22.04.2018
LJ
26° / 11°
Oglasno sporocilo

Divji kostanj – balzam za krčne žile

Izvlečke divjega kostanja vsebujejo zdravilne tablete ter zdravilne kreme in geli. Edinstven na trgu je zdravilni gel, ki vsebuje kombinacijo tako izvlečka divjega kostanja kot tudi heparina.

Krvni obtok tvorijo vene in arterije, po arterijah teče s kisikom obogatena kri, po venah pa se kri brez kisika vrača v pljuča. Več kot 80 % krvi je v venah, zato so te žile izredno pomembne za pravilno delovanje telesa. Vene imajo zelo težavno nalogo, saj morajo vse, ki ležijo pod ravnijo srca, premagovati silo težnosti, saj mora kri navzgor do srca in nato do pljuč. Venam pomagajo mišice, ki obdajajo le-te in zaklopke v njih, ki preprečujejo odtekanje krvi nazaj. Sistem zelo dobro deluje, dokler je vse brezhibno. V današnjem času pa je težko vse brezhibno. Premalo gibanja, prevelika telesna teža, preveč mastna in neuravnotežena prehrana, starost pa vplivajo na delovanje ven in na njihove bolezni. Bolezni ven so najprej neopazne, saj telo na neki način kompenzira primanjkljaje. Kaj se dogaja? Vene izgubijo prožnost in tonus/napetost. Na tonus/napetost ven vpliva dednost in hormoni. Tukaj lahko izpostavimo jemanje kontracepcijskih tablet in nosečnost. Med nosečnostjo se napetost ven zmanjša in pojavijo se krčne žile. Druga pomembna lastnost – prožnost, pa je povezana z mišicami, ki obdajajo vene. Zaradi debelosti in nedejavnosti so oslabele mišice ter ne morejo več primerno podpirati vene. Poveča se pritisk na zaklopke v venah in kri ne teče več nepretrgoma nazaj k srcu, ampak začne zastajati v nogah. Zaradi zmanjšanega tonusa in neprožnosti začnejo vene popuščati. Sčasoma pride do kroničnega venskega popuščanja.

Venitan forte

Kronično vensko popuščanje je zelo strokoven izraz. Kako se le to kaže na nogah/telesu?

Začne se z utrujenimi in bolečimi nogami ter z občutkom teže v nogah, nato se lahko pojavijo otekline na področju gležnjev in goleni, napetosti in krči v mečih ter kot vidni del, krčne žile. Le-te so najbolj pogoste in tudi najbolj opazne.

Poleg ven, ki ležijo globoko v mišicah in ki so zelo pomembne za pretok krvi, poznamo še površinske vene, ki so na nekaterih mestih opazne skozi kožo. Preveč razširjene površinske vene so tako imenovane krčne žile. Te vene na površini niso zelo pomembne za pretok krvi, saj gre skoraj 90 % krvi proti srcu po globokih venah. So pa zelo neestetske, moteče in celo boleče. Posebej je to problem za žene in dekleta, ki so seveda kdaj pa kdaj tudi v krilih.

Prizadetim venam pa je vseeno potrebno pomagati. Na voljo so mehanski ukrepi, ter geli in zdravila, ki vsebujejo izvlečke divjega kostanja. Pri mehanskih ukrepih so mišljene predvsem kompresijske nogavice, ki dajejo fizično oporo venam.

Druga možnost, kot rečeno, pa je divji kostanj, katerega so uporabljale že naše babice. Učinkovina iz divjega kostanja se imenuje ESCIN. Escine sestavljajo kemijsko gledano triterpenski saponini. Escini delujejo tako, da krepijo tonus – napetost venskih sten in tako zmanjšuje krhkost ter propustnost kapilar. Tako se seveda zmanjša otekanje žil in pospeši se krvni obtok. Zaradi pospešenega krvnega obtoka se zmanjša pojavnost in vidnost krčnih žil ter s tem tudi nevarnost za nastanek tromboz (krvnih strdkov). Pri daljšem zastajanju krvi v venah lahko pride do strdkov in le-ti so lahko življenjsko ogrožajoči. Poleg tega escini iz divjega kostanja preprečujejo zadrževanje vode, zaradi česar tudi pri oslabelih venah nastajajo otekline (edemi).

Venitan forte

Izvlečke divjega kostanja vsebujejo zdravilne tablete ter zdravilne kreme in geli. Edinstven na trgu je zdravilni gel, ki vsebuje kombinacijo tako izvlečka divjega kostanja kot tudi heparina. Heparin je drugače normalna sestavina človeškega organizma, preprečuje strjevanje krvi, s tem nastanek krvnih strdkov, ter deluje, to je pomembno, tudi protivnetno. Ta kombinacija je tudi edina primerna za nosečnice, pri katerih so zaradi hormonskega navala in velikosti prihajajočega dojenčka vene še posebej obremenjene.

Ta edinstveni zdravilni gel je Venitan forte gel. Tanko plast zdravilnega gela se enkrat do trikrat na dan nanese na kožo in se ga lahno vtre v kožo ter masira od spodaj navzgor. Gel nanašamo postopoma v manjših količinah. Pri razjedi goleni se gela ne sme nanašati na razjedo, lahko pa se ga nanese na okolico razjede, kjer je motena prekrvavitev. Pri krčnih žilah, ki jim z drugo besedo rečemo tudi varice, si lahko poleg gela hkrati pomagamo tudi s kompresijskimi nogavicami.

Venitan forte gel lahko uporabljajo tudi nosečnice. Sedaj ko je poletje, so težave z venami na nogah še bolj prisotne. Toplota razširi vene, ker se z večjo površino ven telo ohlaja. Venitan forte gel je brez vonja in ne masti kože. Majhen poseg vsak dan/majhna nega lahko zelo izboljša delovanje naših ven in s tem celotnega telesa.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Avtor: Mag. Irena Lukančič

»Vir: dr. Miriam Stoppard – Zdravstveni vodnik za vso družino«, prevod: Mateja Pirš, Barbara Krevel, Martin Kocjan, Sabina Lodrant, Senja Požar, Liza Grčar, Marjeta Koren, Mladinska knjiga Založba, leto objave 22.02.2007.

Že odgovorjena vprašanja

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Iskanje po vsebini

Jelena Berger

Jelena Berger, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

Anamarija Meglič

Doc. dr. Anamarija Meglič, dr.med.

PEDIATRIJA - NEFROLOGIJA

Andrej Sirnik

Andrej Sirnik, dipl.inž.rad.

RENTGENOLOGIJA IN RADIOLOGIJA

Erika Brajnik - 1

Erika Brajnik

NATUROPATIJA

Petra Štrus

Petra Štrus, dr. med.

TERAPIJA Z ŽIVALMI

petra dovc - popovi zdravniki

Petra Dovč

FIZIOTERAPIJA

Ana Reiter

Maruska Reiter, dr. med.

AROMATERAPIJA

Blaž Iskra

Blaž Iskra, dr. med.

TRAVMATOLOGIJA

Tatjana Puc Kous

Tatjana Puc Kous, dr. med.

GASTROENTEROLOGIJA

Tatjana Mezeg

Tatjana Mezeg

FIZIOTERAPIJA

Tanja Križaj

Tanja Križaj

NEVROFIZIOTERAPIJA

Erik Vrabič

Prim. asist. Erik Vrabič, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

Boštjan Meh

Boštjan Meh, dr. med.

OFTALMOLOGIJA

Jože Lavrinec

Jože Lavrinec

DIETETIKA

Uroš Ahčan

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

Štefan Spudič

Štefan Spudič, dr. med.

OTORINOLARINGOLOGIJA

Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

POPovi zdravniki 2012 - 49

Mag. Dragica Marta Sternad

MOTNJE HRANJENJA

Nataša Požar

Nataša Požar, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

ksenija šelih martinec

Ksenija Šelih Martinec, dr. med.

GINEKOLOGIJA IN PORODNIŠTVO

dr. Metka Adamič

Mag. Metka Adamič, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

Tadeja Hauptman

Tadeja Mantel Hauptman, dr. med.

DRUŽINSKA MEDICINA

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave