21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

4 razlogi, zakaj lahko prehitro osivite

Proces staranja je treba mirno sprejeti, tudi sivenje las. Je pa slednje lahko celo simptom kakšne zdravstvene težave, če se zgodi prezgodaj. Lahko nakazuje tudi na pomanjkanje vitamina B12 ali pa je opozorilo, da preveč kadite oziroma živite s preveč stresa.

sivi lasje
Normalno je, da lasje začnejo siveti nekje na sredini tridesetih let. (Foto: Thinkstock)

Do sivenja las pride, ker lasni mešički s staranjem proizvajajo vse manj melanina – pigmenta, ki obarva lase. Prvi sivi lasje se običajno pojavijo nekje na sredini tridesetih let. Pri petdesetih pa je povsem normalno, da imamo kar vidno osivele lase. Prezgodaj osivimo, če začnemo postajati sivi že pri dvajsetih. Vzrok je mnogokrat genetski. Če pa niso že starši prezgodaj osiveli, so vzroki lahko naslednji štirje.

Kajenje
Kajenje škoduje ne le koži, ampak tudi lasnim mešičkom. (Foto: Thinkstock)

1. Zdravstven vzrok

Prehitro sivenje las lahko povzročijo avtoimunske bolezni. Te napadajo celice v telesu in med temi celicami se lahko znajdejo tudi lasni mešički. Lasje lahko prej osivijo tudi zaradi težav z žlezo hipofize ali ščitnice. Pri težavah s črevesjem in prebavili tudi obstaja večje tveganje, da prej osivimo.

2. Kajenje

Ena najslabših stvari, ki jih lahko naredite za svojo kožo in lase, je, da kadite. Ne le na kožo obraza, kajenje vpliva tudi na lasne mešičke.

3. Kronični stres

To sicer še ni povsem potrjeno, a nekaj raziskav je že pokazalo, da očitno obstaja povezava tudi med stresom in osivelostjo. Med drugim so to nedavno dokazali na univerzi New York. Jasno je, da prekomeren stres slabo vpliva na celo telo.

4. Pomanjkanje vitaminov

Lasje lahko prej osivijo, če uživamo premalo vitamina B12. Najdemo ga v mesu, mleku, jogurtih in jajcih. Vegetarijanci pa lahko posežejo po gobah, tempehu in vrsti morske alge – nori. Ni pa treba na dan zaužiti zelo veliko tega vitamina. Odrasli ga potrebujemo samo 2,4 mikrograma na dan. Težava je le, da je v tako malo živilih.

V službi
Obstaja povezava med pretiranim stresom in sivenjem. (Foto: Thinkstock)
Mleko
Morda uživate premalo vitamina B12? Je v mleku. (Foto: Thinkstock)

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
Vig1 04.01.2017 12:42:29
Pri sivenju ima vlogo samo debelina in barva las. Čim debelejši so lasje hitreje osivijo in čim temnejši so lasje hitreje osivijo. Če imaš zelo goste in zelo črne lasje ti ne bo pomagalo prav nič in boš osivel že kmalu po 40. letu.
sanisani2 05.01.2017 15:30:33
Tukaj bi se pa s tabo kar strinjala. Pri rosnih 60. mi noben frizer z nevem kako licenco nebi naredil tako popolnih pramenov kot jih imam. Po naravi brinetka, vedno dolgolaska (od srede hrbta navzdol). Večni problem s spenjanjem las zaradi tankosti. Sedaj pa bummmmm. Mešanica brinete, svetlo blond, temno sive, do skoraj bele. Zadnji dve sta zreli, da jih skvačkam kot prt.Le kaj bo, ko bom popolnoma osivela. ????...
 
tatu123 04.01.2017 10:42:51
Kadim in pijem... imam že kar nekaj let, pa še vedno nimam niti enega sivega lasa, medtem, ko imajo mlajši od mene že kar precej pobeljeno
kajenje je zdravo 04.01.2017 08:39:22
Torej je kajenje krivo, da Lipicanci osivijo ze pr sedmih letih.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave