23.01.2018
LJ
/ -1°
Kruh Razkrivamo, kdaj je najboljši čas za uživanje kruha Spanje Koliko spanca potrebujemo glede na našo starost? Tamara Božić Tamari Božić je v dveh letih uspelo izgubiti kar 70 kilogramov Hujšanje Želite shujšati? Razmišljajte kot suhi ljudje ...

Jerca: 10 let joka in sramu – danes pa solze sreče

19-letni študentki smo pomagali do popolnega nasmeha

Komaj 19 jih šteje. A v zadnjih desetih letih je Jerca Završnik pri zobozdravnikih preživela dobršen del svojega časa. Ko smo ji sporočili, da je zmagovalka naše nagradne akcije in bomo končno rešili njene težave z zgornjima enicama, je bila presrečna. Vstavitev dveh implantatov, ki sta videti kot njena naravna zoba, ji je omogočila Spletna klinika. Stran, ki paciente poveže z najboljšimi tujimi specialisti.

Zobje
19-letni Jerci Završnik smo v sodelovanju s Spletno kliniko pomagali do popolnega nasmeha. (Foto: Aljoša Kravanja)

"Res komaj čakam, da se bo zgodil ta dan. Čakam ga že deset let." Tako je v joku povedala Jerca Završnik, zmagovalka naše nagradne akcije, ko smo ji pred sedmimi meseci sporočili, da ji bomo v sodelovanju s Spletno kliniko končno omogočili, da se bo brez sramu smejala.

"Spletna klinika pacientom zagotavlja tako zobozdravstvene kot zdravstvene storitve pri najbolj priznanih specialistih v tujini. Se pravi v klinikah, ki so dobro ocenjene in so vredne zaupanja," pojasni Aleksandra Selčan. Pacientom, kot je Jerca, obisk pri zdravniku omogočijo v čim krajšem času in jim ob strani stojijo še ves čas terapije.
Zobje
Tako je šlo mladi Novomeščanki na jok, ko smo jo prvič pospremili na pregled k zobozdravniku, ki je njene težave rešil z dvema zobnima vsadkoma.

Izpolnili smo veliko željo bralke

Dva zobna vsadka, ki ju je nemogoče ločiti od preostalih zob, sta 19-letni študentki iz Novega mesta spremenila življenje. Končno bo lahko pozabila na nesrečen padec z rolerji, ko je izgubila zgornji dve enki. "Prvi dnevi so bili zelo težki," pripoveduje. "Spomnim se, da nisem upala v šolo, ker sem se bala odzivov sošolcev." Bil je ravno začetek občutljivih najstniških let. Zdaj pa se ji je povrnila samozavest, saj se počuti, kot bi imela spet vse svoje zobe. "Pri nadomestkih sem točno vedela, da se vidi ta razlika med pravimi in umetnimi zobmi, in sem se vedno zapirala vase. Z nekom nisem hotela imeti kontakta na štiri oči, ker sem se bala, da bodo ugotovili, da nimam pravih zob." Tega strahu ji ne bo treba čutiti nikoli več.

Zobje
Dr. Andrej Božić: Pri Jerci je bil zahteven poseg, ker je imela premalo kosti. Zato je vstavljanje implantata tudi trajalo malo dlje. (Foto: Aljoša Kravanja)

Imela je premalo kosti

Bil je zahteven poseg, pove dr. Andrej Božić iz zagrebške klinike Dental centar B2. Zato je tudi trajal sedem mesecev. Zahtevnejše delo je za zobozdravnika predstavljalo to, da ni imela dovolj kosti, kamor se vsadi implantat, na katerega se nato postavi zob. "Pri Jerci smo najprej delali povečanje kosti," razloži. "Se pravi dopolnjevanje primanjkljaja kosti s kostnimi nadomestki. Nato smo vstavili implantata. Na teh implantatih smo takoj naredili začasne zobe." Te ima pacient do namestitve končnih, stalnih zob in z njimi lahko normalno govori in grize. Namestijo jih tudi, ker pomagajo oblikovati zobno mesto. S tem do konca terapije dosežejo tudi naraven videz dlesni.  

Zob, povsem prilagojen vsakemu pacientu

"Sam implantat je titanski vijak, ki se postavi v kost." Nekaj tednov je treba počakati, da se vraste. Nadomešča zobno korenino. "Potem ko je končana faza osnovne integracije, to je celjenje implantata v kosti, se vzamejo odtisi. Potem vedno delamo tako, da se za pacienta delajo individualne titanske ali cirkonske nadgradnje," pojasnjuje dr. Božić. Raje izberejo cirkonsko, saj omogoča bolj estetski končni videz. Za Jerco so jo izdelali na Švedskem. Nanjo se nato namesti keramična zobna krona. Tudi ta je izdelana tako, da je videti kot drugi zobje. Prilagojena je naravnim zobem vsakega pacienta posebej. "Vedno, ko lahko, se skušamo izogniti pričvrstitvi krone s cementiranjem. Ker cement lahko, če se pozneje ne očisti dobro, postane eden od vzrokov nabiranja bakterij." In s tem nastanka kariesa.

Zobje
"Potem ko je končana faza osnovne integracije, to je celjenje implantata v kosti, se vzamejo odtisi. In potem vedno delamo tako, da se za pacienta delajo individualne titanske ali cirkonske nadgradnje," pojasnjuje dr. Božić. Raje izberejo cirkonsko, saj omogoča bolj estetski končni videz. Za Jerco so jo izdelali na Švedskem. Nanjo se nato namesti keramična zobna krona. (Foto: Aljoša Kravanja)

V idealnem primeru nov zob v dveh mesecih

Trajanje terapije je različno. A manj kosti kot ima pacient, dlje traja. "V idealnih primerih, ko imamo dovolj kosti, terapija lahko traja samo dva meseca od vstavitve implantata," pravi zdravnik. Lahko pa traja tudi leto dni. A če je bil vstavljen kakovosten implantat in nato pacient za svoje nove zobe lepo skrbi, mu lahko služijo vse življenje. Tako bodo služili tudi Jerci, ki pravi, da se ji zaradi tega kar ne neha smejati. Kako vesela je, si lahko ogledate tudi v zgornjem videoprispevku, v katerem smo jo pospremili na pregled.

POSEBNA PONUDBA ZA BRALCE VIZITE

Do 31. 3. 2016 Spletna klinika bralcem Vizite nudi brezplačni pregled, slikanje zob in posvet z ekipo specialistov v centru odličnosti za dentalno zdravje. Prijavite se lahko s klikom na spodnjo fotografijo, na telefonski številki 041 440 905 ali prek elektronske pošte info@spletna-klinika.si.

 

Sponzorirana vsebina.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave