16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Imate mastne lase? Tu so naravni ukrepi, ki vam lahko pomagajo

So vaši lasje mastni že dan po tem, ko si jih umijete? Lasje se mastijo iz enakega razloga, kot se masti koža na obrazu. Žleze v koži proizvajajo maščobnato snov, imenovano sebum, ki preprečuje izsuševanje kože. Prav tako sebum nastaja na lasišču, v lasnih foliklih, in povzroča mastenje las.

Mastni lasje
Vročina, vlažnost ozračja in moški hormoni androgeni spodbujajo lojnice k povečani aktivnosti in k mastenju las. (Foto: iStock)

Mastni lasje se pogosteje pojavljajo pri ljudeh, ki imajo tanke lase. Predvsem zato, ker imajo ljudje s tankimi lasmi v resnici več las, in s tem več lojnic. Ob vznožju vsakega lasu je lojnica, ki izloča maščobo in pri tankih laseh je teh lahko od 140 000 do 160 000. To je cela armada lojnic, ki nenehno proizvajajo maščobo Slabost tankih las je še, da se maščoba veliko lažje razširja po tankih pramenih kot pri debelejših kodrastih laseh, kjer le s težavo prodre na vidno površino las.

Lasje
Tanki lasje so bolj nagnjeni k mastenju. (Foto: iStock)

Kaj povzroča mastenje las?

- Zunanji dejavniki: Vročina, vlažnost ozračja in moški hormoni androgeni spodbujajo lojnice k povečani aktivnosti in k mastenju las. Nekaterim ljudem je prekomerno mastenje las položeno v zibelko, saj ga genetsko podedujejo. Običajno nimajo le mastnih las, a tudi mastno kožo, zaradi česar se pojavljajo mozolji in ogrci.

- Hormoni: Do mastenja las privedejo tudi hormonske spremembe, zato se s tem lahko dodatno spopadejo mladostniki, še posebej moški, stari od 14 do 18 let. Hormoni, ki so povezani s povečano proizvodnjo sebuma, so namreč na višku delovanja prav v času pubertete, zato imajo številni najstniki takrat več težav z mastnimi lasmi in mozoljavostjo.

- Stres: K težavi prispeva tudi stres. Stres pospeši mastenje las, zaradi stesa pa lahko lasje tudi izgubijo svoj lesk ali celo izpadejo.

Kako si pomagati?

Če imamo mastne lase, ne uporabljajmo mastnih krem in losijonov za nego las. Lase lahko umivamo od tri- do štirikrat na teden, če je treba, pa tudi vsak dan. Včasih so mislili, da lojnice zaradi prepogostega umivanja, maščobo izločajo še hitreje. A te nevarnosti pri sodobnih šamponih, ne opazimo več. Pazimo le, da uporabljamo dermatološko neoporečne šampone in pH nevtralne šampone. Pomagamo si lahko tudi s suhimi šamponi, ki lahko začasno odstranijo maščobo z lasišča.

Šampon
Lase lahko umivamo tri do štirikrat na teden, če je treba pa tudi vsak dan. Včasih so mislili, da lojnice zaradi prepogostega umivanja, maščobo izločajo še hitreje. A te nevarnosti pri sodobnih šamponih, ne opazimo več. (Foto: Thinkstock)

Naravna samopomoč

Koprivine kopeli

Koprive krepijo lasišče, zato si lahko pomagate s koprivinimi kopelmi. Pripravite jo tako, da zmešate eno čajno žlico rožmarina, kamilic in kopriv. Mešanico prelijemo s 100 ml vrele vode in dodamo še nekaj sadnega kisa. Tinkturo si po umivanju las nanesemo na lasišče in nato las ne splaknemo več.

Kopeli z vodo timijana in velike preslice

Te zavirajo proizvodnjo maščob v lojnicah, zato lahko pomagajo blažiti mastenje las. Zmešajte eno žlico timijana, velike preslice in rožmarina in mešanico prelijte s 100 ml vrele vode. Dodajte nekaj sadnega kisa. Tinkturo po umivanju las vtrite v lasišče in pustite delovati. Ne spirajte je z las.

Nepozebnikova voda za lase

Pomaga proti mastnim lasem in prhljaju. Uporabite 3 kapljice melisnega olja, 20 ml tinkture iz brezovih listov in 80 ml nepozebnikove vode ter vse skupaj dobro zmešajte. Mešanico shranite v steklenici in si jo dvakrat na dan vmasirajte na lasišče.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
posojila386 06.07.2018 20:28:24
priložnostne ponudbe Pozdravljeni, Posojila posredujemo posameznikom in podjetjem v znesku od 5000 € do 10.000.000 €. Obrestna mera znaša 3% letno. Odpovedni rok bo 1-30 let. Imamo vlagatelje, ki se zanimajo za financiranje velikih projektov in dajamo posojila z vnaprejšnjimi provizijami. E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave