, Senja Požar, Liza Grčar, Marjeta Koren, Mladinska knjiga Založba, leto objave 22.02.2007.

Že odgovorjena vprašanja

Živan Krevel
HOMEOPATIJA

Bronhiolitisi pri triletniku in homeopatsko zdravljenje

Ključne besede: bronhiolitis, homeopatija

Simptomi: Bronhiolitis

Deli telesa: PLJUČA

Opis: Homeopatija! Pri 3-letnem sinu smo imeli hude težave z bronhiolitisi (večkrat bili v bolnišnici, ker je potreboval kisik, inhalacije, medrol, ...). Trenutno je v mirovanju, alergeni testi so vse ... več


Živan Krevel
HOMEOPATIJA

Ponavljajoči se bronhiolitisi pri 19. mesecev stari punčki

Ključne besede: bronhiolitis, homeopatija

Simptomi: Bronhiolitis

Deli telesa: PLJUČA

Opis: Spoštovani! Hči, stara 19mes ima ponavljajoče težave z dihanjem. Ob vsakjem prehladu se pojavi hudo oteženo dihanje. Pediatri omenjajo bronhiolitis, možnost astme itd. Pred tednom dni pa naj bi šlo ... več


Tanja Gržetić-Romčević
PULMOLOGIJA

Sarkoidoza

Ključne besede: sarkoidoza

Simptomi: Bronhiolitis

Deli telesa: PLJUČA

Opis: Pozdravljeni, čez noč so mi začeli otekati gležnji in to se sedaj vleče že kar tri tedne. Zjutraj je malo boljše, vendar kljub temu, da oteklina čez noč skoraj izgine, me zjutraj gležnji pečejo in ... več



Tanja Gržetić-Romčević
PULMOLOGIJA

otrok, bronhiolitis

Ključne besede: bronhiolitis

Simptomi: Bronhiolitis

Deli telesa:

Opis: Spoštovani, sin je prebolel bronhiolitis in je bil tudi hospitaliziran. Drugače hodi v vrtec. Zanima me, glede na to, da svetujejo 14 dni domače nege, ali to res pomeni, da še 14 dni ne sme v ... več


Štefan Spudič
OTORINOLARINGOLOGIJA

VNETJA UŠES PRI DOJENČKU, IMUNOST, OKUŽBE

Ključne besede: VNETJA UŠES PRI DOJENČKU, IMUNOST, OKUŽBE

Simptomi: Bronhiolitis, Bronhitis, Krup (Laringitis), Prehlad, Sindrom nenadne smrti dojenčka, Sinusitis, Slabokrvnost (Anemija), Trebušni krči, Vnetje srednjega ušesa

Deli telesa: NOS, OČI, USTA, UŠESA, ALERGIJE IN IMUNSKI SISTEM, INFEKCIJE

Opis: Spoštovani! Pišem zaradi svoje petmesečne vnukinje.Ima silne težave z ušeski, trenutno je spet v bolnišnici, kar naprej jemlje antibiotike, zdravniki pravzaprav ne vedo, kaj storiti, ker menda ... več


Andrej Sirnik
RENTGENOLOGIJA IN RADIOLOGIJA

rtg pc

Ključne besede: rtg pc, tiščanje v prsih

Simptomi: Bronhiolitis, Bronhitis

Deli telesa: PLJUČA

Opis: Pozdravljeni! Že dobre pol leta čutim zbadajoče bolečine v prsnem košu, ki se pojavljajo nekje na dva dni in minejo po nekaj urah. Imam tudi bolečine v hrbtenici, kolenu in mišicah. Bila sem ... več


Štefan Spudič
OTORINOLARINGOLOGIJA

PALETA ORL PROBLEMOV

Ključne besede: PALETA ORL PROBLEMOV

Simptomi: Angina (Tonzilitis), Astma, Bronhiolitis, Bronhitis, Gastroezofagealni refluks,hiatalna kila, zgaga, Gingivitis, Konjunktivitis, Labialni herpes, Prehlad, Seneni nahod, Sinusitis

Deli telesa: GLAVA, NOS, USTA, UŠESA, ALERGIJE IN IMUNSKI SISTEM, INFEKCIJE, VRAT/GRLO

Opis: Pozdravljeni. Letošnje poletje je zame prava mora. Kmalu po koncu šole, sem dobil angino, ter pri zdravniku dobil Ospen 1500 (na 8 ur 1 tableto) , vendar sem se po 10 dnevnem jemanju tablet ... več


Štefan Spudič
OTORINOLARINGOLOGIJA

KAŠELJ, HRIPAVOST

Ključne besede: KAŠELJ, HRIPAVOST

Simptomi: Angina (Tonzilitis), Anksioznost, Astma, Bronhiolitis, Bronhitis, Fobije, Gastroezofagealni refluks,hiatalna kila, zgaga, Gripa, Kašelj, Pljučni rak, Pljučnica, Prehlad, Rak na grlu

Deli telesa: GLAVA, OČI, USTA, ALERGIJE IN IMUNSKI SISTEM, HORMONI, INFEKCIJE, PRSNI KOŠ, PLJUČA, VRAT/GRLO

Opis: Pozdravljeni! Za vas imam eno vprašanje, katero se tiče mojega očeta. Star je 47 let. Pred 3 tedni je začel kašljati in glas mu je hripav. Bil je pri osebni zdravnici. Ta mu je predpisala lekadol ... več


Štefan Spudič
OTORINOLARINGOLOGIJA

MANDLJI, VNETJA

Ključne besede: MANDLJI, VNETJA

Simptomi: Angina (Tonzilitis), Bronhiolitis, Bronhitis, Gastroezofagealni refluks,hiatalna kila, zgaga, Infekcijska mononukleoza, Kašelj, Prehlad

Deli telesa: GLAVA, USTA, ALERGIJE IN IMUNSKI SISTEM, INFEKCIJE

Opis: Pozdravljeni, moje vprašanje se nanaša na mandlje in njihovo odstranitev.Stara sem 18 let. Sem velikokrat prehlajena in grlo me zelo boli, kdaj tako hudo da komaj diham in samo kašljam. Začela sem ... več


Štefan Spudič
OTORINOLARINGOLOGIJA

ZAMAŠEN NOS, ASTMA, ALERGIJA?, TERAPIJA

Ključne besede: ZAMAŠEN NOS, ASTMA, ALERGIJA?, TERAPIJA

Simptomi: Alergije, Anafilaksija, Astma, Bronhiolitis, Bronhitis, Cushingov sindrom, Čezmerna poraščenost, Ekcem, Glavobol, Kašelj, Konjunktivitis, Kontaktni dermatitis, Krup (Laringitis), Preobčutljivost kože za sončno svetlobo, Seneni nahod, Sinusitis, Smrčanje, Vnetje srednjega ušesa

Deli telesa: GLAVA, NOS, OČI, USTA, UŠESA, ALERGIJE IN IMUNSKI SISTEM, HORMONI, INFEKCIJE, PLJUČA, VRAT/GRLO

Opis: Spoštovani! Sem 28-letna mamica dveh majhnih otrok. Že 3 mesece imam težave z zamašenostjo nosu. Sem astmatik in jemljem Asmanex twisthaller 400 1x/dan ter tablete Moncasta 1 zvečer pred spanjem. Da ... več


Štefan Spudič
OTORINOLARINGOLOGIJA

PREHLAD, KOMPLIKACIJE, IZGUBA VOHA

Ključne besede: PREHLAD, KOMPLIKACIJE, IZGUBA VOHA

Simptomi: Alergije, Astma, Bronhiolitis, Bronhitis, Glavobol, Gripa, Kašelj, Krup (Laringitis), Prehlad, Seneni nahod, Sinusitis, Smrčanje, Vnetje srednjega ušesa

Deli telesa: GLAVA, NOS, USTA, UŠESA, ALERGIJE IN IMUNSKI SISTEM, INFEKCIJE, PLJUČA, VRAT/GRLO

Opis: Pozdravljeni! Pred več kot mesecem dni sem bila prehlajena. Ko je prehlad minil sem začela močno kašljati, pred dvema tednoma mi je izgil vonj in okus. Ves ta čas imam izcedke iz nosu, občutek imam ... več


Štefan Spudič
OTORINOLARINGOLOGIJA

FOKUS, ŽARIŠČE. ŽARIŠČNA TEORIJA

Ključne besede: FOKUS, ŽARIŠČE. ŽARIŠČNA TEORIJA

Simptomi: Alergije, Anafilaksija, Angina (Tonzilitis), Astma, Bronhiolitis, Lupus, Luskavica, Plešavost

Deli telesa: ALERGIJE IN IMUNSKI SISTEM

Opis: pozdravljeni trenutno se zdravim z Medrolom zaradi postinfekcijskega bronhiolitisa. napotena sem v ORL ambulanto zaradi suma na fokuse. ker mi ni nihče pojasnil kaj naj bi sploh to pomenilo, prosim ... več


Vlasta Kunaver
PEDIATRIJA

bronhitis

Ključne besede: bronhitis - okužbe dihal - odpornost

Simptomi: Bronhiolitis

Deli telesa: PLJUČA

Opis: bronhitis-sem mati 2,5 letnih dvojcic.pojavil se nam je bronhitis,zdravnica ga opravicuje z vrtcem in nenehnimi napadi viroz...kako naj ga dokoncno pozdravimo? homeopatija? glede na to da sem ... več


Štefan Spudič
OTORINOLARINGOLOGIJA

LARINGITIS, ASTMA

Ključne besede: LARINGITIS, ASTMA

Simptomi: Astma, Bronhiolitis, Bronhitis, Ekcem, Kašelj, Krup (Laringitis), Prehlad

Deli telesa: ALERGIJE IN IMUNSKI SISTEM, INFEKCIJE, PLJUČA, VRAT/GRLO

Opis: Pozdravljeni! Sem mama 8 letnega fantka ki ze dalj casa dobiva laringitisne napade. Te tezave so se pojavljle izljucno ob vecerih in ponoci med spanjem. Na zacetku sva morala po injekcijo v ... več


1 2

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Iskanje po vsebini

ksenija šelih martinec

Ksenija Šelih Martinec, dr. med.

GINEKOLOGIJA IN PORODNIŠTVO

Nataša Požar

Nataša Požar, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

Uroš Ahčan

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

Boštjan Meh

Boštjan Meh, dr. med.

OFTALMOLOGIJA

Ana Reiter

Maruska Reiter, dr. med.

AROMATERAPIJA

Tatjana Puc Kous

Tatjana Puc Kous, dr. med.

GASTROENTEROLOGIJA

Jože Lavrinec

Jože Lavrinec

DIETETIKA

Tadeja Hauptman

Tadeja Mantel Hauptman, dr. med.

DRUŽINSKA MEDICINA

Anamarija Meglič

Doc. dr. Anamarija Meglič, dr.med.

PEDIATRIJA - NEFROLOGIJA

petra dovc - popovi zdravniki

Petra Dovč

FIZIOTERAPIJA

Erik Vrabič

Prim. asist. Erik Vrabič, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

Jelena Berger

Jelena Berger, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

dr. Metka Adamič

Mag. Metka Adamič, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

Tatjana Mezeg

Tatjana Mezeg

FIZIOTERAPIJA

Štefan Spudič

Štefan Spudič, dr. med.

OTORINOLARINGOLOGIJA

POPovi zdravniki 2012 - 49

Mag. Dragica Marta Sternad

MOTNJE HRANJENJA

Andrej Sirnik

Andrej Sirnik, dipl.inž.rad.

RENTGENOLOGIJA IN RADIOLOGIJA

Erika Brajnik - 1

Erika Brajnik

NATUROPATIJA

Petra Štrus

Petra Štrus, dr. med.

TERAPIJA Z ŽIVALMI

Blaž Iskra

Blaž Iskra, dr. med.

TRAVMATOLOGIJA

Tanja Križaj

Tanja Križaj

NEVROFIZIOTERAPIJA

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave