11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Kako skrbeti za kožo, ki jo je sonce utrudilo?

Poletje je tu, sonce je čedalje močnejše, njegove posledice na naši koži pa so že zelo vidne: polt, ki se lušči, je utrujena in brez leska ter posejana z rjavimi madeži. Omogočite ji, da si čim prej opomore.

Sončenje
Poletje je tu, sonce je čedalje močnejše, njegove posledice na naši koži pa so že zelo vidne. (Foto: iStockphoto)

Čistite nežno

Vsi radi uživamo v toplih sončnih žarkih, vendar pa ti lahko na naši koži pustijo ne preveč privlačne posledice. Koža se sicer vedno poskuša obraniti sama, vendar pa ji ob močni izpostavitvi soncu to ne uspeva v popolnosti. Prav zato je z njo treba ravnati previdno. Dajte ji čas, da si odpočije. Še vedno jo umivajte dvakrat dnevno, vendar pa s čim bolj nežnim čistilnim sredstvom, ki naj predvsem ne bo preveč odišavljeno. Odrecite se zelo vroči vodi in dolgim prham ali kopelim. Nato nanesite čim manj kozmetike, zato denimo tonik raje preskočite in takoj uporabite kremo.

Uživanje na plaži - 3
Uporabljajte čim manj kozmetičnih sredstev, če pa že posežete po njih, naj bodo vedno prilagojena dejanskim potrebam kože. (Foto: iStockphoto)

Ustavite luščenje in posvetlite rjave madeže

Nikar se ne zatecite h grobim mehanskim pilingom, ki lahko že tako poškodovano kožno povrhnjico še bolj utrudijo. Raje vsak drugi večer nanesite kremo ali gel, ki vsebuje tako imenovane AHA ali še bolje BHA kisline. Najbolj znana je salicilna kislina, ki bo počasi in nežno odluščila vašo zaradi sonca poškodovano povrhnjico, poleg tega pa celo očistila pore. Škode nikar ne poskušajte odpraviti v enem dnevu. Raje naj kisline luščenje počasi zaustavijo, rjave madeže pa posvetlijo.

Uporabite primerno kremo

Kremo moramo vedno prilagajati potrebam svoje kože, kar pomeni, da moramo imeti na policah kopalnice raje več lončkov z različnimi kremami. Poleti naša koža proizvaja več maščobe in je zato po navadi zadovoljna z lažjo kremo, septembra pa zaradi toliko prestanega sonca, soli, peska in vetra postaja čedalje bolj suha in ji moramo dodajati čedalje več maščob. Zjutraj ne pozabite še vedno nanesti kreme z zaščitnim faktorjem, še posebej, če ste zvečer uporabili prej omenjene kisline.

Uživajte zdravo hrano

Uživajte čim več hrane, ki je bogata z vitaminom C (hruške, zeleno solato, peteršilj, brokoli, špinačo, papriko, cvetačo, brstični ohrovt) ali vsebuje zdrave maščobe (mastne ribe, oreški). Dobrodejne so tudi beljakovine (pusto belo meso, soja, leča) in polnozrnati ogljikovi hidrati. Za povrh pijte dovolj vode, polnomastnega mleka in zelenega čaja. Posladkate pa se lahko s čokolado, ki vsebuje veliko kakava ali s sladico, ki je posuta s sezamom, saj sta tako kakav kot tudi sezam bogata z za kožo vedno blagodejnim cinkom.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave