15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

5 naravnih trikov za sijočo kožo brez gubic in podočnjakov

Skrivnost bolj sijoče polti res obstaja. In sicer sta to sadje in zelenjava oranžne barve, pove nutricistka Mojca Cepuš. Zaupala nam je še, kako se lahko povsem naravno znebimo podočnjakov ter kožo dlje ohranimo bolj mladostno.

5 trikov za lepšo kožo brez podočnjakov

Nalagam..

Koža
Da ostane koža dlje brez gubic, uživajte veliko češenj, hrušk, jagod, grenivk, paprike in brokolija. (Foto: Thinkstock)

1. ZA BOLJ SIJOČO POLT - KAROTENI

Obstaja povsem naraven način, kako spremeniti svojo polt v bolj sijočo. Uživajte sadje in zelenjavo oranžne barve, pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Čudežna sestavina so karoteni. Antioksidanti, ki se v telesu spremenijo v vitamin A. "Nedolgo nazaj je bila narejena raziskava, v kateri so študentje, ki so uživali sadje in zelenjavo oranžne barve, imeli lepšo polt in bolj sijoč videz," razloži. Poleg tega karoteni izboljšajo sposobnost kože, da se brani pred sončnimi žarki, zaradi česar so marelice in korenček res idealna poletna malica.

Mojca Cepuš - 3
Nutricistka Mojca Cepuš: podočnjakov se boste znebili, če boste uživali zelenolistnato zelenjavo. (Foto: Aljoša Kravanja)

2. ZA KOŽO BREZ GUBIC - VITAMIN C

Obstaja tudi recept proti gubicam in ne, to ni najnovejša krema, to je obilica paprike, brokolija, peteršilja, grenivk, češenj, jagod in hrušk. Če bomo uživali dovolj vitamina C, bo naša koža dokazano ostala mladostna in napeta dlje časa. To pa zato, ker vitamin C sodeluje pri tvorbi kolagena, gube pa se pojavijo, ko je te beljakovine v koži premalo.

3. DA BI SE ZNEBILI PODOČNJAKOV - VITAMIN K

"Pomembno je tudi uživanje zelenolistnate zelenjave, ker vsebuje vitamin K, ki pomaga pri preprečevanju podočnjakov," svetuje Cepuševa. Vsebuje ga tudi grah, da bi se znebili podočnjakov, pa uživajte še čim več zelišč. Iz svežih lahko denimo pripravite ohlajen čaj, ki ga lahko pijete namesto vode.

4. KLJUČNO PRAVILO ZA LEPO KOŽO - NIČ SLADKORJA

Da bi imeli lepšo kožo, je ključno še, da se povsem odrečete sladkorju. "To je sicer lažje reči kot narediti, vendar sladkor zelo slabo deluje na našo kožo kakor tudi vsa hrana, ki ima visok glikemični indeks." Zato bi se morali odreči tudi belemu kruhu, testeninam, rižu. Ne pa tudi sadju, ki ima visok glikemični indeks. "Banana ali lubenica imata namreč morda visok glikemični indeks, a če ju ne pojemo veliko, glikemična obremenitev še vedno ni prevelika. To v praksi pomeni, da lahko pojemo eno banano, ne pet. Da lahko pojemo zelo veliko jagod, ker imajo nizek glikemični indeks, češenj pa lahko naenkrat pojemo le 250 gramov."

Marelice
Za bolj sijočo polt si privoščite marelice. (Foto: Profimedia)

5. DA BI SE ZNEBILI AKEN - NIČ MLEKA, VEČ VLAKNIN

Če se borite z aknami, iz prehrane izločite mleko in mlečne izdelke. Ti niso nezdravi, pojasnjuje nutricistka, zato pa so študije pokazale, da obstaja povezava med njihovim uživanjem in pojavom aken. Da bi se koža očistila, raje v svojo prehrano vključite več vlaknin. Vsebujejo jih polnovredna žita, stročnice, vsa zelenjava. Narava ima prav res rešitev za vsako težavo.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
49mf5k0d 19.07.2015 11:59:58
nič sladkorja! ... e to je že cela znanost
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave